Na koniec 3Q mieli 3210 klientów (+119 względem Q2). Zakładam, ze czwarty kwartał będzie pod tym kątem lepszy, bo chwalili się, że tylko w jeden dzień (black friday) pozyskali ich ponad 100. Oczywiście biorę pod uwagę, że przychody z tych klientów pojawią się dopiero później (pewnie obniżka abonamentu o 50% przez ileś miesięcy lub kilka miesięcy gratis - tu przyznaję, że nie znam dokładnie mechanizmów sprzedażowych), ale stawiam, że przybędzie ok. 200 klientów netto. To powinno pozwolić osiągnąć dodatni wynik, lepszy niż w Q3.
Do tego dochodzą nowe produkty, czyli rozszerzenie dotychczasowych abonamentów. A w przyszłym roku już każdy kwartał powinien być dodatni i każdy lepszy niż poprzedni.
W BF dawali rabat na 3 miesiące. Pewnie może się to odbić w Q1 2021 jak się skończy promocja. Ciekawe ile będzie ponad te 100. I z tego co kojarzę (choć nie oglądałem całej konferencji spółki) to w Q1 maja być nowe produkty (osobno komercjalizowane od głównego narzędzia)
Nie jestem z firmy, ale też tak bym to rozumiał. Nawet na ostatniej konferencji dla inwestorów (dałem radę obejrzeć jedynie fragmenty) mówili o tym, że stosunkowo wysoki churn jest związany z charakterem narzędzia (np. nie wymaga integracji, częśc klientów kupuje do śledzenia jakichś czasowych/przejściowych tematów/kampani). Ale pomimo tego daja radę pokazywać w ostatnich kwartałach przyrost klientów netto i to się wydaje sensowny wskaźnik (oczywiście zakładając, że obsługa większej bazy klientów nie wymusza niezdrowego pompowania kosztów).
Warto też odnotować, że z nowymi klientami wzrasta udział klientów zagranicznych, którzy dają lepiej zarobić. Mają też być nowe produkty (nie tylko rozbudowujące obecne narzędzie, ale też osobno sprzedawane, a kierowane potencjalnie również do istniejącej bazy klientów). W tym upatrywałbym szans na rozwój. Ale zobaczymy czy to nie jest "wishfull thinking". Jednak sytuacja z Facebookiem pokazała, że nie jest tak trudno tym biznesem zachwiać.
Dzień dobry, piszę z działu relacji inwestorskich Brand24 Obecnie średni CHURN to 5%. W razie pytań prosimy Forumowiczów o bezpośredni kontakt z działem IR https://brand24.pl/relacje/ Pozdrawiam Sebastian Krawczyk