• Liczba klientów w Q4 Autor: ~b24 [79.110.195.*]
    Na koniec 3Q mieli 3210 klientów (+119 względem Q2).
    Zakładam, ze czwarty kwartał będzie pod tym kątem lepszy, bo chwalili się, że tylko w jeden dzień (black friday) pozyskali ich ponad 100.
    Oczywiście biorę pod uwagę, że przychody z tych klientów pojawią się dopiero później (pewnie obniżka abonamentu o 50% przez ileś miesięcy lub kilka miesięcy gratis - tu przyznaję, że nie znam dokładnie mechanizmów sprzedażowych), ale stawiam, że przybędzie ok. 200 klientów netto.
    To powinno pozwolić osiągnąć dodatni wynik, lepszy niż w Q3.

Do tego dochodzą nowe produkty, czyli rozszerzenie dotychczasowych abonamentów.
    A w przyszłym roku już każdy kwartał powinien być dodatni i każdy lepszy niż poprzedni.
  • Re: Liczba klientów w Q4 Autor: ~mw [77.255.119.*]
    W BF dawali rabat na 3 miesiące. Pewnie może się to odbić w Q1 2021 jak się skończy promocja. Ciekawe ile będzie ponad te 100. I z tego co kojarzę (choć nie oglądałem całej konferencji spółki) to w Q1 maja być nowe produkty (osobno komercjalizowane od głównego narzędzia)
  • Re: Liczba klientów w Q4 Autor: ~saas [89.64.3.*]
    Jeśli firma ma churn 5% i 3000 klientów to miesięcznie odchodzi 150, a w kwartał 450. Potrzeba 450 nowych by wyjść na 0.

Myślę, że Brand24 ma churn nawet wyższy, ale może ktoś z firmy się wypowie?
  • Re: Liczba klientów w Q4 Autor: ~mw [83.29.19.*]
    Nie jestem z firmy, ale też tak bym to rozumiał. Nawet na ostatniej konferencji dla inwestorów (dałem radę obejrzeć jedynie fragmenty) mówili o tym, że stosunkowo wysoki churn jest związany z charakterem narzędzia (np. nie wymaga integracji, częśc klientów kupuje do śledzenia jakichś czasowych/przejściowych tematów/kampani). Ale pomimo tego daja radę pokazywać w ostatnich kwartałach przyrost klientów netto i to się wydaje sensowny wskaźnik (oczywiście zakładając, że obsługa większej bazy klientów nie wymusza niezdrowego pompowania kosztów).

Warto też odnotować, że z nowymi klientami wzrasta udział klientów zagranicznych, którzy dają lepiej zarobić. Mają też być nowe produkty (nie tylko rozbudowujące obecne narzędzie, ale też osobno sprzedawane, a kierowane potencjalnie również do istniejącej bazy klientów). W tym upatrywałbym szans na rozwój. Ale zobaczymy czy to nie jest "wishfull thinking". Jednak sytuacja z Facebookiem pokazała, że nie jest tak trudno tym biznesem zachwiać.
  • Re: Liczba klientów w Q4 Autor: ~brand24 [195.191.163.*]
    Dzień dobry,
    piszę z działu relacji inwestorskich Brand24
    Obecnie średni CHURN to 5%.
    W razie pytań prosimy Forumowiczów o bezpośredni kontakt z działem IR
    https://brand24.pl/relacje/
    Pozdrawiam
    Sebastian Krawczyk
[x]
BRAND24 0,00% 52,00 2025-10-09 16:48:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?