Kto sie skusil na dywidende 12 zl netto umoczyl codziennie mozna bylo sprzedac po 32 -12 to dzisiaj zeby dywidenda sie oplacala musialo by byc 20 a ile jest to widac pisalem o tym tydzien temu ale wiekszosc adwersarzy nawet nie kumala odciecia dywidendy a teraz niektorzy mysla ze jak dzis kupia to nadal sie dywidenda nalezy obserwujac tan papier dowiedzialem sie jacy laicy tu inwestuja to juz w 1993 lepiej bylo z wiedza inwestorow teraz to chyba jacys licealisci niedorobieni kieszonkowe w akcje pchaja
Poczekaj niech te sto kilkadziesiąt milionów zaliczki dywidendy zostanie zaksięgowane na kontach i wróci na banan + zakończy się tzw. 'optymalizacja' ... a wtedy gały ci z orbit wypadną.
nie trzeba być wirtuozem matematyki aby wiedzieć, że nominalnie wejście w dywidendę się nie opłaca.
Ja wszedłem ale tylko na rachunku IKE, zakładając, że po takim odcięciu papier nie spadnie o całość dywidendy a da te 5% wzrostu.
Do teraz zamiast 5% wzrostu jest 5% straty, chyba jak większość jestem zaskoczony ceną. Nawet można wziąć papier na zwykły rach teraz.
Dlaczego tak zleciał? Wydaje się, że ten co oddawał przed dywidendą nadal oddaje, dziwne, że nie sypał więcej w zeszłym tygodniu, był większy popyt a i nie zapłaciłby belki.
Drugi argument za spadkami, to, że podaż stoi od osób, którzy chcą zrealizować stratę podatkową w tym roku. Czy tak jest zobaczymy w nowym roku już za kilka dni.
przeciez po sprzedazy e platnosci czyli jedynego aktywa przynoszacego dochod ta firma to wydmuszka druga rata dywidendy - podatek i groszowki a ten dokupuje akcji tamten o zaksiegowaniu na kontach jeszcze inny czy jak dzis kupi to czy dostanie dywidende matko kto tu inwestuje dzieci za kieszonkowe
Zgadza się, że na giełdzie jest cała masa nowych inwestorów i to widać po wpisach na forach. Ale weź też pod uwagę że sporo ludzi inwestuje na IKE/IKZE i tam żadnego podatku nie ma (dywidenda netto = dywidenda brutto), a poza tym co bardziej ogarnięci kupowali w granicach 22-26 zł - po tyle OPT chodził przez większość 2020. I dla takich inwestorów różnica paru procent w tą czy w tą nie ma aż takiego znaczenia bo i tak są mocno zarobieni. Ja już wyskoczyłem, ale mam z OPT same pozytywne skojarzenia i jak spadnie trochę (tak ze 20-30%), to nie wykluczam, że zaryzykuję małą pozycję pod drugą dywidendę.
to wszystko prawda ale forum zasmicaja durnie ktorzy nawet nie wiedzieli co to odciecie dywidendy poza ich kalkulacja byl podatek od dywidendy a nawet nie wiedza ze cala dywidenda jest ze sprzedazy e platnosci i praktycznie teraz w spolce nie ma nic ja tez moge kupic ponizej 13 bo wtedy jest jakas szansa na zarobek z drugiej raty i optymalizacje podatkowa na przyszly rok
Odcięcie praw do dywidendy Jest to spadek kursu odniesienia następnego dnia po ostatnim dniu z prawem do dywidendy. Kurs odniesienia jest obniżany o wartość dywidendy na jedną akcję. :D