Proszę was o poradę. dobiega końca rok a z tym związany jest podatek giełdowy od zysku. po sprzedaniu akcji mam zysk 20 tyś. Podatek 19% więc do zaplaty 3800. ale słyszalam iż można uniknąć tej zaplaty gdy sprzedam akcje na których tracę. i oto pytanie. czy mam sprzedać akcję ze stratą 20 tyś czy ze stratą taką jaką mam oplacić podatek, czyli 3800zł.
Stratę będziesz mieć dopiero po sprzedaży akcji poniżej ceny zakupu, jeżeli na jednym walorze miałaś zysk a na innym stratę to możesz łącznie bilans mieć na zero .
1. Sprzedając akcje ze stratą 20.000 zł wyzerujesz poprzedni zysk w kwocie 20.000 zł. Tak więc w zeznaniu rocznym- PIT 38 wstawisz 0 zysku i zero podatku. 2. Sprzedając akcje ze stratą 3,800 zł pomniejszysz uprzedni zysk czyli 20.000 - 3.800 = 16,200zł Podatek 19% wyniesie więc 3078 zł. 3. Natomiast gdybyś miała stratę z lat ubiegłych - do 2019r, to w jednym roku podatkowym np : 2020 możesz odliczyć maksymalnie 50 % jej wartości. Maksymalny termin odliczenia takiej straty wynosi 5 lat.
Za rok 2020 dom maklerski prześle Ci druk PIT 8c w którym będzie osiągnięty przychód z akcji, koszt jego uzyskania i wynik, czyli przychody minus koszty . Może to być zysk i wtedy będzie trzeba naliczyc i zapłacić podatek. Natomiast jeżeli wystąpi strata , to ją można rozliczać (pomniejszać podatek poczynając od rozliczenia za rok 2021) w terminie do 5 lat, ale nie więcej niz 50 % w jednym roku podatkowym