• Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: korben [5.174.143.*]
    Zrobilem porownanie Spolek spozywczych na podstawie wskaznikow - wszystkich z GPW i NC. Porownanie zrobilem dla siebie, to nie jest zadna rekomendacja czy nawet rada dla kogokolwiek, ale mam nadzieje na merytoryczne komentarze w tym krytyczne - staram sie zachowac dystans do swoich inwestycji. Pisze o tym tu, bo AGROLIGI mam najwiecej w portfelu, ale umieszcze link do watku rowniez na forach kilku innych Spolek spozyczych.

Generalnie celem (bo to nie pierwsze podejscie) bylo znalezienie Spolek do blizszego przyjrzenia sie. Wskazniki sa wyliczane na podstawie ostatnich 4 kwartalow - wiec stanu aktualnego i przeszlego, ale na gieldzie placi sie za przyszlosc. Mozna powiedziec ze placi sie za stan obecny skorygowany o perspektywy i z dyskontem na ryzyka. Wiec szukalem Spolek obecnie mocno niedowartosciowanych by w 2-gim kroku przyjrzec sie "ekspercko" ryzykom i perspektywom.

Porownanie jest na podstawie wskaznikow:
    • Cena/Wartosc ksiegowa
    • Cena/Zysk operacyjny
    • Cena/Przychody
    • Cena/Zysk
    • EV/EBITDA
    • EV/EBIT
    • EV/Przychody
    a dokladniej wycen mnoznikowych Spolek wyznaczonych na podstawie tych wskaznikow wzgledem srednich dla sektora (dane zrodlowe wzialem ze StockWatch). Dla kazdej z takich wycen wyliczylem procentowy potencjal wzrostu (np Spolka ma kurs 10 a z wyceny EV/EBITDA wychodzi kurs 15 to potencjal wzrostu to 50%, jak wycena jest 8 to potencjal wzrostu -20%).

Dalej zeby porownac Spolki dla kazdej policzylem sredne potencjaly wzrostu. Nie wszystkie wskazniki da sie wyliczyc dla wszystkich Spolek, ponadto niektore moga wskazywac potencjal -100% lub mniej - w takich przypadkach do sredniej nie bralem wskaznika brakujacego lub wskazujacego serowa lub ujemna wartosc Spolki. Jezeli dla ktorejs Spolki liczba wycen jest mniejsza od 7, to srednia moze byc zawyzona bo pomija wycene na wartosc 0 lub ujemna. Wtedy trzeba zachowac szczegolna ostroznosc - zobaczyc czego brakuje i dlaczego.

Czasami wyceny sa zgodne a czasami mocno rozbiezne. Oczywiscie jak wszytkie pokazuja mniej-wiecej to samo to lepiej, rozbieznosc wycen ocenia sie odchyleniem standardowym zmiennej losowej. Zeby to uwzglednic potraktowalem odchylenie standardowe jako dyskonto za niezgodnosc wycen poszczegolnych wskaznikow. Wyznaczylem srednie pomniejszone o odchylenie. Im bardziej wyceny rozbiezne, tym wieksza "kare" dostaje ich srednia (ale nie jest obnizana bardziej niz do najmniejszej wyceny). Taka pomniejszona srednia pokazuje gdzie powinien sie znalezc kurs, jezeli najwiecej racji maja wskazniki ocniajace Spolke najgorzej. Dodatkowo powinno sie w dyskoncie uwzglednic jezeli liczba wycen ktorejs Spolki jest mniejsza niz 7, ale nie robilem tego (bo nie wiem jak;), zamiast zostawiam informacje ile wycen bylo wziete do sredniej.

Jako dodatkowy sprawdzian bezpieczenstwa uzywam wskaznika Z" score Altmana, ktory mowi o zagrozeniu perspektywy kontynuowania dzialalnosci w czasie 2 lat - wg StockWatch (link) - jak cos jest ze strefy niebezpiecznej (albo Z"-score jest znacznie mniejszy od 5) to odrzucam Spolke.

Wyniki w tabelce ponizej, po kolei dla kazdej Spolki to 1:kurs, 2:sredni potencjal wzrostu dla wycen mnoznikowych 3: ten potencjal zdyskontowany o odchylenie standardowe, 4: liczba wycen mnoznikowych, 5: test czy Z" score Altmana jest >=4.5 (ranting Altmana wg StockWatch B+ lub lepszy). Tabelka jest posotrowana malejaco wg kolumny 4 a nastepnie malejaco wg 3. Na gorze sa Spolki ktore maja komplet wycen mnoznikowych zgodnie wskazujacych na duzy potecjal wzrostu.

link
     link 

No i w 2-gim kroku przyjrzalem sie niektorym i w portfelu mam AGROLIGE (duzo od dosc dawna) ASTARTE i KERNEL (srednio) TARCZYNSKI (malo) i HORTICO (barzo malo od tego piatku;). Inwestuje w perspektywie srednio-dlugoterminowej.

Pierwsze 3 wymienione to Spolki ukrainskie - tu przeglad takich Spolek wg Bankiera https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ukrainska-hossa-na-GPW-8003807.html. Wydawaloby sie ze Ukraina to zwiekszone ryzyko, ale oni sa juz wiele lat po konflikcie z Rosja (pewnie to jest powod takich wycen tych Spolek), a po ostatnim straszenu wetem w UE przez nasze wladze zaczyna wydawac sie odwrotnie. Oczywiscie ryzyko polityczne - walutowe caly czas istnieje. Moze nie zaczely dobrze zarabiac dzieki pandemii, ale raczej mimo pandemii obecnie dynamicznie drozeja surowce i produkty spozywcze, a duzo z tych firm jest po fazie inwestycji i zaczyna odcinac od nich kupony. Ponadto wszystko o spolkach Ukrainskich mozna znalezc na ich forach na Bankierze - profesjonalne analizy sytuacji i perspektyw na poziomie do ktorego nawet nie probuje aspirowac (i za ktore dziekuje!).

TARCZYNSKI i HORTICO - z raportow wynika, ze radza sobie coraz lepiej i sluzy im pandemia. TARCZYNSKI ostatnio poprawil wyniki i rentownosci (mniej-wiecej podwoil), HORTICO jest mocno sezonowe - q3 zmniejszyl strate a w poprzednim zwiekszyl zysk, w rap za q3 napisali wprost : Panująca pandemia koronavirusa ograniczała możliwości wyjazdowe konsumentów i powodowała, iż spędzali oni więcej czasu w obrębie własnych ogrodów, jednocześnie intensyfikując wydatki na nie. Grupa była beneficjentem tej sytuacji ( jak widac HORTICO nalezy do sektora spzywczego formalnie ale to jest Spolka zaplecza przemyslu spozywczego - ogrodnictwa, dzialkowiczow, itp.)

Niska wycena AGROLIGI TARCZYNSKIEGO i HORTICO moze wynikac z tego ze to sa Spolki zapomniane i trudne wogole na nie natrafic. AGROLIGA iHORTICO sa notowane na NC, TARCZYNSKI na GPW ale w systemie 2fix. Byc moze sa rowniez przecenione ze wzgledu na male lub bardzo male srednie obroty dzienne. Przy dluzszym horyzoncie inwestycyjnym zakladam, ze to nie jest problem.

Bede wdzieczny za uwagi - zwlaszcza co do perspektyw przyszlych wynikow i zagrozen - w perspektywie sredniej i dlugiej (kilka kwartalow lub lat).
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~Arthurius [94.172.219.*]
    Witamy serdecznie na forum Astarty. Bardzo dobre zestawienie. Plusik dla szanownego Pana. Oczywiście Astarta ma obecnie 6 punktów na 7 możliwych (w 4 kolumnie) z powodu formalnej straty netto. Jednak jestem pewien, że z biegiem czasu Astarta szybko awansuje w zestawieniu. Najpierw po 4Q 2020 r. do pierwszej piątki. Później po 1Q 2021 do pierwszej trójki. Ostatecznie pod koniec 2021 r. powinna wskoczyć na pierwsze miejsce.
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~Arthurius [94.172.219.*]
    Sorry, pomyliłem fora, bo na Astarcie autor dał odnośnik do linka z forum Agroligi i odpisując nie zwróciłem na to uwagi. Oczywiście uważam, że wszystkie spółki z WIG-Ukraina dadzą solidnie zarobić, w tym Agroliga.
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: axn [83.5.245.*]
    Korben dziękuję za opracowanie i analizę oraz to, że się z nami podzieliłeś - bardzo fajna analiza bo uwzględnia na szerszą grupę spółek. Ja również mam ekspozycję przede wszystkim na Agroligę, dalej Astartę, IMC oraz Kernel i widać tu z zestawienia, że parametry na bazie wyników są są ponadprzeciętne a biorąc pod uwagę ceny surowców i niską bazę w 1Q 2020 - wystarczy tylko cierpliwie czekać. Ostatnio oglądałem kilka wypowiedzi Jima Rogersa bardzo to podkreślał, że sukces osiąga się głownie ciężką pracą analizą raportów i parametrów spółek - co prawda jest to starszy Pan ale inspiruje mnie swoją wiedzą i pasją.
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~Takd01 [37.47.187.*]
    Na spółki agro przyjdzie jeszcze pora. Do kolejnych wyników zostało kilka miesięcy. Chyba najlepiej podłączać się pod mocne trendy I duże wydarzenia. Takie jak np. premia Cyberpunk 2077. CDR kierunek 520 zł.
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~Milko [147.231.140.*]
    Jaki potencjał wzrostu? 15% no już sprzedaje AStartę, IMC , KErnela i Agroligę i tam lecę ;)
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: korben [5.174.143.*]
    znowu Bankier znajduje w moim poscie zakazany obrazek lun tresc, dziwne, wiec post na raty.

Dnia 2020-12-05 o godz. 23:01 ~Arthurius napisał(a):
    > Witamy serdecznie na forum Astarty. Bardzo dobre zestawienie. Plusik dla szanownego Pana. Oczywiście Astarta ma obecnie 6 punktów na 7 możliwych (w 4 kolumnie) z powodu formalnej straty netto. Jednak jestem pewien, że z biegiem czasu Astarta szybko awansuje w zestawieniu. Najpierw po 4Q 2020 r. do pierwszej piątki. Później po 1Q 2021 do pierwszej trójki. Ostatecznie pod koniec 2021 r. powinna wskoczyć na pierwsze miejsce.

cd.

o dobre wyniki ASTRATY rowniez na poziomie netto jestem spokojny - w 2021 kredyt juz nie bedzie ciazyc a zysk nettobedzie jeszcze wiekszy bo surowce i produkty rolne drozeja i to sie utrzyma. Kryzys, nie kryzys, jesc trzeba, i to nie truskawki z szampanem i kawior tylko np. placki ziemniaczane. Te firmy produkuja artykuly pierwszej potrzeby.
    cd.

Natomias co do pozycji ASTRATY w takim zestawieniu to nadzieje mam zupelnie odwrotne niz Twoje;) AGROLIGA, ASTARTA, KERNEL i inne spozywcze "Ukrainki" do kompletu powinny poprawic wyniki, ale tez zostac zauwazone i docenione przez rynek, w koncu przestac byc niedowartosciowane, a to znaczy ze nie beda na szczycie tabelki :)
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~999 [89.187.224.*]
    dobra robota szacunek
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~nn999 [87.123.195.*]
    A co ze spółka m food(mfood)?
    Jedyna, która odpowiada za produkcje miodów i dystrybucje.
    Zysk za ten rok przekroczy 1zl a obecny kurs to niecale 5zl, wiec C/Z na poziomie mniej niż 5.
    A wartosc księgowa to 19zl.
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~Takd01 [37.47.144.*]
    Milko, nie chodzi o sprzedaż akcji trzymanych długoterminowo, a o miesięczną inwestycję wolnymi zasobami. W ciągu kilku tygodniu na CDR będzie lepsza stopa zwrotu niż na agro. Później można wejść pod przyszłe raportu w rolnictwo.
    MFOOD to sektor handel hurtowy - dlatego go nie ma. W zestawieniu by wypadl blado przy jego obecnych wynikach, ajk rozumiem ma szanse na porprawe, ale czy taka jak "Ukrainki"?
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~akcjonariusz [147.12.250.*]
    Mogę prosić dodanie do tego Excellence?
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: korben [37.7.187.*]
    Czyzby "Ukrainki" ruszaly na polnoc po korekcie?
    ruszą niebawem - ja juz dokupuję bo korekta powoli się kończy a zapakowany jestem powyżej limitu. Na marginesie to warto sobie zrobić w wolnym czasie negatywną analizę sektorową i zastanowić sie co wogóle w najbliższej przyszłości może wzrastać? gry? covidówki? budowlanka? finanse? a może surowce? Niech każdy odpowie sobie sam na to pytanie.
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~partyk [91.229.88.*]
    ja myśle, że banki będą wracać na swoje poziomy.
    sugerujesz, że warto inwestować w sektor zywnościowy?
    gry dla mnie do niczego nie potrzebne, a zjeść lubie
    Jak wrócą to masz szansę zarobić ze 30% - nie jest źle. Czy warto w ukraińskie agro to pytanie do Ciebie - ciekawe co o tym myślisz.
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: korben [37.7.187.*]
    Tu tez napisze. Mamy wazne info ze strony AGROLIGI o poprawie przychodow (tzn podwojeniu rdr), planach zakupu gruntow i szybkiego przejscia na glowny parkiet: link 

Dla mnie najwazniejsza jest rychla perspektywa przenosin na glowny rynek GPW i w konsekwencji poprawa jakosci raportowania (nie bedzie powodu by do AGROLIGI stosowac dodatkowe dyskonto w porownwniu do takich Spolek jak KERNEL czy ASTARTA - bo ewidentnie na razie rynek wycenia AGL z duzym takim dodatkowym dyskontem).
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: ~Zawiedziony [94.254.152.*]
    Hortico ciągle się kisi, c/z 6. A kurs jak zamrozony
  • Re: Porownanie wskaznikowe Spolek spozywczych Autor: korben [31.0.27.*]
    Akurat C/Z nie jest taki rewelacyjny w porownaniu do np. AGROLIGI (ale spodziewam sie duzej poprawy po raporcie za q4 - publikuja 12 II), inne wskazniki pokazuja wieksza skale niedowartosciowania (najwazniejszy: EV/EBITDA=3.6).

Ze wzgledu na mala plynnosc i rynek notowan NC dla mnie HORTICO to Spolka typu kupic i zapomniec, predzej czy pozniej powinna dac grubo zarobic, zyskuje na pandemii, do tego jest dywidendowa (placi konsekwentnie od lat).

Poza tym caly sektor spozywczy wychodzi z zapomnienia i zaczyna budzic zainteresowanie rynku, dzisiejszy komentarz redaktora Stooq: Spożywka pod ostrzałem popytu Jacek Rzeźniczek - Stooq link, cytat "Skala odpału na wykresie dziennym sugeruje, że nie jest to wzrost przypadkowy"
[x]
AGROLIGA 2,78% 22,20 2025-10-17 13:37:48
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.