Myślę, że tak, myślę też, że ten kto zbiera akcje na tych poziomach ma podobny plan, ja natomiast poczekam na drugą transzę dywidendy, a po odcieciu kursu spróbuję dokonać sprzedaży i odkupu, aby zaksięgować stratę optymalizując podatek na przyszły rok :)
Jeśli sprzedasz coś i powiedzmy że zarobisz 100 złotych to musisz zapłacić 19 zlotych podatku. A jak inna spółkę sprzedasz że strata 19 złotych to pół podatku nie płacisz w tym roku a za rok druga połowę.
dzięki za wyjaśnienie. czyli polowe straty można odliczyć. a z racji dywidendy nie ma jakiegos dodatkowego podatku? jak to ogólnie wygląda? konkretnego dnia kurs wzrośnie o te 14zł?
Obiektywnie całkowicie błędne założenie. Przecież dywidenda jest podatkiem nakładanym natychmiast, to opodatkowanie zysków kapitałowych można odroczyć w czasie.
Zatem załóżmy, że kupujesz po 32 teraz. Jeśli rynek jest efektywny to 21 grudnia (też założenie, że dnia poprzedzającego też jest 32) po odcięciu dywidendy 15 PLN, kurs powinien wynosić 17 PLN.
Czyli otrzymałeś dywidendę 15 brutto (super), ale podatek zjadł ci 3 PLN i na rachunku z dywidendy otrzymałeś 12 PLN (tu i teraz od razu cię to kosztowało). Masz natomiast tax schield na 15 PLN, ale wykorzystasz to dopiero w w kwietniu 2021! Zatem podatek płacisz teraz, ale korzyść podatkowa dopiero za 5 miesięcy, bez sensu.
trochę to skomplikowane:) tym bardziej, że jestem początkujący. zdecydowałeś się na zakup tych akcji? ogólnie to często sprzedajesz akcje ze stratą? jeśli się kupuje w dołku i spółka bardzo dobrze prosperuje, to nie lepiej dłużej poczekać i być na + ??
Oczywiście, że kupowałem, ale było to po 21, 22, 23, a ostatnio po 24 PLN, gdy się wściekałem, latałem po innych forach bo widziałem kuriozum, że spółka była warta mniej niż czysta gotówka na koncie spółki. Baa, powiem nieskromnie byłem pierwszą osobą, która poinformowała forum o zgodzie UOKIK i wtedy kurs wystrzelił 17%.
Ale pamiętajcie transakcji pod tarcze podatkowe roczne nigdy nie robi się w oparciu o dywidendy i związane z nim ruchy na cenach. Dlatego, że dywidenda to podatek szybki, tu i teraz! Takie ruchy robi się pod koniec roku, gdy na jednym walorze masz np. zyski, na drugim straty, to wtedy opłaca się sprzedać ten stratny walor (w ten sposób zrobić tarczę) i ewentualnie odkupić stratny walor, jeśli wierzy się w jego długofalowe perspektywy.
Gdybyś obracał większym kapitałem i inwestowal na gieldzie od lat, nie musialby nikt Ci tłumaczyć jak piękną poduszkę podatkową serwuje nam OPTeam.
Podatku za dywidende bedzie 3zł, a od podatku odliczysz 15zł. 50% w 2021 i 50% w 2022, mając w portfelu dlugoterminowym duze pozycje z zyskiem po 100-200%, zmniejszając ze z czasem nie musisz się martwić o podatek.
Dnia 2020-12-04 o godz. 10:33 rem_ napisał(a): > Gdybyś obracał większym kapitałem i inwestowal na gieldzie od lat, nie musialby nikt Ci tłumaczyć jak piękną poduszkę podatkową serwuje nam OPTeam. > > > > Podatku za dywidende bedzie 3zł, a od podatku odliczysz 15zł. 50% w 2021 i 50% w 2022, mając w portfelu dlugoterminowym duze pozycje z zyskiem po 100-200%, zmniejszając ze z czasem nie musisz się martwić o podatek.
A policzyłeś ile tego podatku sobie odliczysz od tej straty 15zł ?
Jak się słabo przykładałeś do matematyki w szkole to ci podpowiem...te same 3zł które zapłacisz od razu od dywidendy :P
Podatkowo czynność zakupu pod dywidendę a później sprzedanie akcji dla rozliczenia na nich straty jest obojętne a jedynie przesunięte w czasie bo podatek od dywidendy odetną ci teraz a podatek od zysków ( jak je masz za ten rok ) zapłacisz dopiero w przyszłym roku więc do tego czasu można ten niezapłacony podatek inwestować dalej.
ten który kupi po aktualne cenie już niestety ma najmniejsze szanse zarobienia czy to na dywidendzie czy wzrostu kursu, ponieważ wszystko jest już w cenie, lepiej kupić inną spółkę
Ale jeśli w tym roku masz dużo podatku do zapłacenia, to minimalizujesz straty masz dywidendę te 12-13 złotych i odpis podatku. z innych zysków. Czyż nie ?
No ale pomyśl. Będziesz oczywiście miał tarczę podatkową tylko skorzystaj z niej najwcześniej w kwietniu gdy rozliczasz się z urzędem skarbowym i wtedy rzeczywiście zapłacić mniej podatku. Natomiast teraz, przy założeniu efektywnego rynku (to jest ważne założenie, bo przecież kurs może zachować się nie wprost racjonalnie!), po odcięciu dywidendy kurs spadnie o 15 PLN, dywidendy netto wpłynie ci 12 PLN, tzn. tymi 3 PLN już nie będziesz mógł obracać,przecież o to chodzi.
Płacąc podatek od dywidendy teraz nie możesz obracać tymi środkami. Korzyść pojawi się z czasem, ale teraz na koncie będziesz miał mniej pieniędzy do obracania, niż w innym przypadku.
Nie bez powodu Buczek z Quercusa, cały czas unika wypłat dywidendy z zysku, a robi skup akcji (bo wtedy odracza się konieczność płatności podatku o roku), a podatek od dywidendy płaci się natychmiast, natomiast dywidenda jest oczywiście łatwiejsza operacyjnie, nie trzeba latać po biurach maklerskich.
Jest też taka opcja, że kurs pojdzie do góry, ja kupując na tę chwilę po 29zł, po dywidendzie sprzedając wychodzę na 0, a zostaje mi wciąż 12zł straty którą to odpiszę od podatku.
Błagam cie, zakładamy constans, to chyba oczywiste, że jak pójdzie do góry a ty kupisz wcześniej i zyskasz z tytuły wzrostu ceny to zyskasz i odwrotnie. Chodzi tylko i wyłącznie oto, że płacąc podatek od dywidendy teraz, tą kwotą nie będziesz mógł rozporządzać i zarabiać dalej. A korzyść podatkowa pojawi się później, w kwietniu 2021, albo i 2022 jak nie masz możliwości pełnego odpisu straty.
Jaka korzyść? Podatek od dywidendy jest podatkiem zryczałtowanym. oznacza to, że z chwilą pobrania i odprowadzenia przez BM do US rozstałęś się z jego kwotą bez możliwości odliczenia w okresach przyszłych. w tym przypadku z kwotą 3 PLN na jedną akcję.
Najlepiej kupić OPT na IKZE za ok. 6.200,- zł wtedy :
a) odliczasz ww. kwotę od podatku dochodowego
b) od dywidendy nie płacisz podatku
czyli podwójna korzyść.