• parytet 100/91 z MCI - dobry deal? Autor: pwiacek [98.115.107.*]
    Tak sobie myślę. skoro parytet 100/91 to za każde 1000 akcji PEM dostanę 910 akcji MCI;
    1000 akcji PEM jest warte 15 000 PLN w wezwaniu (- koszty transakcyjne);
    Ile muszą być warte akcje MCI by opłaciło mi się je brać? 15 000 / 910 = 16.48 PLN;

Wniosek => jeśli MCI bedzie na początku stycznia ponad 16,5 to trzymam PEM i czekam na wymianę. Jeśli poniżej, wychodzę z PEM (i kupię MCI to cenie rynkowej bo to dobra spólka jest)!
  • Re: parytet 100/91 z MCI - dobry deal? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    gdyby to była dobra spółka to nie byłoby takiego numeru z PEMem. Albo inaczej spółka dobra tylko prezes i właściciel kawał....

Smorszczewski:
    " – Ostatnio zaproponowałem spotkanie Czechowiczowi oraz zarządowi PEM, żeby poznać uzasadnienie dla proponowanej wyceny i żeby wyjaśnić pojawiające się wątpliwości. Do tej pory, mimo prób podejmowanych z mojej strony, spotkanie nie doszło na razie do skutku, ale jeden członek zarządu PEM zaproponował rozmowę w formie telekonferencji – twierdzi Smorszczewski. Dodaje, że rozważa zwołanie NWZA, żeby stworzyć forum dla akcjonariuszy mniejszościowych do wyrażania swoich opinii dotyczących planowanej transakcji połączenia Private Equite Managers z MCI."

MCI:
    " MCI jest zainteresowane sukcesem projektu połączenia, dlatego od jakiegoś czasu prowadzi rozmowy z istotnymi akcjonariuszami PEM. Tak jak wspominaliśmy, jeden z akcjonariuszy PEM zaakceptował już cenę proponowaną przez nas w wezwaniu. Z innymi prowadzone są rozmowy – w tym od dobrych kilku miesięcy z Cezarym Smorszczewskim. Jesteśmy otwarci na dyskusję i wierzymy, że uda nam się osiągnąć kompromis – komentuje Ewa Ogryczak, wiceprezes MCI Capital ASI i Private Equity Managers...."

No i co? Ja wierzę mimo wszystko Cezaremu niż Tomkowi.

• Re: parytet 100/91 z MCI - dobry deal? Autor: ~marek [193.188.0.*]
    Ja też. Byłyby jaja jakby jednak poszedł jakiś komunikat od Mezzanine że też chcą wyższej ceny. Szansa mała.
  • Re: parytet 100/91 z MCI - dobry deal? Autor: cykle [109.173.154.*]
    @ pwiacek

Wniosek => jeśli MCI bedzie na początku stycznia ponad 16,5 to trzymam PEM i czekam na wymianę. Jeśli poniżej, wychodzę z PEM (i kupię MCI to cenie rynkowej bo to dobra spólka jest)!

I stało się -dziś MCI po 16,9 - 17!
    A na PEM po 15 i powyżej prawie 13 tys akcji na kupi.
    Czyżby bardziej opłacało się wymienić PEM na MCI lub sprzedać na rynku niż oddać w wezwaniu?
  • Re: parytet 100/91 z MCI - dobry deal? Autor: bialoczerwony1972 [46.204.33.*]
    Może rynek liczy na wyższą cenę wezwania...
  • Re: parytet 100/91 z MCI - dobry deal? Autor: ~Ben_ben [78.8.166.*]
    Teraz wszystko w zależności od zamyslu wzywającego jeżeli chce skupić to podniesie cenę bo bardziej się opłaca się wymiana obecnie
  • Re: parytet 100/91 z MCI - dobry deal? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Przecież jemu to bez różnicy czy sprzedasz w wezwaniu za gotówkę czy zapłaci ci akcjami MCI
    Jeżeli chce tylko wycisnąć mniejszościowych i zwiększyć udział to nikt mu nie sprzeda w wezwaniu
    A jeszcze w pt debiut answear co się prawdopodobnie przełoży pozytywnie na kurs mci i zwiększy różnice wezwanie vs zamiana na korzyść drugiej opcji
    W sumie żeby skupić pem musiałaby być premia względem kursu mci o jakieś 20-30 % czyli cena około 20zl
    Zartujesz czy naprawdę nie wiesz? Kto nie odda w wezwaniu zostanie przymuszony do zamiany na akcje MCI czyli de facto zapłaci albo gotówka labo akcjami MCI!
    Serio myślisz z lisek chytrusek zapłaci wg nav 24 zł ( nie pamiętam dokładnie ile wynosi) przy zamianie za akcję która może mieć za 20 zl? smiem wątpić ale niedługo się przekonamy
    Tak czy siak obecnie małe ryzyko straty jak masz akcje do 15 zl
    O czym ty gadasz?
    Przecież parytet jest podany. Też liczę że coś dorzuci po walnym że go Smorszczewski naprostuje.
    91/100 parytet wymiany a NAV na 31.12.20 (niepublikowany) po wyjściu z ATMu to 29zł Oby coś dorzucił...
    Sorry łeb mnie dziś napierdziela więc może trochę niejasno piszę
    Generalnie chodzi o to że bardziej opłaca się dać wyższą cenę w wezwaniu niż zamienić te akcje pem na mci .
    Mam nadzieję, że Czechowicz też dojdzie do tego wniosku. Tyle, że AMC Moon już się zgodził i żeby nie sprzeciw Smorszewskiego i mamrotanie Buczka to...
    AMC się zgodził, ale na wyższą cenę pewnie też się zgodzi...
    Tymczasem mamy najwyższy kurs od sierpnia 2019 : )
    Jest lepszy deal : )
    https://mci.pl/spolki-private-equity-managers-s-a-pem-oraz-mci-capital-asi-s-a-mci-kontynuuja-proces-polaczenia-jednoczesnie-w-ramach-trwajacego-wezwania-na-akcje-pem-ktore-jest-dla-obecnych-akcjonariuszy-p#more-17322
    I lepszy parytet : )
[x]
PEMANAGER -2,37% 18,50 2021-06-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.