Myślisz, że to już na S? Jeszcze poczekam, za duże parcie popytu, ale z pewnością bliżej niż dalej, jeslinjuz to Daxa bede rozgrywal i WIG20 za mocno urósł w krótkim czasie
Tu masz info z 16.11.2020 o wyborze ITL https://mpit.ezamawiajacy.pl/pn/mpit/demand/notice/public/4825/details
Fundamentalnie nie, mają od jakiegoś czasu większe kontrakty, a krótkoterminowo kto wie byc może jeszcze poleci. Wysłałem pytanie i czekam na odp dam znać
ja portfel czyszczę pod koniec roku. jakąś optymalizację podatkową chciałbym zrobić, ale nie mam z czego. Jak pomyślę ile podatku muszę odprowadzić na ten grajdoł, to mnie krew zalewa.
Tak samo jak musisz zapłacić podatek od oprocentowania. Nie dość, że odłożyłeś jakąś kasę, bank "docenia" że trzymasz to w ich banku, to jeszcze musisz płacić podatek od tego. Giełdy to już mi się nie chce komentować. Szkoda słów. Chociaż nie wiem, czy słyszeliście, ale już ktoś myśli, żeby płacić podatek od pracy zdalnej :) W tym wszystkim będzie jeszcze brakowało podatek od tego, że płacisz podatki + 100 zł kaucji za wejście do galerii :)
Wers, rysowałeś sobie AT dla Kolumba? Teraz krąży w okolicach 57. Zastanawiam się gdzie da lub może dać nura wykres: 52 a może 44?
Clc mam na bieżąco. Pisałem ponad 10 dni temu, że ichimoku podażowe wisi. Niestety wisi nadal. Jeśli AT miałaby się sprawdzić , to lekkie ale systematyczne spadki do końca grudnia powinny się utrzymać. Najbliższe wsparcie to 30MA na poziomie 54.8. Potem już tylko 200MA na 46.80. Ta dwustu sesyjna bardzo ładnie zazwyczaj broni tego kursu. Jak będzie nie wiem (?) czas pokaże. Jedno dobre info jest w stanie rozwalić cały układ, natomiast tu się czarów nie spodziewam. Clc to spółka sezonowa a najbliższe wyniki w połowie lutego. Nie ma za co :).
Bardzo dziękuję Wers. Pomijając już konkretne spółki, według mnie przyszły rok może być ostro grany pod OZE. Tak jak widzę, to trwa skup albo poszukiwania terenów pod farmy. Obecnie w PL nie ma zbyt wielu alternatyw a od węgla chcąc nie chcąc będziemy odchodzić. Ponadto ilość aut elektrycznych będzie wzrastać. Chociaż tutaj jest jedna pułapka na którą nie zwracałem nigdy uwagi. Chodzi o podatek drogowy. Teraz jest on w paliwie a w prądzie go nie ma. Tak więc, są już plany, żeby płacić za przejechane kilometry elektrykiem :).
nie ma za co, nie ma za co :) nie należy też się zbytnio fiksować na technice, bo okazje i tanie akcje potrafią uciekać jak się czeka na "wymarzony poziom".
Co do fotowoltaiki, to najwiekszy hype ma już chyba za sobą :(. zobaczy Komar ile nowych firm powstaje.... każdy teraz to robi. To się niestety przełozy na marże i zyski. Co nie zmienia faktu, że prawdopodobnie jest to jeden z bardziej "przyszłościowych' sektorów. No zobaczymy. CLC dopóki jest nad 200sesyjną to trzyma długoterminowy trend wzrostowy, natomiast średnioterminowy jest spadkowy i dopiero trwałe wybicie ponad 65 zł coś zmieni na wykresie.
Co do podatków, to jest to zwyczajne okradanie obywateli na każdym możliwym kroku, które dopiero się zacznie. Pod przykrywką "radzenia sobie z kryzysem" rząd poszuka z kogo by tu jeszcze zedrzeć i w jaki sposób. No nic. ktoś musi płacić za te fanaberie. Szkoda że MY.
Ano szkoda, że zazwyczaj Ci bardziej zaradni w życiu muszą płacić więcej, tylko dlatego, że im się chce i mają pomysł na siebie, lub najzwyczajniej w świecie zainwestowali w siebie, w coś....
Jeżeli chodzi o fotowoltaikę i całą tę otoczkę z OZE to nie do końca się zgodzę. Hype był na instalacje przydomowe. Miliard dofinansowania został już wydany. Sam w zeszłym roku się załapałem. Teraz jest szansa, że większe spółki zaczną zarabiać na farmach i to powinny być stabilne zyski z trendem wzrostowym. Z całą pewnością wyzwaniem jest magazynowanie energii. Kto będzie potrafił rozwiązać ten problem, to jest wygrany. Inny temat to wodór, który będzie alternatywą za 3 - 4 lata i stopniowo zacznie wypierać pojazdy elektryczne z akumulatorami. Nie wgryzałem się w temat spółek, ale chyba Biosmass i JSW w tym działają. Może warto na jakimś dobry dołku kupić coś i zakopać :).
Obecnie zakupy mam ustawione na 01C i CLC, ale koszyczki są nisko. Nie mam spiny, ale jak coś wpadnie to będzie fajnie :).
Pisząc o hype na foto chodziło mi o szaleństwo na kursach spółek oze w wakacje, nie o fundamenty. Uważam, że bez względu na wyniki finansowe, ciężko będzie wywindowac takiemu columbusowi nowe ATH. Już teraz widać
, że mimo swietnego raportu są problemy.
Ps. Ja nie ustawiam zakupów z limitem, bo może być różnie i wolę reagować na bieżąco. No ale ja nic innego nie robię, wiec powiedzmy że "mam czas " się gapic
non stop ). Łapię wlasnie shorty po nocach :). Powodzenia Komar. Dużych zyskow.
Długo siedzisz Wers. Ja niestety nie mam możliwości nazwijmy to ciągłego pilnowania. Raczej z doskoku, ale codziennie :)
CLC dzisiaj chyba zaczęło się odbijać, ale nie zapeszam. Mam nadzieję, że tak. Udało mi się nawet trochę dobrać poniżej poziomu, którego wskazywałeś. Jeżeli faktycznie nastąpi obrona i odbicie, to czerpakiem prawie dotknąłem dzisiejszego dna. Jeżeli nie, to cóż, następny zakup poniżej 50 zł.
W AT liczy się moment otwarcia i zamknięcia świecy. Dziś Clc rzeczywiscie zawisł na 30MA. Zobaczymy po 17tej. Tak jak napisałem póki co, jak dla mnie, Clc ma nadal podazowy wykres.