• A co tu tak cicho? Autor: ~Inwestor [37.47.19.*]
    Chyba nie realizujecie zysków?
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~Ben [89.64.56.*]
    Czekamy na wyszczal rakiety na pulnoc...
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~sypacz [5.173.242.*]
    Ledwie w piątek spółka opublikowała wyniki, wydawać by się mogło, że dobre, a już w poniedziałek kurs akcji spółki zniżkuje o 3% Dlaczego? Widocznie inwestorzy wątpią powtarzalność wyników będących okresowo pod pozytywnym wpływem pandemii, która dobiera końca i sprzedają akcje, najwidoczniej uznając je za drogie. Pozyskany kapitał pieniężny lokują w Allegro, spółkę która przebojem wdarła się na gpw podbijając serca inwestorów. Dzisiejsza akumulacja Allegro potwierdza, że inwestorzy lgną do spółki jak muchy do słodkiego lepu, wiedząc, że czeka ich syta uczta. Rosnący rynek e-merce w Polsce i niekwestionowana w nim pozycja Allegro jako leadera, wyniesie bez wątpienia kurs akcji tej spółki powyżej 100 polskich złotych jeszcze przed końcem tego roku! Bo mądry ten, kto Delko się wyzbywa i akcje Allegro nabywa!
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~man [77.252.211.*]
    Sypacz tobie to już dziękujemy. Balon Alledrogo lepszy od Delko. Buhaha
    Wejdzie Amazon i pozamiata.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~Mar [5.173.9.*]
    Allegro bije delko na głowę. DELKO c/z około 6, a alegro ponad 270. Hehe
    Wystarczy spojrzeć na dzisiejsze kursy obu spółek, komu rynek przyznaje rację.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~yzx [83.0.164.*]
    Tak cicho, bo ynwestorzy zamiast poczekać, wolą sprzedawać ze stratą po 16zł.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~Robson [185.124.117.*]
    Witam akcjonariat
    Dziękuje leszczom za akcje. Myślałem że poniżej 17 już nie kupię a wpadło po 16,10.
    Do naganiacza z allego - cena debiutu to było już przepłacanie a teraz już debilizm kupowanie tych akcji.
    Myślisz ze dlaczego była emisja w pandemi ?? Zastanów się akcje sprzedaj na górce w szczycie zapotrzebowania na ecomerce.
    Ale pandemia się kończy, konkurencja zacznie napierać.
    Cena docelowa allego to max 30 zł

Skoro wy macie rację, a ja jej nie mam, to dlaczego kurs Delko dalej spada, a Allegro rośnie? Chyba zaraz będziesz mógł kupić w jeszcze większej promocji po 15 zetka za walor...
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~Ciekawski [89.66.140.*]
    Allegro rośnie, he, he, he.
    Skoro uważasz, że jest tanio, to kup te 2k papiera po 16, które kusząco wisi na sprzedaży. Co nie chcesz? Czyli wiesz, że jest za drogo jeszcze. To tyle jeśli chodzi o tanią spółkę.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~mamapi [31.60.142.*]
    Ja nie kupuje, bo mam już tutaj swojego maksa. Sprzedawać nie zamierzam. A co do twojego Allegro to mam na nie sprzedane kontrakty i czekam tam na jeszcze większe zjazdy ebilu.
    To musiałeś sporo już na tych szortach stracić na Allegro. Chyba już niewiele czasu zostało, a w grudniu wygasają Z-tki. Módl się o spadek na Allegro, bo o rozum za późno.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~mamapi [65.49.202.*]
    Nie dość, że g ł u p i , to jeszcze o tym nie wie. Sprzedawałem dużo wyżej, szansa, że tam wróci jest, powiem dyplomatycznie, niewielka. Każdy rozsądny już dawno się stamtąd zmył, bo tam będzie wodospad i to Niagara (nie mówię, że już w tym miesiącu i to oczywiście moja prywatna opinia). Tylko poczekać aż główni akcjonariusze Allegro sprzedadzą akcje po regulaminowym terminie zakazu sprzedaży.

Co ten człowiek robi na forum tej spółki?

Ta jasne. Sprzedaje na górkach, kupuje na dołkach. Takich fantastów jest tu dużo. A Delko kupiłeś po 30 przed wodospadem, czy może potem w samym dołku po 12,5? Nie odpowiadaj, wiem, Ty kupowałeś pewnie po 8 zeta roku temu :-)
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~mamapi [104.168.200.*]
    Tak, dokładnie tak jest jeśli z tego powodu poczujesz się lepiej ;) idź sobie na Allegro, gdzie już teraz ukształtował się bardzo ładny trend "wzrostowy", a także gdzie są "wspaniałe" perspektywy na przyszłość (należy przy tym dodać bardzo "niskie" wskaźniki Allegro. W skrócie fundamenty "znakomite", technicznie również "świetnie", nic tylko brać, póki "tanio" ;).

Mimo wszystko życzę powodzenia, bo nie mam w sumie powodów życzyć nikomu źle, ale w twoim własnym interesie warto by było, żebyś sobie przemyślał swoje decyzje "inwestycyjne". Pozdrawiam, życzę miłego dnia.
    Dziękuję za życzenia, ale pozostanę przy tym, co mówiłem.

Dlaczego kurs Delko spada? Odpowiedź jest banalnie prosta. Bo rynek mimo wszystko uważa Delko za covidówkę, a rynek myśli schematami. Skoro Delko sprzedaje i dystrybuuje produkty higieniczne m.in. Harpera czy GLCosmeda, które są ewidentymi covidówkami, to sam też jest uznawany za covidówkę. I nie ma tu znaczenia, że Delko ma niezależny silny segment spożywczy. A skoro covidówki teraz spadają, to Delko wrzucone razem z nimi do jednego worka, też będzie spadało. Możecie mówić, że rynek jest głupi, obrażać się na niego, ale to nic nie zmieni, bo rynek ma więcej kapitału od Was i jako silniejszy zawsze postawi na swoim.

Prosty przykład z Orlenem sprzed pół roku, jak działa rynek. Spadek cen ropy naftowej wywołany pandemią spowodował historyczne spadki na światowych spółkach paliwowych. Razem z nimi w dół poleciał Orlen z Lotosem. Tylko dlaczego Orlen, skoro spółka nie wydobywa ropy, a jedynie ją kupuje, rafinuje, produkuje paliwa i je sprzedaje? Przecież Orlen powinien zarobić na kupowaniu taniej ropy! A jednak razem z innymi paliwówkami kurs leciał ostro w dół. Dlaczego? Bo rynek wrzucił Orlen z pozostałymi Bp, Shellami, Chevronami, Totalami i Exxonami do jednego worka z napisem "spadek". I tak się stało. Teraz główny surowiec, który kupuje Orlen drożeje, a co kurs robi? Leci w górę pod niebiosa! Bo rynek zdecydował, że teraz wszystkie spółki paliwowe mają rosnąć.

To damo dzieje się teraz z Delko. Rynek mówi, że Delko jest covodówką i ma spadać razem z innymi covidówkami i to się właśnie dzieje. I nic na to nie poradzicie.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~ktosiek [31.60.46.*]
    muszę przyznać że coś w tym jest - jak to mówią - z rynkiem sie nie dyskutuje....niestety

pzdr
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~Mark [194.1.217.*]
    Ale pierdoły piszesz, spółki covidowe wzrosły po 1000% a Delko jest praktycznie w cenach pierwszego kwartału.
    Takie same brednie pisałeś o Allegro na które naganiałeś aby kupować jak było po 90PLN a Delko sprzedawać jak było po 13PLN.
    Daj już spokój nikt tego niżej nie będzie sprzedawał, obserwuję kurs od ponad 2 miesięcy i cały czas ktoś celowo zaniża kurs, przy każdej okazji, śmiesznymi pakietami z prawej, a że nie ma popytu to co jakiś czas ktoś się wysypie po kilka kilo akcji i tak kurs opada. Ale wszystko jest do czasu.
    Generalnie szkoda strzępić r yja na niektórych. Niektórzy naprawdę myślą, że robią trafne analizy, a siedzą na allegro i myślą, że wzrośnie.

Co do Delko to ta spółka ZDECYDOWANIE nie jest spółką covidową, wystarczy spojrzeć na sprawozdanie finansowe i wyniki historyczne i zwrócić uwagę, że już w 2019 roku spółka w poszczególnych kwartałach generowała po 10 mln EBITDA, czyli niewiele mniej niż teraz. Spółka w kontekście pandemii również mówiła, że pandemia jeśli ma jakiś wpływ na nią to negatywny. Drugi kwartał to z resztą pokazał, wyniki były bardzo przeciętne w stosunku do wielu, wielu kwartałów z poprzednich lat.

Wzrost przychodów i zysków Delko to efekt wieloletniego rozwoju, a nie Covid. Każdy widzi to co chce. Ja mam papiery bardzo dobrej, ale totalnie nieszanowanej spółki. Zobaczymy co będzie.
    I co z tego, że Ty uważasz, że Delko nie jest covidówką, gdy rynek uważa inaczej. Efekt widzisz po kursie, Już to tłumaczyłem. Zresztą prezes sam w raporcie 3Q pisze, że lepsze wyniki za kwartał były częściowo spowodowane covidem: "Zawdzięczamy to zarówno rozwojowi organicznemu jak i faktowi, że Delko prowadzi sprzedaż produktów szczególnie poszukiwanych w czasach COVID-19 –a to: papierów toaletowych, mydeł, płynów myjących i odkażających oraz innych produktów do utrzymania czystości i higieny."

Piszesz, że spółka nie jest szanowana. A kiedykolwiek w była szanowana? Skoro w przeszłości spółka miała tak dobre wyniki, czemu żadna gruba ryba jej wtedy nie dostrzegła? Czemu miałoby się to zmienić akurat teraz? Bo Ty tak chcesz? Spółki nie ma nawet w wig80, to jak inwestorzy z grubszym portfelem mają ją dostrzec?
    Widzę, że chociaż wydajesz się bardzo niemądry, to bardzo się starasz, więc odpowiem jeszcze raz na twoją wiadomość.

Ja nie mam szklanej kuli i nie wiem czy i ile Delko wzrośnie, ale uznałem, że warto włożyć część kapitału w tę spółkę. Spółka nie jest szanowana, co poniekąd ma podstawy, sam pisałem o tym wcześniej. Ale jednocześnie spółka osiąga bardzo dobre wyniki, co w dłuższym okresie statystycznie się broni (w przypadku Delko nie spekuluję, kupiłem papiery na dłuższy termin).

Ty natomiast wyglądasz mi na osobę, która straciła tutaj pieniądze i obrażona obrzydza innym spółkę naganiając przy okazji na Allegro. W tym czasie Allegro spadło znacznie z ponad 90 zł, a Delko urosło z poniżej 13 zł. Zarzuciłeś mi przy tym, że na pewno straciłem na sprzedanych kontraktach na Allegro. Jakbyś choć trochę myślał, to byś zauważył, że praktycznie nikt nie jest stratny na sprzedanych kontraktach na Allegro, bo od ich wprowadzenia kurs Allegro idzie systematycznie w dół. A Ty tę spółkę polecasz, chociaż i fundamentalnie i technicznie tam jest źle.

Nie wydajesz się mieć umiejętności trafnych analiz, więc może lepiej, żebyś zajął się czymś innym niż giełda póki wszystkiego nie straciłeś. To przyjacielska rada, nie bierz tego do siebie. Pozdrawiam.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~sypacz [5.173.233.*]
    Tak, krzycz, obrażaj mnie, ironizuj. Kursu u północ tym nie zawrócisz. Nie odniosłeś się w ostatnim poście do tego, że według rynku Delko jest covidówką, co dowodzi, że skutecznie obaliłem Twoje argumenty, że nie jest. Obecnie kurs oscyluje na poziomach sporo niższych niże przed wynikami za 3Q. Kolejny raz rynek zweryfikował marzenia, brutalnie...
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~mamapi [192.243.119.*]
    Komunikat z 9 listopada

DELKO S.A.: Informacja dotycząca wpływu skutków COVID-19 na działalność Grupy Delko:

1. Wg stanu na dzień dzisiejszy Grupa Delko prowadzi normalną działalność gospodarczą. Nie wystąpiły dotychczas żadne wydarzenia, które by w sposób istotny oddziaływały na wielkość sprzedaży lub wyniki finansowe Grupy.
    9. Koszty związane z epidemią COVID podrażają koszty prowadzenia działalności.
    11. Prace rozwojowe i inwestycyjne – ze względu na COVID – obecnie zostały mocno ograniczone ale po ustąpieniu epidemii będą wznowione.

Swoją drogą zastanawiam się co się tak uwziąłeś na tę spółkę. Musiała Ci ostro dać w kość. Już nie chcę się nad Tobą pastwić. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~MMM [159.220.58.*]
    Kolega sypacz nagania na spadki niczym wcześniej Marian, który gdzieś zniknął.

Tymczasem dziś pojawił się komunikat, że prezes Kawecki dokupił akcji w przedziale 16-17. Czyli wracamy do tradycji na Delko: po wynikach prezes widząc skrajne niedowartościowanie spółki powiększa swoje zaangażowanie. Liczę jednak na to, że wkrótce rynek uwolni prezesa od konieczności powiększania swojego pakietu w tak niskiej cenie :)

A co, dla porównania, działo się na Allegro, na które nagania sypacz? Tam zarządzający wywalali swoje akcje w IPO, znacznie poniżej obecnej wyceny.

Każdy rozumie, że rynek ecommerce ma przed sobą ogromne perspektywy i że Allegro w długim terminie powinno zwiększać swoje zyski, problem w tym, że nawet w przypadku trzykrotnego zwiększenia zysków w ciągu kilku lat ta spółka będzie nadal bardzo droga przy obecnej wycenie, z kolei Delko może nawet nieco pogorszyć swoje wyniki, a i tak będzie tanie. Ja tam wolę w obecnej cenie Delko, a wśród wzrostowych spółek z szansą na skokowy wzrost zysków mam do wyboru ciekawsze pozycje od skrajnie przewartościowanego Allegro.
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~Sukinkot [37.47.19.*]
    Spokój kuchfa
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~GLOBALNYINWESTOR [89.64.56.*]
    Spekuła lubi tanie akcje a tu tak pół na pół
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~A3xx [83.28.237.*]
    Tanie?, tzn jakie wskaźniki lubi ta "spekuła" ? . BTW spekułą to raczej lubi drogie.
    Spekuła lubi takie delko zbić do 12, kupić dużo i czekać az będzie 25zl
  • Re: A co tu tak cicho? Autor: ~A3xx [83.28.237.*]
    Zważywszy na wskaźniki to ryzykowne czekać na 12 jak masz do kupienia dużo (zakładam że dużo to co najmniej 100k szt). Myślę, że tak to można się bawić mając do kupna max 10k szt zważywszy na obroty. A poza tym 25 to raptem P/E 7-8. Trochę mało na sprzedawanie. Wydaje mi się że przy obecnych stopach P/E=15/20 wcale nie jest przesadą. Zysk netto też powinien dobić do 20mln w ciągu 1-2 lat. To daje mcap docelowy = 300/400 mln czyli 50-65 na akcje
    Mordeczko, ja mam wypłatę 4k więc kupuje małe pakiety i czekam, a spekuła ma miliony. Oni nie patrzą na wskaźniki tylko na cenę. Lubią kupić po 3gr i opylać po 30gr na falach euforii. Tu było kupowane przed pandemią i sypane od 29zl. Potem kupowane przy 12 i podejrzewam ze narazie czekają z sypaniem.
    A jedyny wskaźnik ktory interesuje spekułe to S/W czyli szansa do wyruchania
[x]
DELKO 0,00% 6,60 2025-09-19 15:30:53
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.