Zarząd Ferro oczekuje, że komplementarność oferty i kanałów dystrybucji pozwolą na uzyskanie synergii przychodowych w ramach połączonych podmiotów poprzez stworzenie kompleksowej oferty dla domu
to jeszcze papier toaletowy i suszarki do włosów : )
Coś w tym jest. Jeszcze tzw. marża i zatobek się liczy. Ferro jest od lat naszym rynku, masę baterii codziennie sprzedają, do tego armatura, zaworki itp. teraz piecyki i osprzęt różnego rodzaju, grzejniki .... Blat bla tratata... Już wcześniej myślałam o tej firmie jako perełka a początku mojej działalności na giełdzie wtedy stała po 16-17 zł to był wrzesień czy październik... I proszę kilka miesięcy i ponad 20 zł na akcji.... Cóż...ja żałuję i twierdzę, że to firma z podstawami
Ja to bym uzasadnił nawet, dla sportu... to przejęcie. Zysk 2-3 kwartałów na przejęcie znanej marki przynoszącej zyski. To w sumie niewielkie ryzyko, a otwiera wiele możliwości. Już mają mój poklask bo coś robią. Wszystko w dobrym tonie, jak dla mnie.
Rynek instalacyjny jest w Polsce bardzo rozproszony, od kilku lat następuje jego konsolidacja. Ferro w tym rynku świetnie się orientuje, wyznacza trendy, ma coraz bardziej cenioną markę. Przejęcie Termetu to świetny ruch w czekającej nas dekadzie odchodzenia od węgla . Dynamicznie rozwija się sieć gazowa i sprzedaż kotłów gazowych w kolejnych latach znacznie przyspieszy. Sprzedaż pomp ciepła także notuje dużą dynamikę wzrostu.W powiązaniu z fotowoltaiką ten segment jest coraz bardizej atrakcyjny finansowo dla przeciętnego klienta. Jeśli Ferro zainwestuje w nowoczesne produkty (ważne doświadczeniem inżynierów Termetu), to powrócą na rynki wschodnie, gdzie Termet ma dobrą markę (szczególnie Ukraina). Moim zdaniem Ferro zrobiło strategicznie bardzo dobry ruch, a zakup polskiej marki dodatkowo zjednoczy mu rzeszę instalatorów, którzy wychowują swoich następców (swoich synów, są to głównie małe firmy rodzinne).
dziadek moze sie mylic, a osoba na ktora dxzidek napadł moze miec racje
jezeli spka oglosilaby wyplate 80% zysku 2020 w postaci dywidend zaliczkowej w grudniu + gdyby prezes powiedzial ze kurs jest smiesznie zanizony @P/E = 7 i skupuja akcje dopoki P/E = 10 i biora pod to kredyt bo to z@jebista inwestycja
to trzeba bylo przejac wlasne akcje przez skup akcji wlasnych bo jak spka jest @P/E = 7 to przeciez inwestycja zycia po co szukac innych perełek jak mozna zaczac od wlasnego podworka
czyzby prezes wbil do swoich celow rovcznych M&A i na annual review musi pokaxzac ze cos przejmuje?
dziadek pamietaj - to pracownicy najemni (zarzad) i maja w powazaniu kurs spki
Czy gdzieś w Twoich przemyśleniach jest miejsce na działalność operacyjną? Co skup i np. umorzenie akcji daje samej spółce? jest zwykłym przejadaniem. Wasze motto to : "Realizacja zysków", nic nie robić, by coś ten zysk budowało. To smutne że ludzie w Swoich założeniach tak bardzo się ograniczają.
prosze zobacz na spółkę NEUCA - dywidesna/skup akcji / rozwoj - dlaczego bo akcjonariuszem jest ojciec załozyciel!!! - zrobilem 300% na neuce!!! ... i sprzedalem bo nie traktuje spolek jak kolekcje znaczków : )))
"Czy gdzieś w Twoich przemyśleniach jest miejsce na działalność operacyjną? Co skup i np. umorzenie akcji daje samej spółce? jest zwykłym przejadaniem."
JAkie przejadanie :) dziadek oferuje permanetne zaciskanie pasa:) a ja mowie jak spka jest niedowartosciowana to trzeba wykorzystac i skupic akcje\!!! zarzqad nie wierzy we wlasna spolke i woli akcje innych niz swoje?!
JA jestem akcjonariuszem i intresuje mnie poziom kursu spolki i stopa dywidendy
ten zarzad nic nie robi aby kurs akcji odzwerciedlal wartosc spolki!
dziadek wychowany w innym systemie to i moze myslenie inne - wyrzeczenia i cierpienie - ja mowie ma byc ameryka!
Mamusia mi powtarzała "siedź w kącie, a znajdą cię". A Wam się tak pali... Mam problem gdy decyzje są niezrozumiałe, lub co gorsza gdy dochodzi do wyprowadzania środków lub wykorzystywania piastowanej pozycji w celu własnego interesu i interesu ludzi powiązanych.
Akwizycję TT rozumiem, a o działaniach niezgodnych z prawem jeszcze nie słyszałem. Jak na tą chwilę to Spółka jest poszkodowana przez organ skarbowy.
ja mam wrazenie ze dziadek to traktuje społki gieldowe jak kolekcje znaczkow pocztowych / filatelistyke
ja sie nie podniecam ferro bo te 300k ktore tam mam to nie jest suma istotna z punktu widzenia mojego majatku
natomiast dziadek jakbym mial tam pare milionow to mialbym w powazaniu jakie maja perspektywy za 5-10 lat - a tak mierzy sie efekty M&A
co sie liczy to kurs (bo mozesz wziasc kredyt pod zastaw akcji) i dywidenda / skup akcji (czyli gotowka) reszta to bajki dla dzieci i starcow
znamienne ze spolki jak sniezka i neuca - maja wysoki kurs i dustrybucje gorowki - bo sa tam w akjonariacie i zarzadzie założyciele
ferro to klasyk - społka niczyja i az zal d@pe sciska, ze nie ma tam nikogo kto by dba o interesy akcjonariuszy
jestem w biznesie i dxiala to tak: - beirzesz z ulicy pracownika najemnego - wpisujesz mu cele na rok/dwa i robisz annual review
w przypadku ferro - ewidendtne jest ze wziwli prezesa - wpisal ze zrobi M&A - musial cos przejac, i teraz bedzie mowil ze nastepne 3 lata bedzie pracowal nad wchlonieciem nabytych spolek
a kurs sie bedzie kisil przez lata
gdybym byl wlascicelem zapytalbym: - ferro P/E = 7, czy spkolki przejete sa lepsza inwestycja niz wlasna spolka czyli skup akcji??? - czy zarzad nie wierxzy we wlasna spolke? - czy ryzyko M&A jest bardziej oplacalne niz skup akcji wlasnych przy P/E = 7????
to wzystko pytania retoryczne, tak to jest jak bierze sie z ulicy do zarzadu pracownikow najemnych, a nie ma wlasciciela w spolce....
Dane podstawowe MSSF skonsolidowane 2019 2020P 2021P 2022P Sprzedaż mln zł 451,3 498,4 518,3 549,4 EBITDA mln zł 66,9 79,2 67,8 71,4 EBIT mln zł 60,6 72,1 59,3 62,7 Zysk netto mln zł 40,0 57,2 45,3 48,5 Skor. zysk netto mln zł 42,9 57,2 45,3 48,5
Wstawiłem prognozy finansowe Bosia dla Ferro
Strasznie biednie wycena tego naszego ferro wygląda. Wygląda to tak jakby nikomu nie zależało na wysokiej wycenie. C/Z 7 dla spółki wzrostowej . Widać że BOŚ zakłada w następnych latach mocne hamowanie zysku. Pewnie inne fundy mają tak samo skonstruowane modele wycenowe i dlatego mamy taką bieda wycenę. Dziwi mnie tylko ta Śnieżka . Bo Neuca mnie nie dziwi. Neuca to zresztą moja wtopa giełdowa z zeszłego roku. Sprzedałem ze stratą na początku 2019.
Tylko proszę zwrócić uwagę jak te prognozy potrafią być mylne. Chociażby na przykładzie trafności prognoz biur maklerskich za trzeci kwartał... A teraz proszę mi powiedzieć jak oni nie są w stanie przewidzieć wyników za najbliższy kwartał to co dopiero prognozowanie na rok czy kilka lat. Lubię czytać analizy bo czasem mają jakieś ciekawe info na temat spółek czy szerokiego rynku. Ale na te ich kilkuletnie odjazdy to już patrzę z przymrożeniem oka.
Natomiast zarząd Ferro myślę że założył prognozy swojej nowej strategi dosyć konserwatywnie. Tak więc to co na 2023r może być już zrealizowane w przyszłym.
Dla mnie cena w krótkim terminie jest drugorzędna. W sumie nawet korzystna bo wciąż dobieram. Bardziej liczy się ze spółka się rozwija i chce płacić wysokie dywidendy. Wiadomo z powodu przejęcia kolejny rok dywidendowy na Ferro może być słaby. Ale jest to akceptowalne. Co innego jakby co roku na przestrzeni kilku kolejnych lat nie wypłacali jak wcześniej to mógłbym rozważyć wyjście. Na chwilę obecną nie widzę problemu.
Rozwój bez szału, ale stabilny. Co roku poprawiają rentowność,bilans w ryzach, dokonali niezłego przejęcia. Każdy ma swoje oczekiwania.
spółka realizuje w samym 3Q 2020 zysk netto, który w 2015 lata temu robiła w skali roku, a Wy piszecie, że rozwój bez szału??? :) to owszem nie jest gejming, ale i w gejmingu nie każda gra wychodzi, ryzyk więcej i potencjalnych zysków więcej.
A tu w Ferro od lat dynamiczne wzrosty
12-15% średniorocznie na przestrzeni powiedzmy dekady będzie dla satysfakcjonujące. Ostatnie dwa kwartały były powiedzmy sobie szczerze,, na dopingu,, w związku z coroną. Raczej wątpię żeby utrzymali taką dynamikę wzrostu. Oczywiście większe wzrosty mile widziane.
oni rosną od lat, a nie tylko w tych ostatnich kwartałach :) adjusted zysk netto za ostatnie 5 lat od 2015: 22,3 mPLN 2016: 29,1 2017: 39,6 2018: 38,6 2019: 43,3 za 2020 pewnie z 60