Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  20,00 zł , zmiana od tamtej pory: 47,50%

Re: Wysoko atakują - Termet

ja mam wrazenie ze dziadek to traktuje społki gieldowe jak kolekcje znaczkow pocztowych / filatelistyke

ja sie nie podniecam ferro bo te 300k ktore tam mam to nie jest suma istotna z punktu widzenia mojego majatku

natomiast dziadek jakbym mial tam pare milionow to mialbym w powazaniu jakie maja perspektywy za 5-10 lat - a tak mierzy sie efekty M&A

co sie liczy to kurs (bo mozesz wziasc kredyt pod zastaw akcji) i dywidenda / skup akcji (czyli gotowka)
reszta to bajki dla dzieci i starcow

znamienne ze spolki jak sniezka i neuca - maja wysoki kurs i dustrybucje gorowki - bo sa tam w akjonariacie i zarzadzie założyciele

ferro to klasyk - społka niczyja i az zal d@pe sciska, ze nie ma tam nikogo kto by dba o interesy akcjonariuszy

jestem w biznesie i dxiala to tak:
- beirzesz z ulicy pracownika najemnego - wpisujesz mu cele na rok/dwa i robisz annual review

w przypadku ferro - ewidendtne jest ze wziwli prezesa - wpisal ze zrobi M&A - musial cos przejac, i teraz bedzie mowil ze nastepne 3 lata bedzie pracowal nad wchlonieciem nabytych spolek

a kurs sie bedzie kisil przez lata

gdybym byl wlascicelem zapytalbym:
- ferro P/E = 7, czy spkolki przejete sa lepsza inwestycja niz wlasna spolka czyli skup akcji???
- czy zarzad nie wierxzy we wlasna spolke?
- czy ryzyko M&A jest bardziej oplacalne niz skup akcji wlasnych przy P/E = 7????

to wzystko pytania retoryczne, tak to jest jak bierze sie z ulicy do zarzadu pracownikow najemnych, a nie ma wlasciciela w spolce....

smutne

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FERRO 2,43% 29,50 2026-04-14 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.