• Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~bliski [89.42.31.*]
    Czy ostatnio zauważyliście ale mocno słychać o spółkach ukraińskich. Ceny żywności cały czas będą rosły. To fundamentalny argument. Praktycznie wszystkie zaliczyły mocny wzrost. Natomiast trzeba by było spojrzeć na Kernel który obecnie jest największym udziałowcem WIG-UKRAINA największym producentem oleju słonecznikowego na świecie i eksporterem zbóż - najmniej wzrósł, ze wszystkich spółek. Moim zdaniem to mocne niedopatrzenie ponieważ już w piątek wyniki które będą bardzo dobre a 10 Grudnia walne zgromadzenie na którym będzie głosowanie tematu dywidendy w wysokości prawie 2 zł!
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: draxar [89.64.29.*]
    Mi kiedy od kogoś słyszę spółka ukraińska to zawsze mi się kojarzy z dużymi dywidendami, ale tu pojawia się spore ryzyko polityczne stąd najpewniej taka okazja. Też była taka spółka Litwińska bodajże zajmująca się energetyką i też posiadająca sporą dywidendę. Ja raczej staram się inwestować na swoim podwórku chociaż faktem jest, że wschód zachęca cenami.
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~East [198.8.85.*]
    Gwoli scislosci - spółka jest największym na ŚWIECIE producentem oleju słonecznikowego i największym na Ukrainie eksporterem zbóz. Posiada DWA terminale morskie o zdolności przeładunkowej 8.8mln ton rocznie. Inwazja mocy zacznie się od raportu w piątek. Jeżeli do publikacji wyników kurs minimum się nie podwoi będę rozczarowany. Niech moc będzie z Kornelem !
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Marek [62.210.14.*]
    Wczoraj obserwowałem i zastanawiałem się czy wchodzić. Dziś już poszło trochę w górę i biore! Trzymam do poniedziałku, raport zapowiada się ze będzie na bardzo wysokim poziomie
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Birk [5.184.72.*]
    Wg mnie po wynikach jeszcze minimum tydzień rajd w górę.
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~dokładnie [37.120.211.*]
    dokładnie też tak myślę
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Hasjo [91.235.142.*]
    Oby
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Sofia [45.128.133.*]
    Cena oleju palmowego - podstawowy surowiec kuchni azjatyckiej, czyli około 4,5mld z 7,8mld populacji światowej - wzrosła od 07-go maja 2020 do dzisiaj z 590INR/10kg na 919.5. Cena oleju słonecznikowego idzie oczywiście pararelnie. Mówimy o wzrostach rzędu 55-60pct w przeciągu pół roku. I prawdopodobnie to nie jest ostatnie słowo surowców rolnych. Inflacja na soft commodities się rozwija. Nieprzypadkowo WIG-UKR wystrzelił w listopadzie.
    Czekamy na raport Kernela w piątek i będziemy mogli ocenić jak wykorzystuje sytuację spółka. Osobiście liczę na spore wzrosty.

Miłego dnia wszystkim :)
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Birk [5.184.72.*]
    To jest chyba najlepszy typ jaki kiedykolwiek pojawił się na bankierze. Nie trzeba jakiejś poważnej analizy. Wystarczy połączyć kilka faktów. Spójrzcie na astarte i agrolige. Wszystkie spółki działają w tej samej branży i tym samym kraju. Jest jedna zasadnicza różnica... Kernel zarabia na sobie i na agrolidze. Pewnie mało osób o tym wie. Jak agroliga robi kasę to Kernelowi wpada cash. To daje do myślenia.
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Ycz [167.86.108.*]
    Moja prognoza na Kernel
    Wczoraj 2% w górę
    Dziś 5% w górę
    Jutro 12% w górę
    W piątek 25% w górę
    W poniedziałek 50% w górę
    I tak dalej
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.210.107.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Pantera [194.59.249.*]
    Bardzo ciekawa spółka do inwestycji. Każda okazja do zarobku jest cenna więc tym bardziej dziękuję za typ :)
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Yeryho [95.174.65.*]
    Prawdziwa gra rozpocznie się dopiero jutro czyli w dniu raportu. To jest Gigant na skale światową więc liczę na rekordowe zyski co przełoży się na wzrost kursu.
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Piotr [86.42.10.*]
    Tutaj jest forum dotyczące spółki WAWEL!!! Naganiajcie na kupno Kernela na ich stronie.
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Wojak [138.197.167.*]
    Była astarta, była agroliga. Teraz czas na Kernel.
  • Re: Inflacja zagadką 2021r. Autor: ~Trick [31.0.46.*]
    Spółka opublikowała świetny raport co tylko potwierdza kondycję finansową holdingu.
    • zysk netto wyniósł 204 mln USD czyli 340% więcej r/r,
    • ebitda - 270% up r/r

Hossa na ukraińskich spółkach trwa więc jestem ciekaw do jakich poziomów cenowych dojdziemy. Jeśli będzie powtórka z 2017 roku czyli 70.00 to będę bardzo zadowolony.
[x]
WAWEL 0,30% 672,00 2025-09-26 15:15:04
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.