Czy ostatnio zauważyliście ale mocno słychać o spółkach ukraińskich. Ceny żywności cały czas będą rosły. To fundamentalny argument. Praktycznie wszystkie zaliczyły mocny wzrost. Natomiast trzeba by było spojrzeć na Kernel który obecnie jest największym udziałowcem WIG-UKRAINA największym producentem oleju słonecznikowego na świecie i eksporterem zbóż - najmniej wzrósł, ze wszystkich spółek. Moim zdaniem to mocne niedopatrzenie ponieważ już w piątek wyniki które będą bardzo dobre a 10 Grudnia walne zgromadzenie na którym będzie głosowanie tematu dywidendy w wysokości prawie 2 zł!
Mi kiedy od kogoś słyszę spółka ukraińska to zawsze mi się kojarzy z dużymi dywidendami, ale tu pojawia się spore ryzyko polityczne stąd najpewniej taka okazja. Też była taka spółka Litwińska bodajże zajmująca się energetyką i też posiadająca sporą dywidendę. Ja raczej staram się inwestować na swoim podwórku chociaż faktem jest, że wschód zachęca cenami.
Gwoli scislosci - spółka jest największym na ŚWIECIE producentem oleju słonecznikowego i największym na Ukrainie eksporterem zbóz. Posiada DWA terminale morskie o zdolności przeładunkowej 8.8mln ton rocznie. Inwazja mocy zacznie się od raportu w piątek. Jeżeli do publikacji wyników kurs minimum się nie podwoi będę rozczarowany. Niech moc będzie z Kornelem !
Wczoraj obserwowałem i zastanawiałem się czy wchodzić. Dziś już poszło trochę w górę i biore! Trzymam do poniedziałku, raport zapowiada się ze będzie na bardzo wysokim poziomie
Cena oleju palmowego - podstawowy surowiec kuchni azjatyckiej, czyli około 4,5mld z 7,8mld populacji światowej - wzrosła od 07-go maja 2020 do dzisiaj z 590INR/10kg na 919.5. Cena oleju słonecznikowego idzie oczywiście pararelnie. Mówimy o wzrostach rzędu 55-60pct w przeciągu pół roku. I prawdopodobnie to nie jest ostatnie słowo surowców rolnych. Inflacja na soft commodities się rozwija. Nieprzypadkowo WIG-UKR wystrzelił w listopadzie.
Czekamy na raport Kernela w piątek i będziemy mogli ocenić jak wykorzystuje sytuację spółka. Osobiście liczę na spore wzrosty.
To jest chyba najlepszy typ jaki kiedykolwiek pojawił się na bankierze. Nie trzeba jakiejś poważnej analizy. Wystarczy połączyć kilka faktów. Spójrzcie na astarte i agrolige. Wszystkie spółki działają w tej samej branży i tym samym kraju. Jest jedna zasadnicza różnica... Kernel zarabia na sobie i na agrolidze. Pewnie mało osób o tym wie. Jak agroliga robi kasę to Kernelowi wpada cash. To daje do myślenia.
Prawdziwa gra rozpocznie się dopiero jutro czyli w dniu raportu. To jest Gigant na skale światową więc liczę na rekordowe zyski co przełoży się na wzrost kursu.
Spółka opublikowała świetny raport co tylko potwierdza kondycję finansową holdingu.
• zysk netto wyniósł 204 mln USD czyli 340% więcej r/r,
• ebitda - 270% up r/r
Hossa na ukraińskich spółkach trwa więc jestem ciekaw do jakich poziomów cenowych dojdziemy. Jeśli będzie powtórka z 2017 roku czyli 70.00 to będę bardzo zadowolony.