earnings LTM PLN59 m, po skorygowaniu o ten podatek z zeszłego roku ze starej sprawy podatkowej. przy 21 milionach akcji wychodzi prawie 2,8, to prawie 3 ;)
Teoria mówiąca, że kurs akcji powinien odzwierciedlać przyszłą wartość spółki, troche w tym przypadku nie sprawdza się, rynek w 2019 nie przekraczał 14zł, teraz przed wynikami 18zł, czyli oczekiwano ok 28% up na wynikach, dlaczego tu jest takie konserwatywne podejście do wyceny (to przez ten zatarg ze skarbówką?) ?
sprawa podatkowa to już stara historia, zapłacili kwotę główną i odsetki, mają kasację od NSA - czyli teraz to już tylko upside, a nie ryzyko. Ale to się pewnie będzie ciągnęło. brak rakiety na kursie to po części trochę wina struktury akcjonariatu i niewielka płynność. 4 OFE na b. wysokich udziałach, łącznie te 4 mają ok 65%. Trudno wejść kolejnemu na większy stake, a ofiaki też słabo bronią swojej spółki.
Spółka solidnie dowozi kwartał w kwartał, zarząd jest daleki od obiecanek na wyrost, stopniowo budują biznes. Nie uciekają się do żadnych trików np że przy okazji będą sprzedawali supermaseczki albo że odkryli lek na wirusa. Część inwestorów uważa że to nuda;)
ale dla mnie to jest jedna z grona najlepszych spółek na GPW i wzrostowa - i to jakie wzrosty! +60% na zysku netto! i płaci dywidendę. Bardzo liczę, że uda im się przeprowadzić jakąś fajną akwizycję, coś co będzie gejmczejndżerem. A jeśli nie będzie tej akwizycji (choć było by szkoda) to będzie bardzo atrakcyjna dywidenda.
Tu nie wiadomo co może być impulsem by wybić się z odcięciem. Musialby być np jakiś hansgrohe z wezwaniem itp. Choć na takich progresach to my hansa gonimy :)
Musimy się bardziej uwidaczniać, zobacz np. na którym miejscu w rankingu tego forum jest Ferro, jakieś 300 miejsce. Tu rządzą emocje i spekóła (gpw) jeśli mówimy o szybkich zmianach, my do tego grona nie należymy, bo my są dziadki :)
Nie raz kupuję coś z NC i nawet bywa że po zakupie sprawdzam co to było :) I to jest zabawne że firma z blisko 0,5mld obrotem, dziś miała 45k obrotu na parkiecie. Akcjonariat jest w okopach, przez to free float mały i temat się zapętla.
I mam nadzieję że zarząd mając na myśli działania w temacie M&A nie wyklucza innych rozwiązań, takich bardziej na M.
Mało kto wie o FERRO źe ma takie dobre wyniki. Czasem dobrze podrzucić reklamę na fora innych bardziej poczytnych spółek. Sam się dowiedziałem na KRYNICY o FERRO dlatego kupiłem bo warto mieć pakiecik. Jak kilku tak pomyśli to uruchomią popyt. Nie biadolić tylko do roboty panowie.