Czym Ty się tak ekscytujesz? Ksgagro pokazało całkiem dobry wynik ale podbity jakimś jednorazowym strzałem - pozostałe przychody operacyjne na kwotę 54 mln pln. Przychód że sprzedaży mieli na poziomie 26,7 mln pln. Agroliga, przychód że sprzedaży to 68 mln pln. Tutaj jest stałe rosnący, powtarzalny zysk z szansami na dywidendę. Ksgagro szans na dywidendę nie ma żadnych. Ma okazję żeby wyjść z d.upy.
Miałem się nie odzywać na ukraińskich rolniczych, ale ten spór mnie zadziwił - ja mam obie spółki i nie bardzo wyobrażam sobie innego posunięcia u kogokolwiek inwestującego. Powodów jest szereg, np. to, że KSG notowany na GPW, obroty większe a Agroliga NC i z fajnym małym FF, obiecującym spore wzrosty na fali.
Ale chyba istotniejsze są różnice dotyczące produkcji - KSG nastawiona głównie na wieprzowinę (choć zboża też, produkuje przeciez własne pasze, częśc zbóż sprzedaje, a Agroliga głównie zboża, czyli kukurydza, pszenica, potem słonecznik, rzepak.
No kto jak kto, ale np. Kolega Rolnik powinien docenić taką dywersyfikację portfela :-)
Nie przesądzam, na czym wyjdziemy lepiej - myslę, że na obu będzie wyjątkowo dobrze w najbliższym czasie. Pozdrawiam