Na Krynicy akcjonariusz złożył pozew do sądu w związku ze zbyt tanio sprzedanymi akcjami. Myślę że to jest właściwa ścieżka postepowania. Pozew zbiorowy może zdecydowanie więcej zdziałać niż pisanie emaili do zarządu z pytaniem czemu sprzedali akcje po zaniżonej cenie. Wpisujcie się poniżej żeby zobaczyć ilu jest chętnych na taki krok.
Ja jednak sadze, ze na razie warto wyslac mase meili, zeby puscili espi o co tu tak naprawde chodzilo. Jezeli to nie pomoze. Mysle, ze to nie jest zly pomysl. Ten co jest winny za ten caly smrod powinnien za to odpowiedziec. nie chce nikogo podejrzewac, ale moze byc to dzialanie na szkode akcjonariuszy mniejszosciowych. tak to mi wyglada z boku.
AnWy myślicie ze zarząd nie był dogadany z Jr Holding, ze to taki przypadek? Nie oklamujcie się. Ożenili Wam drogo papier, dali trochę inf, ściągneli trochę testów, Wynw nich wierzyliście, a za jakiś czas powiedzą że to rynek kształtuje cenę. Także nie ma się co łudzić. Nie różnią się niczym od 4mass pod względem zagrywki. Zwłaszcza ze wyniki były okej, a nie mega super wow
Jezeli spolka nie wyjasni jaki byl cel sprzedarzy akcji po zanizonej cenie, mysle ze z czasem coraz wiecej osob bedzie za czyms takim.Na razie kazdy jeszcze sie wstrzymuje i czeka na rozwoj sytuacji.
Ja uwazam jednak, ze to powinno byc wazne rowniez dla zarzadu, aby caly ten stworzony balagan uporzadkowac.
Oczym wy tu pitolicie :D po jakiej zaniżonej cenie???? Nawet teraz cena akcji jest powyżej wartości księgowej więc gdzie wy tu widzicie zaniżoną cenę??? Daliście sie ubrać naganiaczom forumowym i tyle. Spółki których wycena akcji przekracza wartość księgową to sa spółki, które przez lata budowały zaufanie akcjonariuszy, systematycznie pokazując wzrosty, wypłacając dywidenda a nie w 3 miesiące pompując cenę papieru. Ewentualnie mają spektakularne wyniki finansowe i mocne fundamenty i długofalową perspektywę wzrostów. Tyle w temacie.
Moim zdaniem, to co piszecie to ... Inwestujcie w new conect gdzie jak wiadomo nie ma takich obostrzeń i regulacji, a oczekujcie wszystiego tego co jest na wig20 Wszyscy co zaczynają przygodę z giełdą wiedzą że na tutaj siedzi tylko i wyłącznie spekuła i spółki wątpliwej jakości. Dlaczego kupiłeśc Excellenc a nie kupiłeś banku, bo myslałes że szybciej wzorśnie o 50 % minimum (ja tak myślałem), a teraz wszyscy płaczą bo umoczyli. Też mam napisać pozew do sądu bo sprzedałem biomed za 6 zł, a po tygodniu wzrósł na 30 zł... \ Ludzie ogarnijcie się.
to nie jest zadna odpowiedz. w stylu to jest new conect to mozna oszukiwac akcjonariuszy. zauwaz, ze przed wejsciem tego calego januarego sytuacja tu byla normalna. tylko on wszedl i zaczely sie dziwne fazy.
dokładnie, January wyszedł i wracamy do normalności a gdzie kurs był nim pojawił się January???? Albo inaczej po ile kupował January 16mln akcji??? Odszukaj sobie te informacje, siądź wygodnie i obserwuj co się będzie działo z kursem w kolejnych tygodniach.
Masz rację, nie możąna oszukiwać, ale Jak napisałem, oni robią interesy, My robimy ineteresy. Mądrze napisał akcj, jeżeli chodzi o firmy. Jestes tutaj bo wiesz, że zarobisz szybciej w teorii niż na wigach, ale też wiesz, albo powinienes wiedzieć że możesz szybciej stracić. Kurs poszedł w górę bo powiedzieli że bedą robić płyny i maseczki. W październiku jak powiedzili że będą sprzedwali testy to już na nikim nie robi wrażenia, więc wszystkie namponowane spółki pod płyny i maseczki lecą w dół. Taka jest prawda (moim zdaniem), a czy Januwary wszedł czy wyszedł to jest druga para kaloszy
akcj. Doczytaj informacje z ESPI i poczytaj forum z tamtego okresu. Było tu sporo mądrych ludzi, którzy policzyli to co było w tych ESPI i pisali o tym otwarcie, że zarząd wywalił akcje, tylko nieoficjalnie. January to tylko stringi na gołej dupie. To przykrywka pod wywalenie 50 milionów akcji po 11 groszy, zakupionych przez słupy zarządu, które potem wrzuciły je błyskaiwcznie na rynek w przedziale 0,6 - 0,4zł. Zarobili na tym, na czysto około 25 milinoów złotych. January był wymieniony w ESPI, żeby ludzie myśleli, ze w firmie pojawił się stabilny, instytucjonalny inwestor. Infa o rzekomych sukcesach handlowych firmy, miały zapewnić obrót, żeby duża ilość papieru wrzuconego w rynek, nie zbiła natychmiast kursu.
Wyliczyliśmy wtedy ile akcji wcięło, generalnie to Espi z perspektywy czasu patrząc było tak raczej celowo poplątane i połączone z nabyciem przez JHR, i jeszcze z nabyciem przez nich samych, żeby odwrócić uwagę od tego, że tak naprawdę wcale nie nabyli, a co wziął JHR było kroplą z tego co zmieniło właściciela pod stołem.
Łudzili się ludzie, w tym ja, że to faktycznie coś dla Spółki w zamian musiało oznaczać, a wygląda na to, że było to jedynie dla obejścia okresu zamkniętego, dzięki temu słupy mogły cały październik upłynniać, i żeby nie wywoływać paniki, gdyby oni sami co kilka dni dawali kolejne Espi o zbyciu.
Nie spodziewałem się tego akurat na tej Spółce, szkoda, że tak sobie opinię zjechali... Co do pozwu to brednie, podstaw nie ma, ale odnośnie zasypywania Spółki e-mail z pytaniami myślę, że nie zaszkodzi - może zauważą, że ludzie wałek w tym dostrzegli i może się zreflektują, że postępowanie wyjaśniające KNF nie przysporzy im żadnych korzyści, a de facto do tego są podstawy, bo jeżeli objęły te akcje osoby z nimi powiązane i sypały w okresie zamkniętym to jest to złamanie tego zakazu.
Nie wiadomo co jest prawdą a co nie, dlatego trzeba wysłać email i niech puszczą espi. Im szybciej sprawa sie wyjaśni tym lepiej dla wszystkich nas akcjonariuszy.
skopiuj list i go wyślij. niech widzą, ze to jest ważna sprawa dla nas
Dzień dobry Jestem akcjonariuszem firmy. Pisze do Pana w związku ze sprzedażą przez zarząd akcji dla firmy JR HOLDING ASI S.A. Z mojego punktu widzenia, ale także dużej liczby akcjonariuszy transakcja ta wydaje się krótko mówiąc bardzo dziwna. Po pierwsze z niewiadomych przyczyn zarząd sprzedał swoje akcje po bardzo zaniżonej cenie w stosunku do ceny rynkowej z tamtego dnia. Po drugie zakup akcji Excellence przez firmę JR HOLDING ASI S.A. miał być inwestycja długoterminowa dla tejże firmy. W związku z bardzo szybka sprzedażą zakupionych akcji Excellence przez firmę JR HOLDING ASI S.A. mam, ale również i wielu akcjonariuszy następujące pytania:
1. O co chodziło w tych transakcjach dokładnie ? Jaki był cel sprzedaży akcji po tak niskiej cenie ? Na czym polegał ten cały interes - nowy kontakt, kontrakt, co dokładnie ? 2. Dlaczego nie położyliście Państwo lockupu na tych akcjach, aby chronić rynek sprzed spadkiem akcji i możliwa manipulacja ? 3. Dlaczego jak miała to być transakcja na długi termin nie jest i JR HOLDING ASI S.A. sprzedało akcje tak szybko ? 4. Dlaczego zarząd wiedząc, ze to spowoduje duży spadek kursu, bo pewna grupa ludzi będzie miała dużą ilość akcji i będzie mogła nimi manipulować, zdecydował się na ten ruch, dlaczego nie zdecydowano się na inny wariant, korzystny dla akcjonariuszy ? 5. Dlaczego jak nie puszczaliście Państwo informacji to nie puszczaliście, a raptem, gdy wszedł JR HOLDING ASI S.A. zaczęliście puszczać jedna po drugiej, wygląda to na celowe, aby zrobić obrót pod sprzedaż akcji ?
Proszę odpowiedzieć na wszystkie te pytania komunikatem ESPI, aby był ogólne dostępny dla wszystkich akcjonariuszy.
Nie otrzymując wyjaśnienia będę zmuszony przekazać sprawę do KNF i Prokuratury, ponieważ może być to celowe działanie na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych oraz stratę dużej części zainwestowanych przez nich pieniędzy. Poza tym widzę tutaj, jak i zapewne większość akcjonariuszy manipulacje kursem akcji.
Oczywiście, że mają, jeżeli wysłane zapytania na e-mail nie dadzą rezultatu, zawsze można na FB się dobijać, może to ich zmobilizuje do odpowiedzi, jeżeli będą woleli uniknąć niewygodnych pytań na profilu, który ma służyć do reklamowania firmy i kreowania pozytywnego wizerunku.