1. Umowa z Koch - 8 mln zł 2. Emisja w VRFabric i MobileFabric - 7 mln zł 3. Druga umowa - ok. 8 mln zł (porównywalna z umową z Koch) 4. Trzecia umowa - ...? jeszcze nie wiadomo, więc może będzie w przyszłym roku. RAZEM: 23 mln zł +
To może być Spółka gamingowa z grupy PLW o największych przychodach w tym roku. Ciekaw jestem raportu za trzeci kwartał, który opublikują 13 listopada.
Wszyscy marudzą i płaczą, a w tym czasie SimFabric zarabia pieniądze. Po kontrakcie z Koch 8 mln zł, w piątek emisja na 7 mln zł w zależnych. Dojdzie jeszcze druga umowa porównywalna do Kocha na 8 mln zł i okaże się, że te spadki nie są uzasadnione. Pod względem wyników i nadwyżek finansowych SimFabric radzi sobie bardzo dobrze. Brak strat, brak kredytów, zwiększający się przychód i zysk. Finansowo bardzo zdrowa spółka. Problem spadku kursu dotyczy wyłącznie tych którzy teraz chcą akcje sprzedać. Zarząd na razie nie deklarował żadnych sprzedaży akcji, wręcz powtarzając, że jest w Spółce na lata, więc te spadki samej Spółki i głównych akcjonariuszy mogą kompletnie nie dotyczyć. Nie deklarował też żadnych nowych emisji, więc też niski kurs nie wpływa na Spółkę. Na długi termin znowu dobry moment na dokupienie akcji.
Jak popatrzysz na raport SimFabric po dwóch kwartałach 2020 to w pozycji Przychody ze sprzedaży produktów jest suma: 4 346 412,93 zł Czyli w pierwszym półroczu tego roku mieli wpływy w spółce z tytułu sprzedanych produktów na poziomie 4,34 mln złotych. Za cały 2019 rok mieli 2,65 mln zł, więc przychody mocno przyspieszają po pierwszym półroczu już mieli 163% przychodów za cały 2019 rok.
Mają też przyzwoitą pozycję środki pieniężne na koniec okresu drugiego kwartału 2020 wynoszące 1 441 108,24 złotych. Nie mając kredytów i strat mają czysto na koniec drugiego kwartału 1,44 mln czystej gotówki na koncie, które mogą być przeznaczone na dalsze inwestycje, albo w przyszłym roku na wypłatę dywidendy.
Spółka dosyć klarownie informuje co robi: porting, produkcje własne, B+R, teraz doszły gry mobilne w MobileFabric oraz gry na VR w VRFabric. To nie jest tylko Spółka gamingowa. Niedawno podzielili się informacją, że 1,36 mln złotych mają portfel zamówień na usługi B+R (e-learning podręczniki szkolne), zapewne też z ich realizacji mają wpływy plus z realizowanego kontraktu z Koch oraz kilkunastu gier wydanych do tej pory na konsolach i Steam.
Każdy by chciał wiedzieć jak generują przychody, tylko to jest tajemnica Spółki i jej wartość. Musieli by być głupcami, żeby zdradzać komukolwiek swój skarb, jakim jest bardzo efektywna bo prawie 200% rr strategia wzrostu przychodów.
Drugim skarbem Spółki jest niezwykle efektywne pozyskiwanie kapitału. SimFabric oprócz podpisanej umowy z Koch na 8 mln złotych, właśnie pozyskał na dwie nowo założone w tym roku Spółki zależne 7 mln złotych z emisji akcji, która miała miejsce w piątek. A wiemy, że pracują nad kolejną tak dużą umową jak z Koch - czyli można założyć, że jeszcze dojdzie ok. 8 mln zł.
Jak prześledzimy historię Spółki, która w 2016 roku została założona z minimalnym kapitałem 5000 złotych, do dzisiaj z kapitalizacją około 100 mln to jest to imponujący wzrost w ciągu 4 lat zaledwie.
Natomiast dwie Spółki zależne MobileFabric i VRDFabric założone latem tego roku ze 100.000 zł kapitalizacji w ciągu niecałego pół roku po emisjach z piątku mają już po 20 mln zł kapitalizacji. Widać, że umieją pozyskiwać kapitał na rozwój.
Dziwi mnie i nagonka na Spółkę i takie spadki. Jednak jak porównamy sobie z całym rynkiem, to zauważymy, że od lipca większość Spółek w gamingu zalicza przeceny i korekty.
Natomiast jak popatrzymy na ostatnie spadki OML czy All in Games, to spadki SimFabric są stosunkowo powolne. Tutaj przecena trwała kilka miesięcy na OML i All in Games dramatyczne spadki w 4 dni i to po udanej premierze Ghostrunnera. To jest dziwne.
Druga dziwna sprawa to wielkie larum o przesuniętej premierze. Jeżeli ktoś ma pojęcie o gamingu to wie, że to norma i nie rozumiem skąd takie płacze tutaj. Wszyscy już chyba przesunęli swoje premiery w gamingu na giełdzie, więc dziwne, gdyby SimFabric tego nie robił.
A kto wierzy w ESPI tak ośmieszonej spółki, które wielokrotnie okazały się nieprawdziwe? Kto wierzy w tematy gościa, który podszywa się pod kogoś innego?
Znam wszystkie ESPI SF. To ja jako pierwszy wyłapałem "zostaną objęte są" w nowych ESPI, które później SF poddało korekcie. Po prostu jestem przekonany, że ten komentarz jest lekko zmienionym efektem burzy "mózgów" SF, przygotowanym na potrzeby ratowania wizerunku. No ale tak jak wspomniałem wyżej, pięknie napisane. Doceniam rzemiosło.
Podbijam w 100%. Mam jeszcze pakiet art game gdzie była premiera alchemika gra przyjęta pozytywnie akcje lecą w dół. Mam też pakiet Carbon też przesuneli premierę . Ogólnie gaming cały leci. W tej sytuacji bez sensu jest pozbywać się akcji.
Dokładnie tak, bardzo pięknie ostatni akapit. Założyłem wątek Simfabric - wykład itd(..) gdzie zaznaczyłem o raporcie, czacie oraz punkcie (początkowo 4., moja pomyłka, dziękuję Piotrowi za zwrócenie uwagi) 2-gim z pliku pdf gdzie spółka zaznaczyła, że data premiery na steam jest umowna dopóki nie zostanie podana w komunikacie ESPI. Co więcej mówi o tym np: MovieGames, które zrobiło tak samo (co stało się z Lust from Beyond) jest to praktyka grupy Playway ( pozostawiam jej ocenę dla forumowiczów i akcjonariuszy - ja do niej nic nie mam) Pozdrawiam Longterm i Piotr obaj Panowie macie rację. Ja tak jak pisałem gdzieś tu na forum jestem optymistą, choć bolą mnie te produkcje własne i tutaj ewidentnie spółka na longterm. Pozdrawiam atomy
Nie wierzyłem w te ataki na SimFabric, ale teraz widać wyraźnie, że komuś celowo zależy na obniżeniu kursu i robi wszystko, żeby forum zalać falą hejtu. Życzę aktualnym akcjonariuszom wytrwałości i trzymania akcji na długi termin. W długim terminie wszelkie próby manipulacji kursem nie mają znaczenia. Z inwestorskim pozdrowieniem, także dla wrogo nastawionych.
1. Umowa z Koch - 8 mln zł 2. Emisja w VRFabric i MobileFabric - 7 mln zł 3. Druga umowa - ok. 8 mln zł (porównywalna z umową z Koch) 4. Trzecia umowa - ...? jeszcze nie wiadomo, więc może będzie w przyszłym roku. RAZEM: 23 mln zł +
To może być Spółka gamingowa z grupy PLW o największych przychodach w tym roku. Ciekaw jestem raportu za trzeci kwartał, który opublikują 13 listopada.
Znowu jakiś oszust się podszywa pod Longterma, a widzę, że znowu ludzie się tu dadzą nabrać, znów stracą i znów będą płakać. Historia kołem się toczy widzę...
A ty przypadkiem jak rosło to nie wychwalałeś spółki? Potem dziwnie zamilkłeś, jeszcze po drodze gdzieś były próby twoich wypowiedzi i cisza. A tu bum! Jest i on!
Do "longterma". Jesteś bezczelną łajzą ubierającą ludzi w bezwartościowy papier. Ty i twój fundusz. Tfu ci na mordę, bo robisz to drugi raz. Nie mam cierpliwości do takich ludzkich odpadów.
Do Piotra. Jesteś trolem spadkowym . Widziałem kilkadziesiąt wpisów i ludzi którzy to zauważyli smutny opłacany trolu .
Nikt nie wierzy w twoje naganiania na spadki ... czego dowodem jest dzisiejszy kurs leszczu
To może na chwilkę się zatrzymajcie i pomyślcie komu w ostatnim czasie mogło zależeć na pozyskaniu kapitału który:
- inwestuje w głośne, nowoczesne, nieduże spółki
- potrafił robić kilka - kilkanaście mln obrotu dziennie
- nie analizuje danych finansowych, fundamentalnych, polega na tekstach i podawanych pod nos informacjach
Posiadając ogromną armię własnych troli - ich wątki na forach są w 95% „moderowane” i sporo gotówki z zaciągniętych długów i sprzedawanych na bieżąco akcji własnych - mógł robić co się żywnie podoba na wszelkich forach i wśród biednych jak mysz kościelna alternatywnych pismaków.
Nie tylko Sim było hurtowo obsmarowywane przez ostanie 4 miesiące.