• INFO Autor: ~Chazar [89.64.70.*]

Uchwalenie Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla Inwestycji Miasteczko Siewierz Jeziorna
    ESPI: Raport bieżący 28 / 2020 29.10.2020 15:27:47

Zarząd ALTA S.A. powziął informację, że w dniu 29.10.2020r. Rada Miejska w Siewierzu podjęła uchwałę w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla Miasta Siewierz – dzielnicy Jeziorna. Uchwała wejdzie w życie po upływie 30 dni od jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego. Dzielnica Jeziorna obejmuje teren projektu inwestycyjnego Spółki Chmielowskie Sp. z o.o. – Miasteczko Siewierz Jeziorna. Spółka Chmielowskie jest Inwestycją ALTA S.A. Na dzień przekazania niniejszego raportu Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego uchwalonym w 2010r. objętych jest 38,15 ha nieruchomości należących do Chmielowskie Sp. z. o.o. znajdujących się na terenie Inwestycji Miasteczko Siewierz Jeziorna. Pozostała powierzchnia Inwestycji Miasteczko Siewierz Jeziorna, należąca do Spółki, tj. 74,87 ha, objęta była dotychczas Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania. Wraz z podjęciem ww Uchwały Rady Miasta, wszystkie nieruchomości Spółki na terenie Inwestycji Miasteczko Siewierz Jeziorna – 113,02 ha - zostały objęte Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego. Uchwalenie Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego wpłynie na wartość wyceny nieruchomości Spółki Chmielowskie oraz na wycenę udziałów Spółki Chmielowskie w księgach ALTA S.A. i zostanie ujęte w wyniku Spółki ALTA za 2020r. Na dzień przekazania niniejszego raportu dane finansowe, wartość wyceny oraz wpływ na wynik Spółki za 2020r. są trudne do oceny. Spółka przekaże niezwłocznie ww informacje, w szczególności po wejściu w życie Uchwały, w przypadku ich znaczącego wpływu na wynik finansowy za 2020r. Siewierz Jeziorna to największa wartościowo inwestycja ALTA S.A. Projekt został rozpoczęty w 2008r. od zakupu nieruchomości gruntowej o powierzchni około 120 ha. Projekt opiera się na koncepcji miast multi- funkcjonalnych, w których obok przestrzeni mieszkalnej powstaje przestrzeń usługowa i komercyjna gwarantująca nowe miejsca pracy oraz tworząca wartość dodaną dla nieruchomości Powstająca nowa dzielnica Siewierza – Miasteczko Siewierz, projektowana jest w zgodzie z zasadami nowego urbanizmu i zrównoważonego rozwoju. Spółka Chmielowskie zajmuje się koordynacją projektowania, niwelacją terenu, układaniem sieci, budową części użyteczności publicznej (drogi, chodniki, parki), zapewnieniem mediów oraz wydzielaniem działek budowlanych.
  • Re: INFO Autor: ~Chazar [89.64.70.*]
    I jeszcze jedno

Umowa warunkowa zawarta pomiędzy Chmielowskie Sp. z o.o. i Murapol Real Estate S.A.
    ESPI: Raport bieżący 29 / 2020 29.10.2020 17:01:20

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 26/2020 z dnia 16.10.2020r. dotyczącego postanowienia Sądu w sprawie wniosku o wpis w księdze wieczystej oraz 17/2020 z dnia 6.08.2020r. w sprawie zawarcia umowy sprzedaży nieruchomości, Zarząd ALTA S.A. informuje, że Chmielowskie Sp. z o.o. i Murapol Real Estate S.A. (zwane dalej Stronami, natomiast Chmielowskie Sp. z o.o. - sprzedającą – Spółką Inwestycją ALTA S.A. zaś Murapol Real Estate S.A. – kupującą) w celu usunięcia przeszkody w dokonaniu wpisu w księdze wieczystej z uwagi na wadliwość umowy sprzedaży, wskazanej wydanym postanowieniem przez Sąd Rejonowy w Zawierciu V Wydział Ksiąg Wieczystych, zawarły w dniu 29.10.2020r. warunkową umowę sprzedaży trzech działek budowlanych położnych w Siewierzu, w ramach inwestycji Miasteczko Siewierz Jeziorna. Umowa wskazuje następujące warunki: - Burmistrz Gminy Siewierz nie wykona prawa pierwokupu z art. 109 ustawy o gospodarce nieruchomościami, lub - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, nie wykona prawa pierwokupu z art. 29 ust. 4 ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa. W przypadku niespełnienia ww warunków, Sprzedająca zobowiązała się zwrócić Nabywcy otrzymaną cenę sprzedaży za działki oraz poddała się z tego tytułu egzekucji w trybie art. 777 kpc. Kwota transakcji została zapłacona przy umowie sprzedaży nieruchomości z dnia 6.08.2020r., która obejmowała również ww trzy działki budowlane.
  • Re: INFO Autor: ~TUP [77.255.195.*]
    Pierwsze info - pozytywne ale już w cenie bo to była tylko kwestia czasu. Przeszacują wartość działki ale to i tak wirtualne wyniki. Drugie niestety negatywne bo umowa sprzedaży jak widać była pomimo prawa pierwokupu. Najprawdopodobniej prawa pierwokupu nie zostaną wykonane ale to, że ktoś tego nie dopilnował świadczy niestety o spółce.
  • Re: INFO Autor: ~SATN [83.30.97.*]
    Obiecałeś TUP że będziesz bardziej pozytywnie nastawiony do życia. Nawet jak jest względnie pozytywne info - o tym że działki mają wzrost wartości - 3 500 000 metrów razy ileś tam to widzić szarość że to było w wycenie... Jakiej wycenie? 15 000 000 akcji po złotówke? To co ziemia z planem zagospodarowania jest warta o 5 złotych więcej od ugoru gdzieś tam w polu? TUP myśl pozytywnie. Dokup sobie kilka tysiecy akcji poprawi CI sie humor. A będzie co będzie.
    To powiedz mi dlaczego nikt po tym infie nie rzucił się na akcje skoro jest ono takie pozytywne? Nawet dziś jak jest odbicie nikt tego nie chce. Odpowiedzią jest to co napisałem. Nie pisałem o wycenie spółki, bo jaka jest każdy widzi - jak bankruta albo niżej. Pisałem o tym, że informacja ta nic nie zmienia w tym czym spółka dysponuje. Bo wszyscy wiedzieli, że skoro obszar jest objęty studium uwarunkowań, to jest tylko kwestią czasu zmiana planu. Gdyby miasteczko budowało się "pełną parą" czyli sprzedawana byłaby działka po działce to byłoby dobre info. W obecnym przypadku powiedz co to zmienia jak Prezes sprzedaje hektar rocznie. Jak sprzeda te 38h na które ma plan, to połowa z nas już nie będzie żyła. Co z tego, że przeszacują to w ksiegach? Fizycznej kasy z tego nie będzie, dlatego tak napisałem.
    A nawet jakby była z tego kasa to powiedz prawdę, myślisz że akcjonariusze coś z tego zobaczą? Ja już dawno przestałem na to liczyć. Teraz liczę już tylko na to, że ktoś duży kiedyś się pomyli i zamiast S w zleceniu naciśnie K i uda mi się jakoś z tego wyskoczyć.
  • Re: INFO Autor: ~mack [185.135.2.*]
    pytam co w kwestii porozumienia?

Dzisiaj pod to info zabrałem 10k na początek. może to leżeć u mnie latami, nie mam z  tym problemu.

Chętnie wziąłbym i ze 100k tego a może i więcej, ale dopiero jak pojawi się chociaż zamysł stworzenia porozumienia akcjonariuszy do  walki.

Czy ktoś był stąd na walnym spółki, ewentualnie jest w kontakcie z akcjonariuszem instytucjonalnym, próbował ich namówić do działania? Moritz ma władzę, ale to nie znaczy, że pozostali są jego niewolnikami. Dwa fundusze plus mali i możemy z nim powalczyć. popatrzcie co zrobili mali na instalkrakrów.

na początku też byli traktowani jak powietrze.

jak ktoś coś organizuje niech zarzuci na forum namiary i chociaż policzy głosy.
    Jak coś to ja w to wchodzę. Myślę jednak, że nic z tego nie będzie, bo jak dwa fundusze nic nie zrobiły mając niezły pakiet to mali.... tym bardziej nic nie zrobią.
  • Re: INFO Autor: ~mack [31.60.57.*]
    kwestia ilości akcji jaką posiadają mali i dopiero z tym do funduszu. ewentualnie można jak już się zbierze grupa, mocna grupa i z głębokimi kieszeniami to można odkupić akcje od funduszu.

Mając 20% razem z funduszami trzeba mieć swojego członka w radzie nadzorczej a to już dużo.

Siedząc nic się nie osiągnie.

Jak nie ma tutaj nikogo chętnego do policzenia głosów to zapraszam, ja policzę: nwzaakcjonariusze@gmail,com 

Prośba o mail z ilością akcji. Przecież to żart jak moritz traktuje tutaj akcjonariuszy. Niech poczuje.
  • Re: INFO Autor: ~hossa1993 [79.184.238.*]
    W radzie nadzorczej jest już przedstawiciel TFI Investors. Dopóki Total FIZ posiadał ponad 5% również miał swojego przedstawiciela i sporo działali. W tej chwili nie wprowadzisz drugiego członka RN (po TFI), bo do tego potrzeba 40% akcji. Jeśli masz pomysły, co może zwiększyć wartość dla akcjonariuszy mniejszościowych, możesz po prostu skontaktować się z Funduszem i z nimi to przegadać. Najlepszym miejscem jest WZA, ale kolejne planowe dopiero za rok.
  • Re: INFO Autor: ~jurek [31.60.39.*]
    to będę o ile czas pozwoli.

Skoro przedstawiciel fundów w RN nie poszukał i nie wyciągnął dziwnych umów to coś jest nie tak.

Najgorsze rozwiązanie tutaj to dogadanie się fundów z Moritzem i odkup akcji przez moritza po śmiesznej cenie. Fundom to odpowiada bo i tak to nie są ich pieniądze. Wtedy reszta wisi do końca spółki. Bawi się moritz i śmieje się w twarz, TO są prawdziwi goście którzy wygrali na gpw, zebrać kasę i zapomnieć.
  • Re: INFO Autor: ~jurek [31.60.39.*]
    to będę o ile czas pozwoli.

Skoro przedstawiciel fundów w RN nie poszukał i nie wyciągnął dziwnych umów to coś jest nie tak.

Najgorsze rozwiązanie tutaj to dogadanie się fundów z Moritzem i odkup akcji przez moritza po śmiesznej cenie. Fundom to odpowiada bo i tak to nie są ich pieniądze. Wtedy reszta wisi do końca spółki. Bawi się moritz i śmieje się w twarz, TO są prawdziwi goście którzy wygrali na gpw, zebrać kasę i zapomnieć.
  • Re: INFO Autor: ~AS [95.41.38.*]
    a wszystko w białych rękawiczkach
    Mam dość duże doświadczenie w kontaktach ze spółką i wierz mi, że w tej chwili żadne porozumienie nie ma sensu. Swego czasu była mobilizacja akcjonariuszy przeciwko uchwale dot. programu motywacyjnego, który zakładał nadmierną emisję skierowaną do Prezesa. To udało się zablokować wspólnym wysiłkiem większych akcjonariuszy mniejszościowych. Nie potrzebne było do tego porozumienie. W tej chwili nie dzieje się nic, co wymagałoby mobilizacji. Przeważnie akcjonariusze protestują przeciwko emisji lub próbie wycofania spółki z obrotu po zaniżonej cenie. Total FIZ próbował przekonać właścicieli do innego kierunku rozwoju. Nie przekonał i zrezygnował. Przy obecnej strukturze akcjonariatu, porozumienie nic Ci nie da. Większości nie zbudujesz, a ew. wspomniane pomysły, przynajmniej dopóki TFI Investors będą posiadać ponad 5% głosów zostaną zablokowane. Tak jak pisałem wcześniej, nie wprowadzisz również drugiego ( po Inwestorsach) niezależnego członka do RN.
    A jak myślicie, czy Moritz wykona to co sam napisał w polityce spółki na lata 2018-2022? Chodzi mi o wyjście w znacznej części z Siewierza, wypłatę dywidendy akcjonariuszom itd. Czy poraz kolejny pokaże faka?
    Wszystko zależy od tempa rozwoju projektu. Trudno przesądzić. Wg mnie musi pojawić się dodatkowy (poza Murapolem), większy deweloper lub inwestor w obszarze nieruchomości komercyjnych. Teoretycznie, wraz ze wzrostem liczby mieszkańców powinno być łatwiej.
  • Re: INFO Autor: ~jurek [31.60.16.*]
    najtańsze wyprowadzenie kapitału ze spółki to wciąż dywidenda. Moritz młody już nie jest. więc może spieniężyć wszystko i wypłacić.

Już zebrałem tego towaru 30k i mam czas, może leżeć. mała część portfela może iść w taki temat.

Pytanie czy ktoś z fundów zamyka pozycje.

Pytanie zatem jest takie, czy nadzorca z ramienia tfi szuka którędy ze spółki Mortiz może wyprowadzać kasę?
  • Re: INFO Autor: ~Aga [46.77.132.*]
    No, ciekawi mnie jak wycenią w raporcie?
  • Re: INFO Autor: comtrader_optymista [91.239.154.*]
    Dnia 2021-04-27 o godz. 20:03 ~Aga napisał(a):
    > No, ciekawi mnie jak wycenią w raporcie?

Każdy. kto wie o co chodzi jest zaciekawiony. ;-)

comtrader
[x]
ALTA 0,00% 1,93 2025-09-22 09:08:46
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.