wzięli linie kredytową zamiast nową linie do maseczek. Zastanawiam sie czy
A) zakupili/zakupią tyle produktów do produkcji maseczek i jest na nie popyt że muszą wziąć kredyt aby wykorzystać sytuacje
B) raport pokazał że jest słabo..natomoast że az tak że nie mają na spłate obecnych zadłużeń i muszą mieć wolną kasę rowniez aby mieć plynnosc finansową
C) pozytyw bank dał kredyt wiec finansowo jest ok- , jest żyrant wiec nawet przy wtopie placi zyrant.
Conwy na to?
Jak Mercator brał 75,5 mln zł żeby swoją strategię realizować to było źle i się nie opłaciło?
"Zarząd spółki Mercator Medical S.A. ("Emitent") informuje, że powziął wiadomość o przedterminowym spłaceniu przez Mercator Medical (Thailand) Ltd. ("MMT"), jednostkę zależną od Emitenta, całości zobowiązań wobec CIMB Thai Bank ("CIMB") wynikających z zawartych przez MMT z CIMB: Umowy o długoterminowy kredyt denominowany w dolarach amerykańskich oraz Umowy o długoterminowy kredyt denominowany w batach tajlandzkich, w kwotach odpowiednio 9.957.160,00 USD oraz 303.539.869,74 THB, to jest ogółem łącznie 75.554.607,22 PLN po przeliczeniu na złote wg kursów średnich tych walut ogłoszonych przez Narodowy Bank Polski w dniu przekazania niniejszego raportu. O zawarciu tych umów kredytowych Emitent informował w raporcie bieżącym nr 5/2016 z 18 marca 2016 r. Kredyty te przeznaczone były na finansowanie budowy oraz zakupu maszyn i urządzeń do nowej fabryki rękawic nitrylowych MMT w latach 2017-2018."
Żeby w pełni wykorzystać możliwości trzeba mieć najpierw środki. To jest handel i pieniądz robi pieniądz. Żeby coś sprzedać najpierw trzeba to wyprodukować lub kupić, takie życie. Widocznie jest teraz dużo możliwości skoro biorą kredyt jakby nie było inwestycyjny i się zwróci. Mają pieniądze to będzie pole do popisu a jak zaczną dużo zarabiać to i sobie go spłacą wcześniej. Teraz jest bardzo dobry moment na branie kredytów i raczej do końca okresu obowiązywania umowy to się znacząco nie zmieni.
Firma ma produkty, które błyskawicznie schodzą. Wzięcie kredytu albo jest na wyrost (tak na wszelki wypadek bo idą ciężkie czasy), albo wprost przeciwnie: muszą pilnie rozbudować linie, zakupić materiał do produkcji lub ponieść inne wydatki bo mają tyle zamówień że obecne moce są niewystarczające. Jakbym miał firmę np. z branży turystycznej która bierze taki kredyt w takim czasie to bym się trochę martwił. A że mam firmę z produktem pierwszej potrzeby to raczej jest dla mnie sprawa zrozumiała. Czekam na wyniki Q4
Jakie infa i ogromne zyski miał Mercator? W momencie brania kredytu przez Mercator oni mieli zysk netto za I kwartał 2016 = 0.84 mln zł wobec 1,91 mln zysku rok wcześniej.
Chcieli być jednym z największych producentów i określili strategię rozwoju na lata 2016-2018. Dostali kredyt i zaczeli działać. Nie wypłacili dywidendy za 2015 rok, wybudowali fabrykę w Tajlandii i rozpoczeli ekspansję na Europę Zachodnią a następnie Ameryka i tak już poszło a potem trafili na dobry okres i dopiero są ogromne zyski. Bez tego kredytu nie rozwineli by się tak bardzo.
Widzę podobną sytuację tutaj: określono strategię na lata 2020-2023, biorą kredyt i do przodu (To Mercator już zrobił w latach 2016-2018).
Mercator musiał czekać na wyjątkowy okres dla branży, który zaczął się w 2020 roku a Protektor chce się wpasować w trakcie. Myślę, że Protektor ma teraz szansę się wykazać. Jak to im wyjdzie to zobaczymy ale jestem dobrej myśli i dodatkowe finansowanie powinno się przełożyć na rozwój firmy.
Jak patrzę na zamowienia MZ i widzę Mercator to rozumię że sprzedają po milioniie rekawiczek, masek. Protector..nie mam pojęcia. Ale wynika z tego że ich firma zależna niemiec ma sie lepiej jak moźe by porèczyxielem kredytu. Moze byc tak źe zyski tej firmy (zapomnialem nazwe) nie sa ujmowane w bilansie Protectora?
Zalezy od tegk ile fundusze maja jeszczw do sprzedania, ale widac ze sa coraz bardziej zdesperowane aby pozbyc sie akcji. Obstawiam ze od listopada mocne wzrosty. Jedyne zagrozenie jakie widze, to ogolne zalamanie rynku. Jesli do niego dojdzie to wszystko wtedy na czerwono, nie ma przepros.
Czyli co spadną? Mercator ma z czego choc uwazam ze poziom sprzedazy bedzie utrzymywany. A nasza spólka..niestety nie dała zarobić a nawet dała stratę zrobić. Dodatkowo fundy..co podrosnie sprzedają..tez mają tego dosc. Nie ma na spolce ruxhu
Przed pandemią do wzrostów pod covid o ile pamiętam typowane były Mercator, Krynica i Protektor. Ale wtedy nikt nie słyszał o 4Mass :D Róbcie jak uważacie ale nie zaśmiecajcie forum. Dla mnie tu są fundamenty pod wzrosty (ja mogę nawet poczekać spokojnie na dywidendzie przez lata). Spadnie na 3 - dokupię bez obaw. Ale jak będę chciał zakręcić ruletką to pójdę do kasyna a nie na 4Mass. Dobrej nocy