I dlatego wlasnie ceny tak szybują. Agroliga jako firma przetworcza może pokusić sie o blosko 100mln zł zysku netto w 2020. A teraz synek spojrz na kapitalizację :)
I dlatego wlasnie ceny tak szybują. Agroliga jako firma przetworcza może pokusić sie o blisko 100mln zł zysku netto w 2020. A teraz synek spojrz na kapitalizację :)
Agroliga nie jest skazana na zbiory nawet jesliby ją dotknęła susza. Oni są przetwórcą, - ponizej stronka z cenami dziennymi oleju słonecznikowego z portu morza czarnego, po wejsciu w link klikamy kontrakt na grudzień i mamy zmiany dzienne. W piątek nowy rekord
Przyjrzyjcie sie tylko jak przebiegały wzrosty cen zeby nie nadmuchać bańki oczekiwań, cały trzeci kwartał rosło, ale poziomy z lipca i sierpnia nie są jeszcze duże , natomiast od początku pazdziernika mamy ciągle górne poziomy ceny, to IV kwartał ma szanse w całosci być na maksymalnych cenach sprzedazy
zbiory w regionie to 22,2 dt/ha )zebrano 97% - Agroligę szacuję bardzo pesymistycznie na 28 dt/ ha. Wszystko co powyżej będzie extra. W IMC - region sąsiadujący zebrali 35dt/ha - nie zdziwię się, gdy w Agrolidze będzie podobnie ale to już wróżenie z fusów. Nie traćcie ducha - tu będzie dobrze. :)
Poczytajcie i edukujcie się: https://www.biznesradar.pl/a/94377,imc-z-wysokimi-plonami-slonecznika-i-zakonczonym-siewem-pszenicy-ozimej
Popyt na olej będzie duży - mówią o tym pośrednio niskie dane eksportowe w q3 (oczenikwanie na lepsze ceny) a ceny na olej będą bardzo wysokie. W q3 zwróćcie uwagę na poziom przychodów i zysków operacyjnych - to powinno powiedzieć wiele o potencjale. od q4 dodatkowo powinien ujawnić się już pokaźny wpływ bioelektrowni.
@axn - Spółka jest istotnie niedowartościowana, to się zgadzamy. Wyniki za 4q też uważam że będą najlepsze, ale to będzie wiadomym dopiero pod koniec marca z wypuszczeniem raportu rocznego. Wyjaśnij mi jednak proszę jednak Twoje szacunki jeśli chodzi o bioelektrownie. Nie jestem ekspertem ale jak rozmawiałem z jedną osobą która ma jako takie pojęcie, to wygląda na to że oni nie mają wielkich mocy (tam zapewne większa cześć będzie służyła produkcji ciepła a nie produkcji prądu) a w konsekwencji duża cześć będzie szła na potrzeby własne (oczywiście to też jest oszczędność). Nie znam się na tym dlatego chętnie usłyszę Twoją opinię. Sama biolelekrowania jest ponadto tylko 50% AGL. Spółka nie podała wartości tej inwestycji (albo ja się tego nie dopatrzyłem). W mojej ocenie zysk z tego przypadający AGL to będzie coś koło 0,5 mln euro rocznie i tyle. Mam nadzieję że się mylę, ale bardziej obstawiam dobre zbiory (północ Ukrainy nie była aż tak dotknięta suszą) oraz większą marżę z przetwórstwa. Oczywiście, zmiana kursu hrywny negatywnie (księgowo) wpłynie na wyniki za 3Q, ale fakt, iż już zakończyli inwestycję powinien spowodować znaczny napływ gotówki i tego jestem najbardziej ciekaw - poczekamy, zobaczymy.
Dzięki za twój głos jest bardzo istotny. Odnośnie bioelektrowni nie jestem specjalistą, jednak próbowałem to kalkulować i zaczerpnąć opinii tzw. lepiej poinformowanych i tak:
te dane to zapisy poniżej:
Po zakończeniu budowy kompleks będzie miał dwie jednostki kotłów parowych o wydajności 16 t/g każda, jedną turbiną parową kondensacyjną o mocy 7 MWt, systemom odpopielania, panelom sterowania z jednym miejscem pracy dla zarządzania, suchą wieżą chłodniczą z zamkniętym układem chłodzenia wody, systemem chemicznego przygotowania, systemem monitorowania emisji, systemem czyszczenia, który pozwala usunąć 99% popiołu i będzie pasował ukraińskim i europejskim normom RPP, system podawania samego paliwa (łuski słonecznika lub granulki).odpadów łuski (około 14% całej masy nasion słonecznika), W pełni otrzymaliśmy finansowanie, a udział w kapitale GK „Agroliga” wyniesie 50%.
1. odnośnie wykorzystania bioelektrowni - raczej energia elektryczna częściowo na potrzeby własne ale spodziewam sie że tylko w niedużej czesc - głównie odsprzedaż do sieci - to oszacujemy pośrednio po kilku kwartałach.
Z jednej strony: 3. Moc jednostek to 7MWt - przyjąłem średnią sprawność tego układu na 40% (jak węglówka), jednostkę rozliczeniową jak w PL od OZE .50 gr/KWh (oza na 0,15 EUR/kWh) - w poprzednich postach znajdziesz informację że ceny odkupu ennergii z OZe na Ukrainie są jedne z największych w cełej Europie 7000 kW x 24h x365 dni x 0.50 = 30 660 000 PLN/ rok x 40% = 12 264 000 PLN/ 4,5EUR = 2,7 MLN EUR lub dla spalarni węglowych bardziej tu pasujących sprawność ok. 70 %
7000 kW x 24h x365 dni x 0.50 = 30 660 000 PLN/ rok x 70% = 21 462 000 PLN/4,5EUR = 4,7 MLN EUR
Odtworzeniowo wygląda to tak że koszt budowy wg moich źródeł takiego obiektu w Polsce to o.k. 60 mln zł (bardzo szacunkowo) przy stopie zwrotu ok. 5 lat (https://www.reo.pl/ukraina-nas-przegoni/) wychodzi 15 mln zł /rok/4,5 EUR = 3,3 MLN EUR
takie to szacunki. Jeśli połowa tej kwoty regularnie będzie lądowała w bilansach to moim zdaniem rewelacja przy kapitalizacji 40 mln zł - 7,5 mln dodatkowych przychodów wygląda bardzo dobrze a to tylko mała cząstka biznesu. Dobrze aby jakiś energetyk na to rzucił okiem, bo nie jestem ekspertem na konec zrobiłem ćwiczenie ile łuski rocznie może potencjalnie spalić bioelektrownia ale cyfra mnie przytłoczyła
Obyś miał rację, dalej jednak z tego AGL ma te 50%. Pewnie układ był taki, że inna firma daje kapitał i know-how-how a AGL zapewnia cześć finansowania oraz darmową dostawę łuski. Raporty zweryfikują nasze wyliczenia.
Pierwszy wniosek z tego artykulu ze ceny plodow rolnych nieprzetworzonych i przetworzonyc beda na Ukrainie rosly. To dobrze dla AGL. Wg artykulu zbiory maja spasc o 6.6%, podejrzewam ze ceny dla odbiorcy wzrosna bardziej i w sumie zyski wzrosna.