Ale to wywali sufit, astarta zwraca uwage drobnych na sektor, a u nas wyniki za miwsiąc, plus sentyment do surowców rolnych który na giełdzie był uśpiony przez długie lata
Rynek pokazuje ze dopóki nic z tej kasy nie ma dla mniejszościowych akcjonariuszy to wskaźniki bez znaczenia. Także jak znów nie wypłaca dywidendy to wywali, ale na 15 zł.
co ty bredzisz kto tu gra teraz pod dywidende, spółka kończy inwestycje wolałes opodatkowaną i odcinającą się dywidende po której nigdy nie wiadomo czy kurs wróci , od elektrowni i rozwoju tłoczni ? za rok 2 bedziesz miał i dywidendy ale z zarobku CZ 2
Wiem ze chcesz tylko nagonić ludzi i sprzedać niepłynna spolke, ale i tak ci odpowiem. Jeśli spółka nie zamierza nigdy wypłacić dywidendy (a nie dotrzymywali już słowa) to wartość dla nas z tych akcji jest równa zero. Niska wycena to żadna okazja jak z zysków korzysta tylko jeden akcjonariusz.
Kolego posta że wywali napisałem wczoraj więc nie naganiam tylko może po prostu mam racje, a na pewno nie urosło bo ja na bankierze pisze, zobacz kwoty jakie wchodzą. Co do dywidendy zobacz ile spółek nie płaci dywidendy albo jakieś pół procent, czy to znaczy że one wszystkie są przewartościowane i nic nie warte? Gdyby nasza agroliga wypłącała wcześniej dywidendy to dziś nie byłoby fundamentów pod wzrosty i zapewne sporej części zysków które powstają z inwestycji na które poświęcono wcześniejszy zysk. Czy naprawde wolisz żeby firma gniła w marazmie byleby wypłaciła jakiś ochłap który po odcięciu i tak nie wróci bo nikt nie uzupełni kursu kiedy spółka nie ma perspektyw na kolejny rok
C/Z 2 a srednia 15. Tyle w temacie potencjalu Agroligi. Dywidenda nie jest potrzebna, ale jak sie pojawi np.20 zł na akcję to moze sie okazac, ze i 100 zł za 1 akcję to bedzie za malo.
Wit, mi chodzi o trwały wzrost, a nie spekulacyjne wybicie, jak jest trochę szumu o surowcach to można się było tego spodziewać. Ale manipulujecie strasznie, bo „tanio” to tutaj jest od lat i ciekawe dlaczego tak jest? Warto prześledzić różne obietnice spółki i pamiętać ze były zastrzeżenia do raportów finansowych.
Rolnik prośba o konkrety rzucasz informacje bo coś, bo gdzieś, bo były. To nie jest poziom merytoryczny. Fakty to: - bardzo niska wycena - surowce idą do góry i końca nie widać. - zakończona tłocznia - zobacz wydajnosc i sobie przelicz, że jest 10-krotnie wyższa niż max. zbiory słonecznika Agroligi w najlepszym roku -a dodatkowo jest stara tłocznia która również przewyższa wydajnością to co pole urodzi. - Porównaj ile taka nowa tłocznia kosztuje Kernel albo ile zapłacił za podobny obiekt w tym roku - dolicz zakończoną bioelektrownię, której wydajność jest jak na mój szacunek jakieś 5-krotnie większa niż ilość łuski ze słonecznika, który mogą przerobić olejarnie. Koszt tej bioelektrowni podobny do olejearni. - popatrz na fiansowanie i bilanse oraz kurs Hrywny - popatrz również na to, że inwestycje niestety lub stety miały spore opóźnienie - poparz na wzrost przychodów w ostatnich kwartałach i wyobraź sobie co to bedzie z doliczonymi przychodami z elektrowni - wiedz że odkup energii z oze na Ukrainie jest jednym z najwyższy w Europie Zobacz jakie były informacje od spółki i nanieś to na mapę czasową
Jeśli to nie wystrarczy to sprzedaj akcje idź na balony covidowe albo to co jesteś w stanie zaakceptować itp. bo szkoda czasu. Każdy decyduje co robi ale bądźmy w wypowiedziach merytoryczni inaczej to będzie tylko jeden wielki śmietnik.
nie ma co polemizowac - kurs sie sam obroni. a krytykanci zawsze beda - czesc ludzi mysli ze negatywnymi wpisami zaniza kurs i beda mogli taniej dokupic
Zastanwia mnie co motywuje tego typu ludzi do pisania. Dobre serduszko - chcą ochronić innych przed stratą, czy może mają jakieś inne pobudki. W 200% zgadzam się z axn. A ludzie mówiących o tym, że rozwijająca się firma bez dywidendy powinna być wyceniana na c/z 2 zapraszamy na mega hity ostatnich kilku miesięcy (każdy wie o jakie spółki z nc chodzi). Na każdej z nich akcjonariusze "zachłystną" się dywidendami :) co do Agroligi - jak była po 18zl to pisali że spółka świetna, ale nie rośnie, jak urosła to piszą, że spekulacyjny wzrost xD podobno do wzrostów potrzeba wątpiących - na szczęście tych mamy pełno.
Ja od siebie dodam jeszcze tyle, że przyglądając się bazie wynikowej i patrząc nieśmiało w przyszłość to prognozuję kolejny rok Agroligi silnie poprawiający wszystkie parametry finansowe. Jednym słowem jesteśmy tu, gdzie Mercator był w styczniu b.r. , kiedy uruchomił fabrykę rękawic w Tajlandii i kosztował jakieś 6,5zł za akcję (warto to prześledzić dla samorozwoju). Baza w Q3 jest bardzo niska. od Q4 powinniśmy zauważać silniejsze efekty bioelektrowni (do tej pory silnie niedoceniona pozycja - opisywałem to wcześniej w jakimś wątku). spółka zamknęła najważniejsze inwestycje co pozwoli poprawić silnie stronę kosztową. Analizując spółkę pod względem ceny surowców to prognozy cen oleju słonecznikowego podawane przez największego importera jakim są Indie szacowane są na +15% od aktualnych - ja obstawiam osobiście że będzie to ok. +30%. Dodatkowo uwidocznił się silny popyt na surowce rolne, który jest stymulowany pandemią oraz klęskami, które ograniczyły znacznie zbiory w Chinach, Indiach i wielu innych krajach. Obserwując ostatnie sesje na spółkach rolnych mam wrażenie że ktoś z większych dostrzegł potencjał do wzrostów i powoli przejmuje kontrolę na tym rynku. Przeglądałem ostatnio wiele różnych spółek ale nie dostrzegłem tak mocnych fundamentów jakie ma Agroliga. Aktualny kurs uważam za bardzo niski a w ciągu roku spodziwam się wyniku trzycyfrowego jeśli nie będzie jakiś zawirowań makro. Agroligę rozpatruję od dłuższego czasu jako spory zakład przetwórczy kolejno elektrownię a na samym końcu spółkę typu agro zyskującą na uprawie roślin czyli coś więcej niż zwykłe gospodarstwo rolne - to spojrzenie również tłumaczy dlaczego Agroliga nie zwiększała do tej pory banku ziemi a rozwijała się w kierunku przetwórczym. Warto popatrzeć na wyniki z lat poprzednich aby dostrzec, że rozwijała się bardzo dynamicznie. Szczegółnie ciekawe jest że Agroliga inwestowała znacznie wcześniej tam gdzie inne firmy na Ukrainie dopiero aktualnie rozpoczynają ten proces. Chętnie usłyszę co o tym myślicie bo to taka rewolucja w perspektywie oceny i pierwsze takie spojrzenie na tę firmę.Miałem się z tym nie wychylać bo wiedza kosztuje ale co mi tam.
tak masz rację do 15 tyś w planach - ale było to o ile dobrze pamietam, przed rozpoczęciem budowy tłoczni. Aktualnie jak popatrzyłem na ceny dzierżaw w regionie, to za niewielkie pieniądze można przejąć cesje dzierzawy 15 -40 letniej całkiem sporych gruntów/firm. Wyciągam wnioski że będzie to kolejny krok. Przy EBITDA = 80 mln zł rocznie nie będzie z tym problemu :)
Od siebie dodam, ze obecnie na NC mamy wielokrotność kapitału jaki był na tym rynku przez ostatnie kilka lat. Jest on bardzo dynamiczny i jeśli dostrzeże , że branża spożywcza również korzysta na pandemii to wzrosty moga byc liczone w setkach procent. Zwłaszcza, że jak już wspomnieliscie , tu fundamenty sa dużo mocniejsze niż na 95 % "covidówek" , a Agroliga praktycznie nie brala udzialu w hossie NC. Na plus jest jesszcze AT na wykresie. Maksima historyczne zrobione na dużym wolumenie.