Ja od siebie dodam jeszcze tyle, że przyglądając się bazie wynikowej i patrząc nieśmiało w przyszłość to prognozuję kolejny rok Agroligi silnie poprawiający wszystkie parametry finansowe. Jednym słowem jesteśmy tu, gdzie Mercator był w styczniu b.r. , kiedy uruchomił fabrykę rękawic w Tajlandii i kosztował jakieś 6,5zł za akcję (warto to prześledzić dla samorozwoju). Baza w Q3 jest bardzo niska. od Q4 powinniśmy zauważać silniejsze efekty bioelektrowni (do tej pory silnie niedoceniona pozycja - opisywałem to wcześniej w jakimś wątku). spółka zamknęła najważniejsze inwestycje co pozwoli poprawić silnie stronę kosztową. Analizując spółkę pod względem ceny surowców to prognozy cen oleju słonecznikowego podawane przez największego importera jakim są Indie szacowane są na +15% od aktualnych - ja obstawiam osobiście że będzie to ok. +30%. Dodatkowo uwidocznił się silny popyt na surowce rolne, który jest stymulowany pandemią oraz klęskami, które ograniczyły znacznie zbiory w Chinach, Indiach i wielu innych krajach. Obserwując ostatnie sesje na spółkach rolnych mam wrażenie że ktoś z większych dostrzegł potencjał do wzrostów i powoli przejmuje kontrolę na tym rynku. Przeglądałem ostatnio wiele różnych spółek ale nie dostrzegłem tak mocnych fundamentów jakie ma Agroliga. Aktualny kurs uważam za bardzo niski a w ciągu roku spodziwam się wyniku trzycyfrowego jeśli nie będzie jakiś zawirowań makro. Agroligę rozpatruję od dłuższego czasu jako spory zakład przetwórczy kolejno elektrownię a na samym końcu spółkę typu agro zyskującą na uprawie roślin czyli coś więcej niż zwykłe gospodarstwo rolne - to spojrzenie również tłumaczy dlaczego Agroliga nie zwiększała do tej pory banku ziemi a rozwijała się w kierunku przetwórczym. Warto popatrzeć na wyniki z lat poprzednich aby dostrzec, że rozwijała się bardzo dynamicznie. Szczegółnie ciekawe jest że Agroliga inwestowała znacznie wcześniej tam gdzie inne firmy na Ukrainie dopiero aktualnie rozpoczynają ten proces. Chętnie usłyszę co o tym myślicie bo to taka rewolucja w perspektywie oceny i pierwsze takie spojrzenie na tę firmę.Miałem się z tym nie wychylać bo wiedza kosztuje ale co mi tam.