240 mln dotacji, z czego 88 jeż w trakcie, brakuje 152 mln i pewnie połowa wkładu własnego czyli te 70 baniek ta pożyczka od nas że sprzedaży akcji Boruty, jeszcze pewnie emisja, pod kolejne dotacje czy spłatę pożyczek od joyfix?
Pójdzie tej , która będzie miała większy sentyment. Jak już Boruta będzie miała pakiet kontrolny, to wartość Boruta będzie wzrastać, ale to nie znaczy, że akcję będą droższe.
Czyli wg ciebie wzrost wartości firmy nie przekłada się na wzrost wartości akcji - hmm ciekawa teoria to co my na giełdzie robimy pod co tu jest prowadzona gra jak nie pod wzrosty wartości firm.
Z tym się zgadzam, tylko kto ma w końcu patenty i kto będzie firmował czyje logo mówiąc inaczej powiedzmy zagraniczne kontrakty, pytam bo może mam za mało wiedzy to takie złe?
Giełda to spekulacja kolego. Spójrz sobie na taki np. Patentus, dzisiaj odkryłem przez przypadek, bo zgłosiła się spółką zależną że Świętochłowic. Wyniki rdr 30% +. Przychód 146 mln, zysk ponad 14mln, a kapitalizacja ok 30 mln. Spółka nie jest grana, nie ma sentymentu, nie ma zjazdów i wjazdow . Kurs 0,92 PLN. Właścicielom nie zależy obecnie na większej wartości, robią swoje, a nie pompuje akcję komunikatami na espi, jak profesjonalnie robi to wice prezes boruta, ostatni cel tych komunikatów tydzień temu wszyscy poznali i wielu potracilo kasę, fundusz zależny opchnal akcję. Akurat mam doświadczenie w zarządzaniu spółką i interesuje mnie zysk na koniec, a nie wartość akcji na giełdzie. Panu Piotrowi z Krynica Vitamin spekulacja np. Na akcjach popsuła szyki wycofania spółki z giełdy. Ogłosił wezwanie na akcję, żeby wycofać spółkę z giełdy. Wezwanie po 5 pl z hakiem. Wiesz kiedy właściciel zarabia kasę na giełdzie? I po co mu giełda? Zastanów się chwilę. Koszty bycia na GPW rocznie to jakieś minimum 2mln PLN.. minimum. Wiesz też czemu Wedel się wycofał z giełdy i czemu to inni też robią? Zastanów się drugi raz. Nie będzie sentymentu, to kurs będzie jak ekg trupa. Spekula i chciwość na 95% spółek rządzi. Dlatego 5% zarabia
jeśli boruta będzie miał większość (w trakcie negocjacji pakiet większościowy, ) to obie bo będą od siebie silnie zależne w innym przypadku może być różnie ale zobaczymy co z tego wyjdzie trochę jak wydzielenie spóki w zakładzie z jakiegoś działu nie do końca jeszcze rozumiem cel tego działania(chyba tylko zgromadzenie dodatkowego kapitału na działalność z akcji co też miało by sens) czemu nie wchłonie tego boruta podbiło by to kurs i tego się spodziewałem (już jako hubtech)
Dnia 2020-10-20 o godz. 18:36 ~hmm napisał(a): > jeśli boruta będzie miał większość (w trakcie negocjacji pakiet większościowy, ) to obie bo będą od siebie silnie zależne w innym przypadku może być różnie ale zobaczymy co z tego wyjdzie > trochę jak wydzielenie spóki w zakładzie z jakiegoś działu nie do końca jeszcze rozumiem cel tego działania(chyba tylko zgromadzenie dodatkowego kapitału na działalność z akcji co też miało by sens) czemu nie wchłonie tego boruta podbiło by to kurs i tego się spodziewałem (już jako hubtech) > > na pewno będzie ciekawie ;) >
Mówisz że nie rozumiesz celu tego działania, może tu jest odpowiedź
Zarząd Spółki Boruta - Zachem S.A. z siedzibą w Bydgoszczy (dalej: "Spółka") informuje, iż w dniu 23 września 2020 r. Spółka oraz InventionBio Sp. z.o.o. (dalej: “InventionBio”), podpisały z Funduszem Inwestycyjnym Elbrus Capital Management S.A. („dalej: Elbrus) z siedzibą w Genewie Umowę o zachowaniu poufności („Umowa”), w której Strony wyraziły wolę podjęcia ewentualnej współpracy w zakresie inwestycji Elbrus w Spółkę bądź w InventionBio.
Umowa o poufności została zawarta w związku z rozpoczęciem negocjacji w sprawie potencjalnej inwestycji przez Elbrus w Spółkę lub InventionBio, którą może być w szczególności bezpośredni zakup akcji Spółki lub InventionBio. („Planowana transakcja”);
Włożyłem spory kapitał w Borutę, ale nie mam worka bez dna, a na kredyt nie biorę, zaczynam się poważnie zastanawiać czy Boruta się nie zakopie na 2 może 4zł, a Inventbio odjedzie, owszem w grupie biznesowej Hab. Tech kasa będzie się zgadzać ale chciałbym być w odpowiednim pociągu, a jeżeli mój tok rozumowania jest błędny to niech ktoś mnie oświeci nie twierdzę że mam rację, owszem tylko pytania
Miałem do tej pory do szacunek kolego, ale twoja odpowiedź świadczy że jesteś porostu zwykłym trolem wzrostowym, jeżeli są to bzdury to ok, ja się nie upieram, to pomóż głupszemu koledze i rozwiń temat merytorycznie bo może faktycznie piszę bzdury
Dla mnie akurat to info nie jest za dobre że invention bio będzie miało Osobny debiut oni to mózg całej operacji a wychodzą w giełdę osobno jako coś odzielnego nie podoba mi się to bo kupuje Borutę ze względu na technologie, patenty i pomysły invention bio!
Zobacz gdzie poszło 70 baniek
Kto dysponuje technologia
Kto nabędzie akcje invetion
Kto będzie zawierał umowy dotyczące sprzedaży technologii np tym wyczekiwanym Amerykanom
I zobacz prospekt emisyjny boruty ?
Czy będzie w Nim emisja akcji
Ok 50 mln tyle ile wpuszczono w rynek
Duzo wskazuje ze to invetion jest kluczowy
Dnia 2020-10-20 o godz. 18:41 ~Joker napisał(a): > Zobacz gdzie poszło 70 baniek > > Kto dysponuje technologia > > Kto nabędzie akcje invetion > > Kto będzie zawierał umowy dotyczące sprzedaży technologii np tym wyczekiwanym Amerykanom > > I zobacz prospekt emisyjny boruty ? > > Czy będzie w Nim emisja akcji > > Ok 50 mln tyle ile wpuszczono w rynek > > Duzo wskazuje ze to invetion jest kluczowy
zainwestowałeś swoje 4 tys zł?:)
Jak Boruta będzie miała 60% InventionBio, to chyba logiczne, że będą dysponować technologią, jako większościowy udziałowiec.
BI jak próbujesz trollować, to chociaż wykaż trochę inteligencji.
Najważniejsze jest przejęcie kontroli nad invetionbio przez borute
Bez tego jest słabo
Ale nie ma dramatu
Poprostu słabo
A zobacz ze joyfx wyszedł z borut zostawiajac 24% i wsadził 70 baniek do invention
A skoro invetion idzie na giełdę to spokojnie by pozyskała kasę na badania z emisji
Jest to podejrzanie interesujące
No mam wątpliwości natury kapitałowej, mogę mieć przyjmuje krytykę, nie kreuję teorii spiskowych, tak pisałem grupa kapitałowa będzie spala na kasie, ale kto będzie lepszym pociągiem?
Może być tak ze borute zrobi kolejna emisje akcji i zbierze nasze pieniądze a fundusz jaki by nie był nawet ten Elbrus wejdzie w invetion
I to będzie zły scenariusz
oby nie wypuścili inventionbio. bo też mam akcje boruty na longa;) myślę, że już wszystko klepnięte ale... brak info rodzi niepokój, a inventionbio wzbudza zainteresowanie wielu
Ja nie mówię o wychodzeniu z Boruta-Zachem, nasunely mi się porostu pytania, ja wiem to miejsce nie do dyskusji, większą furorę bym zrobił wpisami "jutro wodospad", albo odjazd tylko północ, to jest serce i mózg tego forum, nie obrażając nikogo, sam poczytam to jeszcze umiem
Jeszcze jedno pytanie, bo ja coś przoczylem, kiedy pierwszy raz pojawiła się informacja że inventbio wchodzi niezależnie na NC? i dam wam spokój z moimi dociekaniami
Mariuszu. Fakt wejścia inventionBio na giełdę jest informacją nową, acz spodziewaną. Wszystkie Twoje wątpliwości rozwieje [albo i nie, ale wtedy zostaje tylko sądzić zarząd] informacja o przejęciu pakietu kontrolnego.
Jak długo ten pakiet zostanie przejęty, wejście na giełdę InventionBio jest informacją fenomenalną, gdyż:
- wejście na giełdę będzie oznaczało pozyskanie jeszcze większego kapitału przez InventionBio
- Boruta będzie wyceniana za samą siebie + proporcjonalnie częścią InventionBio i ktoś z szybkimi palcami, kto 'mieszka' na giełdzie będzie mógł z dużym powodzeniem przewidywać wzrost i spadek kursu Boruty opierając się o sinusoidę InvB. Podobna sytuacja ma miejsce przy Mecamp i GenXone, choć tutaj należy zwrócić uwagę na fakt, że proporcja jest znacząco mniejsza, a plotki o przejęciu większego pakietu skończyły się na plotkach.
- Giełda ma tendencję do przeceniania rzeczywistej wartości spółek, z naciskiem na te dysponujące swoimi technologiami i patentami.
Dzierżę przekonanie graniczące z pewnością, że będziesz miał okazję spieniężyć akcje Hub.Techu za bardzo wdzięczną sumkę tuż przed debiutem, bądź w dniach debiutu InventionBio. Później w zależności od stopnia zaangażowania [25% czy 60%] zobaczysz zauważalną korelację między obydwoma podmiotami. Efficient market hypothesis Cię tu nie zawiedzie.
Możesz też pomieszkać z akcjami dwa najbliższe lata i rozliczyć zarząd z osiągnięcia celu kapitalizacji. ;]
Zresztą, zobaczysz korelację jaka może być przy duecie Hub,Tech i InventionBio w przyszlym roku przy okazji espi o owym zwiekszeniu udziału z 25% na XX już za chwilę.