Ambitne cele Panowie stawiacie przed spółką, jestem za. Mam pytanie i proszę o prostą, nieskomplikowaną odpowiedź, bez odsyłania mnie do przepisów itd. Od Jakiegoś czasu na podstawie arkuszów zleceń TKO jest dość pokaźny. Dlaczego mimo zleceń kupna na fixingach nie dochodzi do przeszacowania kursu w górę. W chwili gdy piszę TKO wynosi 1,30 (zresztą gdzieś tak od tygodnia, w zasadzie od początku gdy papier wrócił do notowań) kurs regulowany był tylko dwa razy. Dlaczego w piątek się nie zmienił, dlaczego się nie zmieni - tak przypuszczam - dzisiaj, skoro są zlecenia kupna (tak wyliczany jest TKO). Ok, wczesniej algorytm BM odrzucał go, potem GPW zlecenia z BM. Jakaś odpowiedź?
Kurs wykraczający poza widełki statyczne, które od wielu już faz otwarcia są ustalane z automatu na 0,468-0,700, nie pozwala na automatyczne ustalenie kursu jednolitego. Decyzja zależy od przewodniczącego sesji i musi on na podstawie enigmatycznych czynników określić ten kurs "z palca". Jak dotąd od 2.10 zrobił to dwukrotnie. Raz puścił po 5 dniach sesyjnych niemal 400% od ostatniego kursu jednolitego sprzed 2 lat, drugi raz z niemal 80% po 4 dniach sesyjnych. Myślę, że więcej jak tydzień nie będzie trzymał.
Dzięki, ale to zastanawiająca reakcja Moderatora (Systemu) GPW. Gdy przekraczane są widełki poza zakres na plus - kurs rośnie o dopuszczalną wartość w czasie pierwszego notowania fixingu. To nie wyprzedaż w panice akcji, gdy czasem Giełda zawiesza handel danym papierem. Skoro jest popyt, po co to hamować. Niespecjalnie mogę znaleźć w przepisach taki opis reagowania Systemu GPW, gdzie System nie puszcza kursu przez ileś dni. Po to stworzono narzędzie TKO by gracz wiedział czego się spodziewać na fixingach, choć nie tylko. Nie rozumiem tego i taką sytuację widzę tutaj na GPW 1 raz. Dzięki za odpowiedź.
tu bedzie min 20pln pytanie w jakim czasie jak podadza infa o netii o pieniadza z US itp to szybko poleci uwazam kolego że warto czekac na kupnie do 10pln to promocja emisja byla po 11,5pln tak na marginesie
Dzisiaj znowu nie puścił. Jak kurs leci na mordę to puszczają nawet na minus 70 % ,,,,, czyli w drugą stronę ponad 200 % , a tutaj będzie trzymał , tylko pytanie po cooooo ????? !!!!!
Niestety tak to działa. I przepis też się znajdzie. Po to zrobili widełki, żeby mieli jak się tłumaczyć, jak inwestorzy się czepiają, że nie puścili. Napisz maila do gpw artykułując swoje wątpliwości, to zobaczysz co napiszą... ble, ble, ble... widełki statyczne... ble, ble, ble... bezpieczeństwo obrotu... Ale po 4-5 dniach zwiechy już im widły i bezpieczeństwo obrotu nie przeszkadzają, bo przewodniczący może, ale nie musi... Bo to nie rynek, tylko przewodniczący ma decydować, ile co ma kosztować!!!
Żeby była jasność, jest przepis na trzymanie na widłach. Nie ma konkretnych przepisów odnośnie reguł puszczenia handlu. Enigmatyczna decyzja przewodniczącego sesji... I to jest niestety otwarte pole do manipulacji przez gpw Ja spotkałem się z taką sytuacją dziesiątki (bliżej setki, niż diesięciu) razy, więc nie jest to żadna nowość na gpw i nc. Słabe to jest, bo widełki statyczne powinny nadążać za TKO z każdą kolejną fazą ustalenia kursu jednolitego, a w przypadku braku jego ustalenia (kurs wykracza poza widełki), widełki statyczne powracają do widełek z poprzedniej fazy. I tak do usr..ej... Gdyby widły nadążały, to kilka faz równoważenia i wiadomo by było, że się otworzy. A tak, to czekasz ze 3-4 dni i masz nadzieję, że może właśnie dzisiaj.... Inna sprawa, to to, na co Baca zwraca uwagę. Brak kwotowej symetrii wzrostu i spadku kursu w odniesieniu do %. Te reguły to naprawdę wymyślił ktoś, kto był po procentach.... Od lat dziwi mnie, że nawet propozycji zmian tutaj nie było.. a wystarczyłoby wprowadzić regułę -20/+25 i byłoby ok, ale tępaki po gimnazjum/podstawówce na to nie wpadły.
No tak. Od lat jestem na GPW, ale tak się składało, że nie miałem papieru nie na ciągłych. Bananowe Państwo i tak GPW. Chyba jedyna z dużych giełd na świecie, która nie odrobił strat z 2008
Żeby kupić, to GPW musi ustalić kurs jednolity. Jeśli nie ustalą, to możesz sobie wystawiać za 500 i nie kupisz. Krzywy mógł kupić dwukrotnie w tym miesiącu, ale jego stwierdzenie może się odnosić do jego planów. Nie doszukuję się w jego stwierdzeniu niczego niepoprawnego.
Warszawa, 10.05.2021 (ISBnews) - Unified Factory - przygotowujący się do debiutu na rynku NewConnect - finalizuje rozmowy dotyczące kolejnego kontraktu w Iranie, tym razem w sektorze bankowym, podała spółka. Liczy na kolejne wdrożenia po zniesieniu gospodarczego embargo na ten kraj.
"W Iranie spółka zrealizowała do tej pory 48 wdrożeń dla administracji publicznej w ramach świadczenia usług komunalnych, z których korzysta już setki użytkowników. Obecnie Unified Factory finalizuje rozmowy dotyczące kolejnego kontraktu, tym razem w sektorze bankowym" - czytamy w komunikacie.
Wdrożenie ma dotyczyć rozwiązań technologicznych, realizowanych z wykorzystaniem modułów platformy Customer Service Automation (CSA) w 32 oddziałach banku. Ma polegać na zastąpieniu rozwiązania PBX (wewnętrznej centrali telefonicznej) systemem contact center (jeden z modułów platformy CSA, wykorzystujący mechanizmy automatyzacji komunikacji) co wydatnie obniż koszty połączeń i poprawi jakość usług bankowych dzięki wprowadzeniu m.in. rozwiązań automatyzujących kontakt z klientami, podano również.
"Unified Factory korzysta na zniesionym embargo w Iranie i pozyskuje nowe kontrakty. Z kolei wartość światowego rynku oprogramowania automatyzującego obsługę klienta szacuje się na 10 mld USD. Sukces Live Chat dowodzi, że polskie spółki technologiczne mają szansę na rynku globalnym. Potwierdza to także kilkaset projektów jakie do tej pory zrealizowaliśmy. Ofertę Unified Factory wyróżnia dodatkowo innowacyjne zastosowanie algorytmów pamięci asocjacyjnej, która umożliwia automatyzację obsługi klienta, zwiększające efektywność pracy w obsłudze klienta nawet o 80%" - powiedział prezes Unified Factory Maciej Okniński, cytowany w komunikacie.
Unified Factory jest producentem i globalnym dostawcą technologii automatyzującej sprzedaż i obsługę klienta, działającym obecnie na 7 rynkach świata. W planach na 2016 r. spółka zakłada wejść z ofertą na kolejne 11 rynków zagranicznych (m.in. Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, kraje skandynawskie).