Żeby była jasność, jest przepis na trzymanie na widłach. Nie ma konkretnych przepisów odnośnie reguł puszczenia handlu. Enigmatyczna decyzja przewodniczącego sesji... I to jest niestety otwarte pole do manipulacji przez gpw
Ja spotkałem się z taką sytuacją dziesiątki (bliżej setki, niż diesięciu) razy, więc nie jest to żadna nowość na gpw i nc.
Słabe to jest, bo widełki statyczne powinny nadążać za TKO z każdą kolejną fazą ustalenia kursu jednolitego, a w przypadku braku jego ustalenia (kurs wykracza poza widełki), widełki statyczne powracają do widełek z poprzedniej fazy. I tak do usr..ej... Gdyby widły nadążały, to kilka faz równoważenia i wiadomo by było, że się otworzy. A tak, to czekasz ze 3-4 dni i masz nadzieję, że może właśnie dzisiaj....
Inna sprawa, to to, na co Baca zwraca uwagę. Brak kwotowej symetrii wzrostu i spadku kursu w odniesieniu do %. Te reguły to naprawdę wymyślił ktoś, kto był po procentach.... Od lat dziwi mnie, że nawet propozycji zmian tutaj nie było.. a wystarczyłoby wprowadzić regułę -20/+25 i byłoby ok, ale tępaki po gimnazjum/podstawówce na to nie wpadły.