Chcialbym zainwestowac w Photon..... Przeanalizowalem dość dokladnie ta spolke, posprawdzałem raporty i jak dla mnie super perspektywa, ale jest pare kwestii, ktore wydaja sie dla mnie dość nie logiczne i stad moje pytania, jestescie na spolce dluzej wiec napewno jestescie lepiej zorientowani, a mianowicie
Photon do 2019 roku dzialal na rynku czech i słowacji produkujac lacznie 32k mwh.... w Tym roku weszli na rynek wegierski i produkuja 40k mwh, i w dziale przyszlych inwestycji jest australia, Polska, wegry, rumunia na 780k mwh.... Czyli firma ma ogromna perspektywe rozwoju ogromna... Kurs spada na korekcie po silnych wzrostach i jest to dosc nie logiczne... ktos jest w stanie to wytłumaczyc
2. Firma jest holenderska, z Polska nie mieli za wiele wspolnego a notowani sa u nas... Dlaczego?? 3. Rok w rok z analiz finansowych wychodzi ze przychody im sie zwiekszaja, zyski im sie zwiekszaja, a zyski netto wciaz sa na grubych minusach... Dlaczego?? Czy to koszty poniesionych inwestycji, kredytow czy problemow z odbieraniech naleznosci....??
Jak ktos w skrocie moglby mi przedstawic jak sytuacja wyglada to byłbym wzdzieczny
Dnia 2020-10-17 o godz. 10:17 ~Przemyslavo napisał(a): > Witam. > > Chcialbym zainwestowac w Photon..... Przeanalizowalem dość dokladnie ta spolke, posprawdzałem raporty i jak dla mnie super perspektywa, ale jest pare kwestii, ktore wydaja sie dla mnie dość nie logiczne i stad moje pytania, jestescie na spolce dluzej wiec napewno jestescie lepiej zorientowani, a mianowicie > > Photon do 2019 roku dzialal na rynku czech i słowacji produkujac lacznie 32k mwh.... w Tym roku weszli na rynek wegierski i produkuja 40k mwh, i w dziale przyszlych inwestycji jest australia, Polska, wegry, rumunia na 780k mwh.... Czyli firma ma ogromna perspektywe rozwoju ogromna... Kurs spada na korekcie po silnych wzrostach i jest to dosc nie logiczne... ktos jest w stanie to wytłumaczyc > > 2. Firma jest holenderska, z Polska nie mieli za wiele wspolnego a notowani sa u nas... Dlaczego?? > 3. Rok w rok z analiz finansowych wychodzi ze przychody im sie zwiekszaja, zyski im sie zwiekszaja, a zyski netto wciaz sa na grubych minusach... Dlaczego?? Czy to koszty poniesionych inwestycji, kredytow czy problemow z odbieraniech naleznosci....?? > > Jak ktos w skrocie moglby mi przedstawic jak sytuacja wyglada to byłbym wzdzieczny
Dnia 2020-10-17 o godz. 10:17 ~Przemyslavo napisał(a): > Witam. >
Na naszym kochanym forum nikt Tobie na takie merytoryczne pytania nie odpowie. Tu usłyszysz tylko BALON DZIDZA PERON LESZCZ KOSMOS ODJAZD I ZOSTAŁES WYLESZCZONY. Widzisz ze nikt nawet nie próbował podjąć tematu bo tu niema prawdziwych inwestorów tylko naganiacze kółkowicze co walą groszówki na zasadzie rano kupi w południe sprzeda żeby na koniec sesji znów kupić i tak w koło macieju A tak na marginesie widzisz co się dzieje na swiecie fotowoltaika ma swoją przyszłosć ale kiedy to ruszy nikt nie wie. Zainwestuj na minimach poczekaj rok dwa jak masz czas bedziesz na plusie sprzedaj oto moja recepta i sposób na GPW pozdro
Myślę że rok dwa to za dużo,są duże opłaty do inwestowania w oze,
Photon to jest firma holenderska,notowana na giełdzie w Pradze,Polsce i Niemczech inwestują na 2 kontynentach,dlatego są cały czas na minusie,kurs spada ale dlatego że cała fotowoltaika robi korektę,ja np teraz zbieram ale małymi ilosciami po 50-200 akcji dziennie,możliwe że wejdą na główny parkiet w Polsce i w Czechach do końca roku
Widze....., dlatego zdecydowałem sie na Photon..... Wczesniej chciałem wejsc w Columbusa i tak czekałem na te minima ze az mi mi odjechał...... Photonowi przygladam sie od dłuzszego czasu... Temu jak sie kurs zachowuje i uwazam ze jestesmy w waznym punkcie na wykresie.... Podomykal on wytworzone luki po bardzo szalenczych rajdach w lipcu z punktu widzenia AT... i ja własnie te minima widze w tym momencie, Mimo ze wycena i tak jest nieadekwatna do terazniejszosci, ale kupujac przyszlosc to kapitalizacje 600 mln traktuje jako rozsadna cene...... Na kazdej spolce sa kolkowicze naganiacze i frustraci co nie potrafia trzymac emocji na wodzy i takich zawsze widac najbardziej..... Jednakze licze na jakas merytoryke... ze znajdzie sie ktos, kto mi to przyblizy blizej lub chociaz zwroci uwage na inne detale, ktore moglem pominac w analizie....ale moim zdaniem 10 zł to bardzo dobra cena na ten moment przy tym raporcie ktory zostal opublikowany...
Jeżeli chodzi o stratę, to rozumiem, że taki jest model biznesowy i powodem są wysokie odpisy amortyzacyjne z budowanych instalacji. Moim zdaniem model jest korzystny dla firmy, ale na dywidendę nie ma co liczyć. Jeśli chodzi o kurs to pierwszy skok był z poziomu 7 PLN, a potem systematyczny zjazd do bazy, więc powoli zbliżamy się do punktu kiedy cena jest atrakcyjna.
Jak już Ci odpisałem to jeszcze raz spojrzałem na raport półroczny. Przychody wynoszą ok. 40 mln PLN, amortyzacja ok. 10 mln PLN a odsetki prawie 6 mln PLN. Nie jestem bardzo biegły w analizie, ale mam 2 wnioski: 1. wysokość amortyzacji jest wyższa od straty, więc na koniec "dnia" firma ma gotówkę do dyspozycji 2. zysk zjadają również stosunkowo wysokie koszty finansowe.
Co mnie dziwi firma ma niewielki zysk brutto, ale płaci wysokie podatki (nie rozumiem dlaczego płaci podatki skoro nie ma zysku). Nie podoba mi się, że szefostwo w Monachium sprzedaje akcje poniżej 12 PLN, ale o tym już pisałem. Ponadto, z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że firma jest mało płynna (niski obrót dzienny akcjami).
http://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,455671 PHOTON nawet zaczyna skupować akcje własne co prawda nie za duże kwoty ale jednak...za 17 tyś. zł.... adekwatnie do obrotów ostatnio nie za wysokich... zobaczymy co będzie w tym tygodniu.... może kurs odjedzie daleko od 10 zł w tym tygodniu. . .
"2. Firma jest holenderska, z Polska nie mieli za wiele wspolnego a notowani sa u nas... Dlaczego??"
Photon jest firmą czeska. Przenieśli się z Pragi do Amsterdamu po tym rząd czeski wprowadził, działający wstecz, podatek od zysku z generowanego prądu. link Mocno ich to przydusiło i zdecydowali sie na przenosiny do kraju z bardziej stabilnym systemem prawnym. Dla spólki działającej globalnie Amsteradm jest zdecydowanie lepszym wyborem. Co do new connect to zdecydowali się debiutować tutaj, ponieważ wtedy mieli wybór tu lub w Pradze, a tam obroty były jeszcze mniejsze niż u nas.
No i z Polską, to tak naprawdę teraz zaczynają mieć coraz więcej wspólego. Takie ogłoszenie o pracę wisi u nich na stronie: link Widac plany mają, no i nieźle płacą :)
Budują jedna instalacje koło Koszalina ale maja obsuwę. Są firmą czeską która uciekła do Holandii bo czesi dowalili im retrospektywne podatki i prawie zarżneli Photona/ vel Phoenixa. Działają juz bardzo długo na czesko-słowackim rynku, potem Wegry i Australia gdzie już kilka projektów odsprzedali/ukończyli i spieniężyli Nie będa płacic dywidendy, inwestują bardzo mocno choć taki profil działalności nie podoba sie wielu osobom tutaj na forum ( na podłodze też)- długo o tym tu i tam rozmawialiśmy i każdy ma swoje racje. Wejście na rynek główny plus Franfkurt przysporzy więcej opcji do pozyskania kapitału jak również otworzy możliwość dla szerszego grona inwestorów ( na NC było łatwiej wejść a praska giełda nie była atrakcyjna dla założycieli Photona
Photon Energy shares shall be subsequently listed on the Quotation Board of the Frankfurt Stock Exchange, with the objective being to enable Eurozone investors to trade the Company’s shares without currency risk. Changing markets will not involve any offering of new or existing shares. The Company's ticker number in both main markets will remain 'PEN'. Our listings on the New Connect and Free Market of the PSE have served us well in accessing capital markets to develop our integrated business model and to grow our proprietary portfolio of photovoltaic power plants at an opportune time in both the European and Australian markets. Given the solid growth of the business, both financially and operationally, we believe that the listing on the main market of the WSE is the most appropriate platform for our future development in the context of the dynamic growth of the Polish PV sector and its increasing importance in our strategic plans. With the move to the main markets of the Warsaw and Prague Stock Exchanges and the Quotation Board of the Frankfurt Stock Exchange, we are confident in improving our profile and further broadening our investor base,’ said Georg Hotar, CEO of Photon Energy. Photon Energy is not raising any funds or issuing any new shares in connection with the Admission. The Company has already secured financing for the coming years. In 2019, the Company secured bank financing for 15 years, worth EUR 28.3 million for 46 projects in Hungary, with a total capacity of 31.5 MWp, after successfully increasing its 5-year EUR bond with a 7.75% coupon to EUR 37.5 million. ‘This is a testament to the transparency of the company, our proactive communication with investors and our flawless track record in servicing our quarterly bond coupons since 2013. We believe in the importance of access to capital through public markets, and therefore we remain strongly committed to open and pro-active investor relations,’ commented Clemens Wohlmuth, CFO of Photon Energy.
Pozdrawiam, poczytaj, poczekaj na wejscie na głowny, zadaj pytanie w czasie czatów organizowanych co jakiś czas albo napisz do spólki-odpowiadają KK