• Kolejna rozprawa 09.11.2020r. i 01.12.2020r. Autor: ~_olo_ [5.172.255.*]
    Rozprawa się odbyła. Stawił się Włodzimierz Krawczyk z pełnomocnikiem, który oświadczył, że pełnomocnictwo dopiero co w ostatni piątek otrzymał, więc oczywiście wnosił o przeniesienie terminu rozprawy. Włodek nie przyznał się do żadnego ze stawianych zarzutów.

Piotr Krawczyk ani jego pełnomocnik się nie stawili, co nie zrobiło wrażenia na sądzie i mimo nieobecności oskarżonego sprawa była prowadzona. Powodu nieobecności możecie się domyślać, jaka sytuacja w kraju wszyscy wiedzą a jak ktoś wie jak działali w postępowaniu to nie powinien być zdziwiony i wydaje się, że wszyscy prawnicy reprezentujący poszkodowanych i nie tylko nie byli zdziwieni tą sytuacją.

Stawił się przedstawiciel KNF-u

Panowie będą zeznawać dopiero po zeznaniach światków - taka strategia procesowa.

Warto dodać, że postawiono im również zarzuty z art 300 KK tj. ukrywanie majątku.

Na kolejnych rozprawach będą już przesłuchiwani świadkowie.

Link do Portalu Informacyjnego Sądów Powszechnych dla tych co zgodnie z prawem będą mieli dostęp do dokumentów (oskarżycieli posiłkowych) https://portal.waw.sa.gov.pl/#/login
  • Re: Kolejna rozprawa 09.11.2020r. i 01.12.2020r. Autor: ~panda [79.110.207.*]
    Mam rozumieć, że będę się musiał udać na policję lub do sądu aby złożyć zeznania, czy wystarczy, że potwierdzę te które złożyłem dobre kilka lat temu?
  • Re: Kolejna rozprawa 09.11.2020r. i 01.12.2020r. Autor: ~_olo_ [5.172.255.*]
    Obawiam się, że czeka Ciebie wizyta w sądzie ale jednoznacznej odpowiedzi nie udzielę.
  • Re: Kolejna rozprawa 09.11.2020r. i 01.12.2020r. Autor: ~panda [79.110.207.*]
    Możesz mi jeszcze napisać czy dzwonić na numer biuro obsługi interesanta czy może SII czy jest jakiś inny do kogoś odnośnie tej sprawy? Mam wezwanie, jest obowiązek stawienia się w sądzie, ale mam prawo do innej formy udzielenia zeznań i z chęcią bym z tego skorzystał.
  • Obronca pietrka Autor: ~_olo_ [78.88.190.*]
    złożył 21.10.2020r. jakieś pismo.

panda skorzystaj z którejś z tych opcji (raczej BOI), chociaż w sumie daleko nie masz ale rozumiem, że termin czy strata czasu.

• Re: Obronca pietrka Autor: ~panda [31.11.214.*]
    akurat jestem w grupie ryzyka i muszę uważać na wirusa. I dla mnie strata czasu, jak ja nawet już nie pamiętam szczegółów sprawy sprzed 8 lat, a kasy nie odzyskam.
  • Re: Obronca pietrka Autor: ~ANTYRUDY [5.172.255.*]
    Dnia 2020-10-23 o godz. 10:30 ~panda napisał(a):
    > akurat jestem w grupie ryzyka i muszę uważać na wirusa. I dla mnie strata czasu, jak ja nawet już nie pamiętam szczegółów sprawy sprzed 8 lat, a kasy nie odzyskam.

hej, napisz jak to się skończyło
    mi tez nie chcę się jechać do wa-wy - zgłosiłem się parę lat temu, bo myślałem że zeznania na policji wystarczą
  • Re: Obronca pietrka Autor: ~_olo_ [5.172.255.*]
    Nie wystarczą trzeba jeszcze coś udowodnić a samo się nie zrobi
  • Re: Obronca pietrka Autor: ~Janusz [176.120.120.*]
    Trzeba jechać, ale możesz powiedzieć, że ze względu na upływ czasu, nie pamiętasz i poproś o odczytanie zeznań, które potwierdzisz.
  • Re: Obronca pietrka Autor: ~_olo_ [78.88.190.*]
    Proponuje zerknąć do art. 177 KK oraz można znaleźć w necie takie info
    W przypadku, gdy miejsce zamieszkania świadka jest odległe od siedziby sądu, przed którym toczy się postępowanie świadek ma prawo złożyć wniosek o przesłuchanie w drodze pomocy prawnej tj. przed sądem właściwym dla jego miejsca zamieszkania. Jeżeli świadek jest osobą starszą i schorowaną może wnosić o przesłuchanie w miejscu jego zamieszkania.
  • korekta Autor: ~_olo_ [81.210.6.*]
    nie KK a art 177 KPK (kodeks postępowania karnego), trzeba poszukać w necie, taki przykład na szybko:
    https://www.wonder.legal/pl/modele/odpowiedz-wezwanie-stawiennictwa-charakterze-swiadka-rozprawe-karna
  • Re: korekta Autor: ~panda [79.110.207.*]
    dzwoniłem do sądu. Sprawa 9 listopada, trzeba szybko wysłać pismo z opisaniem sytuacji dlaczego nie można przyjechać plus prośba o przesłuchanie w sądzie w miejscu zamieszkania. Oprócz wysyłki pisma, trzeba zrobić skan i wysłać na email podany w wezwaniu.
  • Panda, Autor: ~_olo_ [5.172.255.*]
    czy mail, który podałeś SII jest aktualny?
  • Pismo z Sądu Autor: ~_olo_ [5.172.255.*]
    Wczoraj wyszło pismo z sądu.

Termin na odpowiedź 7 dni od otrzymania pisma.
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~elo [109.241.19.*]
    Też dostałem. Wchodzisz w to?
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~Wojtalas [188.147.105.*]
    Cześć Panowie
    Czy rozprawa 9 listopada się odbyła, bo dzwonili do mnie z sądu tydzień wcześniej z info, że sędzia na kwarantannie i później nie udało mi się już dodzwonić do sądu, a czekam jeszcze na dostęp do akt sprawy.
    Jeśli sprawa się odbyła, to czy został wyznaczony kolejny termin rozprawy? i czy zostały podane dane osób, które będą przesłuchiwane?
    Apropo osób, które tu się wypowiadają, że nie chce im się jechać na sprawę lub, że nie odzyskają kasy to po co właściwie składaliście zawiadomienia? Rozumiem, że jeśli ktoś ma 500 km do przejechania lub wtopił małą kasę to warto skorzystać z innej formy przesłuchania w miejscu zamieszkania, ale ja mając 200km w jedna stronę jechałem, a na odzyskanie kasy nadal jest szansa.
    Pozdrawiam
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~FAI [62.197.243.*]
    Dostaliscie pismo o przeprowadzenie postepowania mediacyjnego?
    Nic jeszcze nie dostałem. Kiedy dostaliście i czy byliście na ostatniej rozprawie?
    Czy odbyła się roprawa 9 listopada?

Postępowanie mediacyjne w sprawach karnych
    "Mediacja to próba doprowadzenia do ugodowego, satysfakcjonującego obie strony rozwiązania konfliktu karnego na drodze dobrowolnych negocjacji prowadzonych przy udziale trzeciej osoby, neutralnej wobec stron i ich konfliktu, czyli mediatora, który wspiera przebieg negocjacji, łagodzi powstające napięcia i pomaga - nie narzucając jednak żadnego rozwiązania - w wypracowaniu porozumienia " (prof. dr hab. Ewa Bieńkowska).
    Postępowanie mediacyjne daje stronom możliwość współdecydowania w swojej sprawie. Pozwala poznać i zrozumieć stanowisko drugiej strony. Ułatwia wzajemne relacje między pokrzywdzonym a sprawcą przestępstwa po popełnieniu przestępstwa i umożliwia wspólne funkcjonowanie w społeczeństwie bez poczucia krzywdy czy zagrożenia.

Pozytywnymi aspektami w procesie mediacji jest wypracowanie przez strony przy udziale mediatora satysfakcjonującej ugody, a przede wszystkim uzyskanie szybkiego naprawienia szkody i zadośćuczynienia dla pokrzywdzonego za doznaną krzywdę od sprawcy przestępstwa z pominięciem prowadzenia postępowania egzekucyjnego.

Postępowanie mediacyjne w sprawach karnych regulują przepisy:
    1. Kodeksu postępowania karnego w art. 23 a, 40-42, 107, 492-494, 619 §2;
    2. Kodeksu karnego w art. 53, 66
    3. Kodeksu wykroczeń w art. 45
    4. Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 07.05.2015 r. w sprawie postępowania mediacyjnego w sprawach karnych (Dz.U. z 2015 r. poz. 716).

Postępowanie mediacyjne jest dobrowolne. Sąd lub referendarz sądowy, a w postępowaniu przygotowawczym prokurator lub inny organ prowadzący to postępowanie, może z inicjatywy lub za zgodą oskarżonego i pokrzywdzonego skierować sprawę do instytucji lub osoby do tego uprawnionej w celu przeprowadzenia postępowania mediacyjnego między pokrzywdzonym i oskarżonym, o czym się ich poucza, informując o celach i zasadach postępowania mediacyjnego, w tym o treści art. 178a. (art. 23a § 1 kpk).

W przypadku niewyrażenia zgody na rozpoczęcie lub kontynuowanie mediacji przez którąś ze stron postępowania, mediacja zostaje przerwana.

Postępowanie mediacyjne prowadzi się w sposób bestronny i poufny  (art. 23a § 7 kpk). Uzyskane w jego trakcie informacje nie mogą być wykorzystywane ani przez mediatora, ani na użytek dalszego postępowania karnego.

Sąd lub referendarz sądowy, a w postępowaniu przygotowawczym prokurator lub inny organprowadzący to postępowanie, w postanowieniu o skierowaniu sprawy do mediacji powołuje do przeprowadzenia postępowania mediacyjnego instytucję lub osobę do tegu uprawnioną spośród osób wpisanych do wykazu, prowadzonego w sądzie okręgowym w oparciu o przepisy Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 07.05.2015 r. w sprawie postępowania mediacyjnego w sprawach karnych (Dz.U. 2015 r, póz. 716). W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych potrzebą skutecznego przeprowadzenia postępowania mediacyjnego, można powołać do przeprowadzenia postępowania mediacyjnego w konkretnej sprawie instytucję albo osobę spoza wykazu zgłaszającą taką gotowość, jeżeli spełnia warunki, o których mowa w § 3 pkt 1–3 lub § 4 pkt 1–7 powyższego Rozporządzenia.

Lista mediatorów wpisanych do wykazu przez Prezesa Sądu Okręgowego w Gdańsku dostępna jest na stronie internetowej Sądu Okręgowego w Gdańsku.

Postępowanie mediacyjne nie powinno trwać dłużej niż miesiąc, a jego okresu nie wlicza się do czasu trwania postępowania przygotowawczego. (art. 23a § 2 kpk).

Po przeprowadzeniu postępowania mediacyjnego mediator sporządza sprawozdanie z jego wyników. Sprawozdanie wraz z ewentualną zawartą przez strony ugodą, mediator przedstawia organowi, który skierował sprawę do postępowania mediacyjnego. Sprawozdanie nie zawiera treści wypowiadanych przez strony podczas postępowania mediacyjnego, a jedynie:
    1) sygnaturę sprawy;
    2) imię i nazwisko mediatora lub nazwę instytucji powołanej do przeprowadzenia postępowania mediacyjnego;
    3) informację o wynikach postępowania mediacyjnego (czy zawarto ugodę, czy też do zawarcia ugody nie doszło);
    4) podpis mediatora.

Art. 107. § 1. Sąd lub referendarz sądowy nadaje na żądanie osoby uprawnionej klauzulę wykonalności orzeczeniu podlegającemu wykonaniu w drodze egzekucji.
    § 2. Orzeczenia nakładające obowiązek naprawienia szkody lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę oraz nawiązkę orzeczoną na rzecz pokrzywdzonego uważa się za orzeczenia co do roszczeń majątkowych, jeżeli nadają się do egzekucji w myśl przepisów Kodeksu postępowania cywilnego.
    § 3. Przepisy § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do obowiązku wynikającego z ugody zawartej przed sądem lub referendarzem sądowym, a także ugody zawartej w postępowaniu mediacyjnym.
    § 4. Sąd lub referendarz sądowy odmawia nadania klauzuli wykonalności ugodzie zawartej przed mediatorem, w całości lub w części, jeżeli ugoda jest sprzeczna z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierza do obejścia prawa.

Ugoda mediacyjna zawarta w sprawie z oskarżenia publicznego jest dokumentem zawierającym zgodne deklaracje stron, co do sposobu zakończenia sprawy. Nie ma ona mocy prawnej, stąd też w sprawie takiej musi zostać wydany wyrok. Treść ugody mediacyjnej sąd bierze jednak pod uwagę przy rozstrzygnięciu sprawy karnej, co może skutkować dla sprawcy:
    • nadzwyczajnym złagodzeniem kary (art. 60 § 2 pkt 1 kk);
    • odstąpieniem od wymierzenia kary, a nawet od obligatoryjnego orzeczenia środka karnego we wszystkich wskazanych w ustawie przypadkach;
    • uwzględnieniem wniosku oskarżonego o dobrowolne poddanie się karze (art. 387 kpk);
    • uznaniem faktu zawarcia ugody jako okoliczności łagodzącej przy wymiarze kary.

W sprawie z oskarżenia prywatnego zawarcie ugody w postępowaniu mediacyjnym skutkuje umorzeniem postępowania karnego. W toku posiedzenia pojednawczego lub w wyniku mediacji dopuszczalne jest pojednanie się obejmujące również inne sprawy z oskarżenia prywatnego, toczące się pomiędzy tymi samymi stronami. Równocześnie z pojednaniem strony mogą zawrzeć ugodę, której przedmiotem mogą być również roszczenia pozostające w związku z oskarżeniem. (art. 492 - 494 kpk).

Koszty postępowania mediacyjnego nie obciążają w żadnym zakresie stron postępowania. Ponosi je Skarb Państwa, (art. 619 § 2 kpk).

Dzisiaj pismo otrzymalem pomimo nieobecnosci na rozprawie. Na pismo trzeba odpowiedzieć do 7 dni od daty otrzymania.
    Dzięki za odpowiedź, może jutro dostanę. 9 listopada nie byłem i w sumie nadal nie wiem czy się tego dnia sprawa odbyła i czy jest kolejny termin wyznaczony
    Czekam na dostep do akt, a w sądzie jak dzwoniłem to nie wiedzieli czy się sprawa odbyła bo jeszcze notatki ze sprawy nie dotarły do sekretariatu :) I co tu się dziwić, że sprawy tyle lat się ciągną, jak notatki ze sprawy przez 2 tygodnie idą 2 piętra.
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~jur [89.151.33.*]
    Może ktoś podać nr telefonu do sądu? Nie otrzymałem nigdy żadnego zawiadomienia z sądu ani prokuratury pomimo, że byłem zawiadamiającym z SII. Od momentu przesłuchania na policji, nikt się do mnie w tej sprawie nie odezwał.
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~pc [77.46.56.*]
    Wczoraj też dostałem, wchodzicie w to?
    Również dostałem.
    Wydaje mi się, że albo wszyscy w to wchodzą albo to nie ma sensu.
    Swoją drogą to chyba bardzo dobre posunięcie dla nich bo mogą mieć złagodzony wyrok i dla nas bo w drodze mediacji albo zwrócą kasę, albo nici z porozumienia, więc skoro się na to zdecydowali to chyba biorą to pod uwagę.
    224408000
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~Hufalumb [94.246.170.*]
    Też dostałem w dniu wczorajszym, pomimo iż nie byłem obecny na rozprawach. W piśmie jest wspomniane iż zgodę na postępowanie mediacyjne wyraziła Prokuratura jak również pokrzywdzone osoby uczestniczące w rozprawie. Jest również informacja iż termin 1.12.2020 został odwołany. Czy jest jakiś kontakt z tymi osobami które są aktywne w tej sprawie/były na rozprawie?
    Do postępowania mediacyjnego złożył sam oskarżony,więc też uważam im więcej osób się zgodzi tym większa szansa na jakąś ugodę, ale czy ktos ma jeszcze kontakt z SII z działem prawnym żeby to szybko przeanalizować?
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~MW [89.64.87.*]
    Pamiętajcie o czymś bardzo ważnym: od ugody nie ma odwołania, nie można jej zaskarżyć, jeśli po pewnym czasie wyjdzie coś i okaże się, że jest niekorzystna. Poza tym... ugoda w sprawie karnej???
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.241.19.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~ukas [5.173.161.*]
    Witam.mam pytanie czy można się dołączyć do pozwu,szczeże powiedziawszy nawet noewiedziałem ze coś można w tej sprawie sprawie co zrobić.pozdrawiam Ł.K
  • Re: Pismo z Sądu Autor: ~1197879 [109.241.19.*]
    jak szczeże, to nie można
  • do jur Autor: ~_olo_ [78.88.190.*]
    A masz zawiadomienie z
    Nr sprawy VIII K 254/18
    Sąd Okręgowy w Warszawie
    VIII Wydział Karny
    telefon chyba sobie znajdziesz
  • do elo Autor: ~_olo_ [81.210.6.*]
    wejdę, ale wiele sobie nadziei po tym nie robię, jak kot zna przebieg rozprawy z 9.11.2020 to wie o co chodzi
  • Protokol z rozprawy Autor: ~_olo_ [78.88.190.*]
    w systemie jest już protokół z rozporawy z 09.11.2020r.

"aktualnie mediacje prowadzone są w systemie zdalnym, co wyklucza konieczność osobistego kontaktu osób objętych postepowaniem mediacyjnym"
  • co do możliwości zdalnej mediacji Autor: ~_olo_ [78.88.190.*]
    w sprawach karnych, chyba zdania są podzielone
  • Re: co do możliwości zdalnej mediacji Autor: ~Hufalumb [37.47.124.*]
    Jak to wyglada całościowo ? Ile było osób na rozprawie ? Większość decyduje się na udział w mediacji? Nie liczę szczególnie na nic ale przyjmuje również iż jest to może jedyna opcja na uzyskanie jakiejś korzyści .
  • Re: co do możliwości zdalnej mediacji Autor: ~_olo_ [78.88.190.*]
    Chyba albo wszyscy albo nikt.

Nie oczekiwałbym za wiele, krawczyk już pokazał na co go stać.

Nici z mediacji to wracamy do sprawy.
  • Re: co do możliwości zdalnej mediacji Autor: ~inv [5.172.255.*]
    Dnia 2020-11-27 o godz. 07:30 ~_olo_ napisał(a):
    > Chyba albo wszyscy albo nikt.
    >
    > Nie oczekiwałbym za wiele, krawczyk już pokazał na co go stać.
    >
    > Nici z mediacji to wracamy do sprawy.

Też wszedłem ale nie liczę na coś.
    Myślę, że Krawczyki chcą raczej zyskać na czasie i postawić się przed sądem w korzystniejszym świetle "próbowaliśmy mediować, naprawiać..." a nie realnie coś zwrócić.

Poza tym myślę, że to od razu upadnie, bo jest dużo poszkodowanych i nie wszyscy odeślą w terminie zgłoszenie. Na tyle osób zawsze coś tam komuś przeszkodzi. U mnie też niewiele brakowało - akurat nie było mnie w miejscu zamieszkania w tym czasie, odebrał ktoś z rodziny i oczywiście nie przeczytał.
  • Re: co do możliwości zdalnej mediacji Autor: ~eko [31.0.180.*]
    Pismo sądowe za potwierdzeniem odbioru odebrał domownik? Gratuluję listonoszowi...
  • Re: co do możliwości zdalnej mediacji Autor: ~listonosz [5.172.255.*]
    Dnia 2020-12-01 o godz. 08:57 ~eko napisał(a):
    > Pismo sądowe za potwierdzeniem odbioru odebrał domownik? Gratuluję listonoszowi...

dziękuję

• Re: co do możliwości zdalnej mediacji Autor: pandorinium [79.110.207.*]
    albo chcą mediować bo się boją dłuższej odsiadki. A tutaj wychodzi, ze realne się staje wsadzenie ich do pierdla. Kasa kasą, ale przeczytać wyrok, że idą do więzienia to coś pięknego by było :)
  • pandorium Autor: ~_olo_ [5.173.137.*]
    generalnie już dawno pogodziłem się ze startą, więc wyrok byłby miłym wydarzeniem, raczej nie spodziewam się, że oferta pietrka nas zadowoli
  • Do wczoraj wpłynęło 20 odpowiedzi Autor: ~_olo_ [5.173.137.*]
    ale nie znam ich treści. (te które zaewidencjonowano, w tym przez epuap)
  • Re: Do wczoraj wpłynęło 20 odpowiedzi Autor: ~koza [34.99.246.*]
    A więc da się przez epuap? Na stronie napisali:
    "Z uwagi na to, że w Sądzie Okręgowym w Warszawie nie przewidziano możliwości składania pism drogą elektroniczną, zgodnie z art. 125 § 21a ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego (Dz.U.2019.1460), pismo wniesione w taki sposób nie wywoła skutków prawnych. "
  • Re: Do wczoraj wpłynęło 20 odpowiedzi Autor: ~_olo_ [81.210.6.*]
    E-puap niestety nie przejdzie
[x]
PSWCAPITA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.