Czy ktoś potrafi to wytłumaczyć? Dało się (ok godz 14-14.30) złożyć zlecenie kupna po 0,48 ale po 0,49 i więcej było natychmiast odrzucane. A TKO znacząco wyższe - i jak tu kupić?
Zlecenie odrzucał mechanizm biura maklerskiego. Jeżeli w podanym przez Ciebie przedziale czasowym, to nie powinno być problemu. Pytaj swojego maklera o szczegóły. Tylko w fazie dogrywki (11-11:30 i 15:15:30) przyjmowane są zlecenia wyłącznie po kursie ustalonym w fazie ustalania teoretycznego kursu otwarcia i wtedy odrzucanie innych jest normalne. Czasami biura nie bardzo akceptują zlecenia z ceną wykraczającą poza ustalone widełki, ale zazwyczaj można to jakoś ogarnąć.
Otóż właśnie nie był to ten przypadek. Zlecenia były przyjmowane przez biuro maklerskie i przekazywane do systemu giełdowego. Dopiero stamtąd otrzymałem komunikat o odrzuceniu zlecenia przez system GIEŁDOWY. Do biura maklerskiego dzwoniłem zanim zadałem tutaj pytanie. Niestety makler nie był w stanie wyjaśnić, obiecał sprawdzić i odpowiedzieć, ale na razie tej odpowiedzi nie mam. Także zagadka aktualna.
Hej, podaj może więcej szczegółów tego zlecenia, które zostało odrzucone. Rozumiem, że zlecenie było z limitem ceny dokładnie 0,4900 i ilość akcji w zleceniu nie przekraczała 174104 akcji?
Tak, od 0,4900 zlecenia są (nadal) odrzucane, natomiast do 0,4880 są przyjmowane. Niezależnie od liczby, dla 1 akcji działa tak samo, jak dla np 10000. Dziś w BM dowiedziałem się o mechaniizmie tzw. w BM, który może odrzucać zlecenia. Niestety dzisiejszy makler był jeszcze mniej kompetentny, niż piątkowy, także w sumie wiele więcej nie wiem, uszę złożyć reklamację.
Widocznie jesteś na czarnej liście KNF, bo jak spojrzysz na arkusz zleceń, to z pewnością zauważysz, że przybyło dzisiaj kilka zleceń K powyżej twojej "magicznej" ceny. Zmień BM, weź kredyt, wyjedź za granicę... co ja mogę?
Haha :) Wygląda na to, że winne jest BM. Ma mechanizm tzw "selektor" ale nie za bardzo ma procedurę, jak go natychmiastowo zmienić/wyłączyć w razie decyzji klienta. Inna sprawa, że osoby, z którymi rozmawiam - niekompetentni tak, że żal słuchać. Gość (makler???) nie rozumie faz składania zleceń, nie wie, które są w pierwszej kolejności realizowane itp. Masakra. Także "zmień BM" to chyba najlepsza rada. Proszę o rekomendacje ;)
Wszystko zależy od tego, czy grasz, czy inwestujesz. Jeśli grasz aktywnie, to wyznacznikiem powinny być niskie koszty transakcyjne. Mojego nie polecę, bo jakiś czas temu zmienili taryfy i dla nowych klientów już nie jest miło, choć interfejs użytkownika bardzo zyskał i jest przyjemnie. Sprawdź rankingi i zwróć uwagę, kto ma niskie opłaty transakcyjne (% i min. opłata od transakcji). Jakiś czas temu miałem zamiar zrobić przesiadkę do BM BPS, ale póki moje biuro dla starych klientów zachowało stare stawki, to jeszcze dam na wstrzymanie.
Dzięki. Zrobiło się trochę nie na temat, ale nie widzę opcji by przenieść się 'na priv' ;) BM BPS - widzę 0,13% od transakcji, to 3x lepiej, niż mam obecnie. Ale chyba mają tylko GPW? Na zagranicznych giełdach działam więcej. Co sądzisz o XTB? - chwalą się prowizją 0% Albo może masz namiary na jakieś wiarygodne porównanie?