Dnia 2020-10-02 o godz. 09:45 ~Ewa napisał(a): > Co może tłum spowodowac
jaki tłum? - dwóch upków w szelkach umawia sie na zwałę i jeden drugiemu sypie i kurs spada - potem robią na odwrót - to jest manipulacja kursem bo nie widzęprzesłanek do tak niskiego kursu - popatrzcie co się dzieje na innogene tam jest odwrotnie i pompują kurs bez podstawnie
No jeśli spółka pokazałą za 2 kwartał wyniki gorsze niż za 2 kwartał 2019, to jest to obiektywnie duże rozczarowanie i obiektywny powód do zwały. Szczególnie kiedy były oczekiwania, że na Covidzie Delko zarobi dodatkowo i pod to wchodziło tutaj wielu ludzi w ostatnim czasie. A to, że Delko jest bardzo nisko wyceniane od wielu lat, to juz osobna sprawa...
Dnia 2020-10-02 o godz. 10:51 ~Dar napisał(a): > Co ty piszesz za pierdoły. Zainwestuje w okulary. 1 półrocze 2020 zysk 10 mln. 1 półrocze 2019 tylko 7 mln. Gdzie ten spadek?
Rozróżniasz półrocze od kwartału? W pierwszym kwartale 2020 był duzy wzrost zysku w stosunku do 1 kwartalu 2019, niestety w 2 kwartale 2020 zysk był już niższy od 2 kwartału 2019 pomimo Covid. Półrocze całe na plus, ale 2 kwartał 2020 na duzy minus i dlategoz wała, bo gra była pod wysokie wyniki w czasie Covid, a jak widać spółka na Covid nic nie zarabia
To już chyba nie będzie wzrostu. Miało rosnąć pod covid. Nie udało się. Za słaba sprzedaż.Wszystkiego pozbyałam się po 17. Kapitał uratowany. Niestety przypuszczam, że od poniedziałku znowu niżej :-(
Elwira będzie niżej na 100 procent tylko nie wiadomo czy od poniedziałku czy nie od wtorku. Delko to twór czysto spekulacyjny tu może być 10 złotych jak i 50 spokojnie.
Na xtb spada 4dni po 2% po czym piątego dnia rośnie o 8 i cykl znów się powtarza :) generalnie wydaje się, że okazja może być dobra do kupna. Trzeba przeanalizować jeszcze nieco.
słuszna racja przecież te spółki spadają jak chcą spekulanci taki Harper kosztował nawet 43 zł a wczoraj był notowany po 17 zł a kto wie czy nie spadnie nie długo poniżej 10 zł np. na 6-7 zł bo ma ogromne długi i fatalne wyniki a został na pompowany sztucznie, lepiej poczekać aż się sytuacja ustabilizuje bo możemy stracić wszystko.
I tu się "amento" mylisz, nie masz racji porównując DELKO do HARPER przytaczając kwestie długu obu firm i ich marnych wyników. DELKO zadłużenie - minimalne, wyniki finansowe dobre ( wbrew temu co naganiacze na spadki mówią ). Oczywiście wzrosty kursu z ostatnich dwóch tygodni były lekko przesadzone, ale zjazd z 30.10 czyli dnia ogłoszenia wyników, to był " " wypadek przy pracy ". Być może nieprzewidziany splot wydarzeń nad którym spekulanci nie zapanowali, przesadzili w pewnym momencie i poszłooo, puściły stop losy - efekt widomy. Ktoś na forum sugerował że to fundy puściły spore ilości akcji, sprawdziłem które fundusze mają w portfelu DELKO, wynik taki jak zakładałem, żaden z funduszy w ostatnich dniach nie pozbywał się DELKO. Teraz pozostaje czekać co zrobi spekuła, ulica kursu nie wyciągnie do przyzwoitego poziomu (przyzwoity poziom to 22 - 24pln). Aktywność naganiaczy może sugerować że coś w tym kierunku już się dzieje a czy Ty będziesz naganiał na wzrosty czy spadki to jest bez znaczenia. Przyzwoita cena za akcję zostanie osiągnięta i myślę że to będzie szybciej niż się co niektórzy spodziewają.
W/w post jest moim prywatnym przemyśleniem i nie namawia nikogo do zawierania transakcji pod ich wpływem.
Do "Elwira" W piątek pojawiła się niewielka - ale pojawiła się, dywergencja RSI ( tym razem pozytywna ) więc jakieś lekkie odbicie się szykuje. Cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość.
tylko że ja wspomniałem o Harper ze ma duże zadłużenie i małe zyski a nie o Delko które sprzedaje produkty Harper , tutaj spekulanci zdecydują co do dalszych losów kursów tych spółek