Poprawcie mnie jeśli się mylę ale cena wezwania powinna być w okolicach 5zł bo pewnie taka jest wartość godziwą ? Obecny kurs 1,40 to przecież jest pomyłka, dobrze myślę ?
Dobrze myślisz, wielu podobnie myślało na CNG, ale Polin to nie USA, gdzie daje się uczciwą premię. Polscy janusze biznesu mają prostą zasadę - ożenić akcje na debiucie za 100 zł, a po kilku latach stwierdzić, że ich misja na gpw dobiega końca i dają łaskawie 1 zł, ewentualnie 2 zł, aby dać namiastkę uczciwości. Proponuję zapoznać się z rzetelnymi informacjami o rodzinie B., a będziesz mial niedługo odpowiedź, czy cena w wezwaniu będzie "godziwa". Ja już znam odpowiedź, podobnie jak 90% tego forum.
Znając realia cena będzie minimalnie powyżej minimum ze średniej 3-miesięcznej , czyli 1,35-1,40. Ponieważ mało jest akcji w obrocie toteż wzywający może w drugiej ofercie podniesie na tyle, aby ściągnąć spółkę. Wtedy musiałoby być pewnie powyżej 2 zł.
Wezwanie po 1,5 zł i perspektywa szarpania się o 5 mln przy wezwaniu za 2,5 zł, podczas, gdy firma jest warta min. 5 zł to objaw głupoty. Zamiast skupić się na robieniu biznesu i oddać 50% środków z emisji, rodzina B. będzie zapewne prowadzić zapasy z mniejszościowymi licząc na brak odzewu na walnym.
To i tak wyżej niż myślałem we wstępie do negocjacji. Dadzą 2 zł. Co do wartości spółki to policz samą wartość działki pod osiedle, które spółka zaczęła budować.
Pamietajcie ze to spólka kogo nigoko nie interesuje z niemodnej branży i zwykle tu nie ma obrotów .
Kiedys było wezwanie na redan po około 2 złote (debiut po 14) ludzie nie oddali.... i dzis redan pałęta sie przy 20 groszach Tak ze z wezwaniami bywa różnie
Moze tak: -ewzwanie 1 dla odparkowania akcji ze slupow po cenie ponizej kursu bo po co przeplacac -wezwanie 2 dla osiagniecia 95% po cenie jaka uznaja ze jest konieczna - na to warto czekac, jak nie zbiora 95% to beda kolejne wezwania po coraz lepszych cenach -odkup przymusowy po cenie na jaka pozwalaja przepisy czyli pewnie tej z ostatniego wezwania
Mam FSG a nie MOJ, wiec niby niska cena delistingu moglaby mi pasowac ale bardziej pasuje urealnienie wyceny MOJ i przez to urealnienie wyceny FSG ktorego istotnym skladnikiem jest MOJ
Dnia 2020-09-25 o godz. 10:26 ~123456 napisał(a): > aha i niski c/z zrobiony jest jednorazową sprzedazą majatku za pare miesiecy zniknie.... i zostanie spólka tylko ze spadajacymi przychodami > > Prawde mówiac takie spólki wogóle nie powinny wchodzić na GPW >
Przeciez nie przejmuje sie spolki ze wzgledu na minione zyski tylko na obecne aktywa i perspektywy. Choc moze chodzic o majatek pod sprzedaz warty wiecej niz w ksiegach to najprzwdopodobniej delistinguja przede wszystkim ze wzgledu na przyszle zyski. Najwazniejsze pytanie: dlaczego teraz a nie pare miesiecy temu jak nie bylo chetnych do kupowania po 60-70gr?
Myślałem, że już jest gdzie komunikat. Średnia z 3 miesięcy to bodajże 1,32, więc nie spodziewam się 1,5. Raczej w pierwszej ofercie będzie minimalnie wyżej od tego 1,32. Takie to niestety obyczaje na GPW, ale obym się mylił.
Dnia 2020-09-25 o godz. 10:17 ~Korben napisał(a): > Moze tak: > -ewzwanie 1 dla odparkowania akcji ze slupow po cenie ponizej kursu bo po co przeplacac > -wezwanie 2 dla osiagniecia 95% po cenie jaka uznaja ze jest konieczna - na to warto czekac, jak nie zbiora 95% to beda kolejne wezwania po coraz lepszych cenach > -odkup przymusowy po cenie na jaka pozwalaja przepisy czyli pewnie tej z ostatniego wezwania > > Mam FSG a nie MOJ, wiec niby niska cena delistingu moglaby mi pasowac ale bardziej pasuje urealnienie wyceny MOJ i przez to urealnienie wyceny FSG ktorego istotnym skladnikiem jest MOJ
Heh, no to wezwanie 1 tak jak przewidywalem.
Zastanawiam się czy mają szansę zebrać 95% (w kilku wezwaniach, bo po 1.31 zbyt duzo nie dostana chyba ze od slupow).
Tak czy inaczej akcje bierze FSG i to on zwiekszy pozytki z dzilalnosci MOJ.