Nam nie zaszkodził kryzys, jednak nie jesteśmy również wielkim beneficjentem tej sytuacji.
Odtworzcie sobie filmik i posluchajcie jego slow, jak niestabilna jest sytuacja po stronie kosztow. Ze nie moga podniesc cen produktow, a dostawcy podnosza im ceny substratow.
Ja podziekowalem, nie chce zleciec jutro z tego konia!
Prezes Mercatora w połowie 2Q wiedział ile zarabiają na rękawicach po czym w wywiadzie stwierdził że cena 90 zł za akcje jest adekwatna do sytuacji w spółce po wynikach Mercator poszedł 100% w górę...tak wiec nie ma co słuchać czasem tego co mówią
"Dlatego musimy się przygotowywać do tej sytuacji, na być może wzmożony popyt na nasze produkty. W związku z tym dostawcy surowców i materiałów podnoszą ceny - dodał prezes Makaoronów Polskich. "
Mówi, że nie jest beneficjentem, a później mówi o tym jak mieli 2x większą sprzedaż w marcu. Tiaa. A następnie to co tu wkleiłem.
No ja wczoraj popatrzylem na ich dane, poza tym przeczytaj sobie raport za Q1! Dla mnie tam bylo tyle ryzyk ze sprzedalem, pomimo ze wczoraj wchodzilem pod raport za Q2.
Każdy ma swoją taktykę inwestowania ,oceny firmy,... poza ewentualnym wzrostem cen surowców który jest według Ciebie strasznym zagrożeniem dla firmy....to jakbyś poczytał więcej lub nie tylko jednostronnie oceniał ten wycinek to mógłbyś doczytać że firma w przyszłości będzie sobie to rekompensowała podwyżką cen przez doświadczenia z pierwszego kwartału , poprzez stosowne umowy.Nie będę symulował zysków i wyliczał wskaźników bo nie lubię kroić skóry na niedźwiedziu.dam ci przykład pepeesu spółkaz tej samej branży kilka lat temu trzymali kurs spółki za gębę przez 3 lata w okolicach 50 groszy spółka miała strategię rozwoju i ja realizowała podobnie jak makarony której kurs jest trzymany...w ryzach....jak zwiększyła przychody poszło wezwanie po 73 groszy wystrzeliła na prawie 2 zł dziś spokojnie chodzi po 1.40 ...na walnym może wejść skup akcji między 6 zł a 8.20 zł ....bardzo podobna historia kapitalizacja....Jak dla mnie ta spółka jest zdecydowanie mocniejsza.
W marcu mieli bum - to juz bylo , potem przez nastepne miesiace sprzedaz makaronów siadla (przynajmniej detaliczna), bo ludzie w marcu porobili mega zapasy do konca roku ;) Nie to ze chce zniechecac, mowie tylko, ze to nie plyn do dezynfekcji czy maseczki, rekawiczki, ktorych ludzie kiedys w ogole nie uzywali a teraz zuzywaja bardzo duzo. Inni ze spozywki tez rozczarowali, tak jakby faktycznie marza zmalala - czyzby poklosie wzrostu placy minimalnej i inflacji po ztronie dostawcow oraz spoznionego dopasowania cen produktow (dlugoterminowe kontrakty?)
Ja nie mowie, ze spolka jest zla. Ale obecna wycena jest za wysoka wzgledem tego co bylo na poczatku roku. Bo nawet jesli wykaza lepsze zyski 20% rdr, to nie uzasadni to abym dal 2x wiecej za akcje. Ja wejde tu na dluzej po tym jak zobacze raport wieczorem i przeczytam jakie maja plany.
O jakiej wycenie piszesz? Zobacz jakie wskaźniki ma Spółka, kurs nawet w obecnej chwili jest mocno niedoszacowany, aktualnie wartość księgowa jednej akcji to 8,94 zł. https://biznes.interia.pl/gieldy/notowania-gpw/profil-akcji-mak,wId,4059,tab,finanse
No i co acomitan tak mnie wczoraj namawiałeś na te akcje na forum Krynicy a teraz wyszedłeś? Nie martw się to nie są pretensje, kurs był dla mnie za wysoki i nie wszedłem, ale widzę teraz jaki z Ciebie skoczek i ile są warte twoje porady;)
Free, juz zwrocilem ci honor w watku Krynicy. Wszedlem wczoraj, bo stwierdzilem ze jest szansa, dalem sie zlapac na post Jarka. Po przeanalizowaniu raportow, trendow rynkowych wyszedlem. Nie win mnie za to, ze szukam drugiej Krynicy. Przez chwile mialem nadzieje, ze to wlasnie tu :)
Tam wtopilem bo wyszedlem przed publikaca raportu, a byly zdecydowanie lepsze perspektywy anizeli te z ktorymi tu sie zapoznalem. Ale wszystkim zycze jak najlepiej na makaronach.
Ok, ten wątek w którym była moja wypowiedź na krynicy został usunięty zanim zobaczyłem twoją odpowiedź. Rozumiem, że szukasz, okazji, ale jednak warto trochę wstrzymać się z namawianiem na kupno na forum innej firmy dopóki szczegółowo nie przeanalizujesz swojej propozycji;) Makarony były okazja wczoraj, teraz wycena jest już trochę za wysoka.
Amicotan skoczek z pretensjami że dziś tu nie było 40 procent a drugi pisze że kurs jest za wysoki bo poszedł parę procent w górę gdzie wy się wykluliscie aptekarze.