Cześć, a możesz odnieść się d o tego na jakiej podstawie Elbrus będzie otrzymywał informacje poufne szybciej i w szerszym zakresie niż inny uczestnicy rynku (np. my) ? Przecież sami piszą, że będzie mógł tylko kupić z rynku tak jak my - to dlaczego list o poufności ? Co będzie przedmiotem tej poufności ?
Oczywiście spróbuję wyjaśnić: No więc troszkę pytanie źle sformułowane, no bo skoro umowa o poufności to ja nie wiem co tam dokładnie jest, mogę jedynie założyć pewne scenariusze jak np:
- Zakup co najmniej, powtarzam CO NAJMNIEJ 5% akcji z rynku - Kolejne inwestycje rozłożone w transzach. - Zakup kolejnego pakietu już nie przez sam fundusz a podmiot zależny - Inwestycja bezpośrednio w InventionBio.
Jak wspomniałem w poprzednim poście to że ktoś skupuje akcje z rynku nie oznacza że nie można podpisać wobec tego oficjalnego pisma z warunkami. Np jednym z warunków było by zakup 5% akcji itd. itd....
Dnia 2020-09-24 o godz. 08:16 ~Analityk_DM napisał(a): > Oczywiście spróbuję wyjaśnić: > No więc troszkę pytanie źle sformułowane, no bo skoro umowa o poufności to ja nie wiem co tam dokładnie jest, > mogę jedynie założyć pewne scenariusze jak np: > > - Zakup co najmniej, powtarzam CO NAJMNIEJ 5% akcji z rynku > - Kolejne inwestycje rozłożone w transzach. > - Zakup kolejnego pakietu już nie przez sam fundusz a podmiot zależny > - Inwestycja bezpośrednio w InventionBio. > > Jak wspomniałem w poprzednim poście to że ktoś skupuje akcje z rynku nie oznacza że nie można podpisać wobec tego oficjalnego pisma z warunkami. > Np jednym z warunków było by zakup 5% akcji itd. itd....
Dziękuję za Twoją odpowiedź. Niestety ona nie rozwiewa moich wątpliwości.
Umowa o zachowaniu poufności zawierana jest celem zabezpieczenia przekazywanych informacji poufnych. Dlaczego jeden z uczestników rynku, potencjalnie zainteresowany zakupami z rynku (tak jak i my) będzie otrzymywał szybki i szeroki zakres informacji ? A my co ? tylko na podstawie komunikatów mamy podejmować decyzje ? Jeśli ELBRUS ma prawo kupować tylko z rynku to niech podejmuje decyzje na tych samych komunikatach, które otrzymujemy my od BORUTY.
"Inwestycja bezpośrednio w InventionBio" Jeśli InventonBio zrobi dużą emisję dla ELBRUS to ile tortu zostanie dla BORUTY ? Zaraz się okaże, że udział BORUTY w InventionBio to 4% !!!
Temat jest prosty. Maja umowę poufności aby prowadzić negocjację i ustalać warunki. Jest to całkowicie normalna praktyka, wystarczy popatrzeć na fundusz emerytalny PZU Złota Jesień.
Dla przykładu gdybyśmy otworzyli we 2 taki fundusz, chcielibyśmy zainwestować w Borutę to nie na rękę by nam było aby każda propozycja, każdy punkt który jest negocjowany trafiał do opinii publicznej a tym samym do konkurencji.
Upraszczając moją wypowiedź:
Funduszowi jak i Borucie zależy aby negocjacje odbyły się w "ciszy" bez spekulacji, można zauważyć że boruta nie sypie ESPI co 2 dni jak nie które pseudo spółki dla podbicia kursu.
Fundusz nie dostanie więcej czy mniej informacji, jedynie w tajnym środowisku będą odbywały się negocjację - z tego komunikatu tak to zrozumiałem i powtarzam nie jest to praktyka z kosmosu tylko rzekłbym coś normalnego.
Nie podzielam Twojego zdania i proszę Cię o wzięcie pod uwagę, że ELBRUS nie rozmawia z BORUTO o objęciu emisji. Jak wynika z komunikatu ELBRIUS będzie mógł kupować z rynku.
ELBRUS wypyta BORUTĘ o poufne informacje (np. sprzedaż produktów OnlyBio w trzecim kwartale) i co, pójdzie do biura maklerskiego złożyć zlecenie ??? a my sprzedaż za trzeci kwartał poznamy za dwa miesiące ???
Nawiązując do Twojej informacji - zakładajmy fundusz i jedziemy do BORUTU po informacje, bo dziś BORUTA nawet na email nie odpisuje.
Nie podzielam Twojego zdania i proszę Cię o wzięcie pod uwagę, że ELBRUS nie rozmawia z BORUTO o objęciu emisji. Jak wynika z komunikatu ELBRIUS będzie mógł kupować z rynku.
ELBRUS wypyta BORUTĘ o poufne informacje (np. sprzedaż produktów OnlyBio w trzecim kwartale) i co, pójdzie do biura maklerskiego złożyć zlecenie ??? a my sprzedaż za trzeci kwartał poznamy za dwa miesiące ???
Nawiązując do Twojej informacji - zakładajmy fundusz i jedziemy do BORUTU po informacje, bo dziś BORUTA nawet na email nie odpisuje.