• Uwaga! Czemu nie ma info Autor: ~Lena [92.40.187.*]
    Na stronie funduszu!? Gdzie można znaleźć coś
  • Re: Uwaga! Czemu nie ma info Autor: ~Lena [92.40.187.*]
    Da ktoś jakieś linki i wiarygodne info o tym funduszu?
  • Re: Uwaga! Czemu nie ma info Autor: ~mariusz223344 [176.221.121.*]
    Rusz łbem, nie czekasz na gotowe kuźwa te młode pokolenie nic nie potrafi tylko DAJ
  • Re: Uwaga! Czemu nie ma info Autor: ~Tu [79.184.158.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/BORUTA-ZACHEM-S-A-Zawarcie-umowy-o-zachowaniu-poufnosci-rozpoczecie-negocjacji-7967511.html
  • Re: Uwaga! Czemu nie ma info Autor: ~Analityk_DM [87.116.196.*]
    Cześć,

W odpowiedzi na Twoje pytanie, takie informację nie pojawiają się na stronie funduszy który jest stroną inwestującą.

Oficjalna informacja prawdopodobnie pojawi się dopiero po podpisaniu oficjalnego dokumentu.

To że fundusz kupi akcje z rynku nie oznacza ze nie będzie to pieczętować swego rodzaju umowa z określonymi warunkami.

Zalecam poczytanie kilku lektur dot. inwestowania, zanim zaczniesz to czynić :)

Pozdro ! Cześć !
  • Re: Uwaga! Czemu nie ma info Autor: ~dd [77.252.52.*]
    Cześć,
    a możesz odnieść się d o tego na jakiej podstawie Elbrus będzie otrzymywał informacje poufne szybciej i w szerszym zakresie niż inny uczestnicy rynku (np. my) ? Przecież sami piszą, że będzie mógł tylko kupić z rynku tak jak my - to dlaczego list o poufności ? Co będzie przedmiotem tej poufności ?

Oczywiście spróbuję wyjaśnić:
    No więc troszkę pytanie źle sformułowane, no bo skoro umowa o poufności to ja nie wiem co tam dokładnie jest,
    mogę jedynie założyć pewne scenariusze jak np:

- Zakup co najmniej, powtarzam CO NAJMNIEJ 5% akcji z rynku
    - Kolejne inwestycje rozłożone w transzach.
    - Zakup kolejnego pakietu już nie przez sam fundusz a podmiot zależny
    - Inwestycja bezpośrednio w InventionBio.

Jak wspomniałem w poprzednim poście to że ktoś skupuje akcje z rynku nie oznacza że nie można podpisać wobec tego oficjalnego pisma z warunkami.
    Np jednym z warunków było by zakup 5% akcji itd. itd....
    Dnia 2020-09-24 o godz. 08:16 ~Analityk_DM napisał(a):
    > Oczywiście spróbuję wyjaśnić:
    > No więc troszkę pytanie źle sformułowane, no bo skoro umowa o poufności to ja nie wiem co tam dokładnie jest,
    > mogę jedynie założyć pewne scenariusze jak np:
    >
    > - Zakup co najmniej, powtarzam CO NAJMNIEJ 5% akcji z rynku
    > - Kolejne inwestycje rozłożone w transzach.
    > - Zakup kolejnego pakietu już nie przez sam fundusz a podmiot zależny
    > - Inwestycja bezpośrednio w InventionBio.
    >
    > Jak wspomniałem w poprzednim poście to że ktoś skupuje akcje z rynku nie oznacza że nie można podpisać wobec tego oficjalnego pisma z warunkami.
    > Np jednym z warunków było by zakup 5% akcji itd. itd....

Dziękuję za Twoją odpowiedź.
    Niestety ona nie rozwiewa moich wątpliwości.

Umowa o zachowaniu poufności zawierana jest celem zabezpieczenia przekazywanych informacji poufnych.
    Dlaczego jeden z uczestników rynku, potencjalnie zainteresowany zakupami z rynku (tak jak i my) będzie otrzymywał szybki i szeroki zakres informacji ? A my co ? tylko na podstawie komunikatów mamy podejmować decyzje ?
    Jeśli ELBRUS ma prawo kupować tylko z rynku to niech podejmuje decyzje na tych samych komunikatach, które otrzymujemy my od BORUTY.

"Inwestycja bezpośrednio w InventionBio"
    Jeśli InventonBio zrobi dużą emisję dla ELBRUS to ile tortu zostanie dla BORUTY ?
    Zaraz się okaże, że udział BORUTY w InventionBio to 4% !!!

Ok rozumiem,

Temat jest prosty. Maja umowę poufności aby prowadzić negocjację i ustalać warunki.
    Jest to całkowicie normalna praktyka, wystarczy popatrzeć na fundusz emerytalny PZU Złota Jesień.

Dla przykładu gdybyśmy otworzyli we 2 taki fundusz, chcielibyśmy zainwestować w Borutę to nie na rękę by nam było aby każda propozycja, każdy punkt który jest negocjowany trafiał do opinii publicznej a tym samym do konkurencji.

Upraszczając moją wypowiedź:

Funduszowi jak i Borucie zależy aby negocjacje odbyły się w "ciszy" bez spekulacji, można zauważyć że boruta nie sypie ESPI co 2 dni jak nie które pseudo spółki dla podbicia kursu.

Fundusz nie dostanie więcej czy mniej informacji, jedynie w tajnym środowisku będą odbywały się negocjację - z tego komunikatu tak to zrozumiałem i powtarzam nie jest to praktyka z kosmosu tylko rzekłbym coś normalnego.
  • Re: Uwaga! Czemu nie ma info Autor: insurance88 [109.231.17.*]
    Można sobie gdybać po co i dlaczego. Ja widzę zainteresowanie dużego gracza spółką, skup na rynku co za tym idzie znaczny wzrost kursu.
    Nie podzielam Twojego zdania i proszę Cię o wzięcie pod uwagę, że ELBRUS nie rozmawia z BORUTO o objęciu emisji.
    Jak wynika z komunikatu ELBRIUS będzie mógł kupować z rynku.

ELBRUS wypyta BORUTĘ o poufne informacje (np. sprzedaż produktów OnlyBio w trzecim kwartale) i co, pójdzie do biura maklerskiego złożyć zlecenie ??? a my sprzedaż za trzeci kwartał poznamy za dwa miesiące ???

Nawiązując do Twojej informacji - zakładajmy fundusz i jedziemy do BORUTU po informacje, bo dziś BORUTA nawet na email nie odpisuje.

Nie podzielam Twojego zdania i proszę Cię o wzięcie pod uwagę, że ELBRUS nie rozmawia z BORUTO o objęciu emisji.
    Jak wynika z komunikatu ELBRIUS będzie mógł kupować z rynku.

ELBRUS wypyta BORUTĘ o poufne informacje (np. sprzedaż produktów OnlyBio w trzecim kwartale) i co, pójdzie do biura maklerskiego złożyć zlecenie ??? a my sprzedaż za trzeci kwartał poznamy za dwa miesiące ???

Nawiązując do Twojej informacji - zakładajmy fundusz i jedziemy do BORUTU po informacje, bo dziś BORUTA nawet na email nie odpisuje.

[x]
HUBTECH 2,64% 0,23 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.