ja tam wole asbis, bo polowe zysku przeznaczaja na dywidendę, stopa dywidendy w zeszlym roku kolo 15% ( wpoprzednim jeszcze wyższa), w tym niższa, bo w końcu kurs urósł. A AB kiedy ostatnio wypłacił? W grudniu po poludniu, a konkretnie 2 grudnia 2015....
Wycena Asbis też jest niższa c/z wynosi 4,7 a AB -7. Dynamika zysków podobna a nawet lepsza w przypadku Asbis. Ciężko znaleźć bardziej atrakcyjną firmę niż Asbis-bardzo niska wycena ,duża dynamika zysków, bardzo atrakcyjna dywidenda. Prawdziwa perełka !
Kolego, podniosę jakość merytoryczną Twoich wpisów. 1) AB, a nie ABPL. ABPL to tylko skrót GPW. Nazwa to AB, tak jak Action, ABC Data i Wasz Asbis. 2) AB miażdży jakościowo Asbis. ABC Data i Action już odeszły w niepamięć na własne życzenie. Dlaczego AB miażdży Asbis? Zrób analizę P&L, bilansu, CF. Wyjdzie Koledze przepaść. Nie pastwię się, że Asbis tak był "przygotowany" na zawirowania pandemiczne, że zyski mu mocno spadły nawet w niby super Q2. Tymczasem AB rośnie. Rosną przychody, rosną zyski. W dwucyfrowym tempie. A Asbis zleciał do 2 mln dol. zysku kwartalnie i chyba się tam zabetonował. Brakuje zapasów? Brakuje gotówki? Odpowiedz sobie sam. 3) Perspektywy. Kolejna miazga. AB to dystrybutor. Z krwi i kości. I to procentuje. Plus działa na największych rynkach CEE - Polska, Czechy, Słowacja. Coraz zamożniejsze rynki, które gonią Zachód. A ASbis? Kazachstan? Byłe republiki radzieckie? No proszę.... Handel towarem nie wiadomo skąd, nie wiadomo z kim i nie wiadomo na jakich zasadach, bo tam na pewno nic nie jest transparentne w tamtych szerokosciach geograficznych... 4) Dywidenda. Już byli tacy, którzy mówili, że można wypłacać zyski jako dywidendę, a biznes będzie się super kręcił. No i sami się przekręcili. W tej branży kapitały własne i gotówka to podstawa. I relacje z ubezpieczycielami należności. No ale o czym ja mówię, jak jesteś fanem firmy, która handluje czym popadnie na dzikim Wschodzie... 5) Główny właściciel. Asbis jak można się domyślać wynajmuje różnych ludzi aby promowali firmę, bo oficjalnie wiadomo, że główny właściciel chce sprzedać akcje. Każde pudrowanie jest przecież pod to. A w AB odwrotnie. Główny akcjonariusz długoterminowo myśli o firmie i buduje jej potęgę. Dodatkowo duża dywersyfikacja biznesu, dbanie o bezpieczeństwo itd. Dzięki temu mają nieprzebrane możliwości finansowania i wzrostu w przyszłości. A Asbis? odpowiedz sobie sam... 6) Wykorzystanie sprzyjającego rynku - COVID i przyspieszenie cyfryzacji społeczeństwa. Tutaj najlepiej widać, jaki kto ma biznes. E-commerce? Automatyka magazynowa? To AB. W Q2 wysłali 2x tyle paczek co rok wcześniej przy tych samych ludziach i tym samym centrum logistycznym. To jest efekt inwestycji w przyszłość! A e-commerce to przyszłość. Cloud to przyszłość. Słyszałeś o czymś takim w Asbisie, żeby Microsoft wybierał ich na regionalnego partnera? Bo ja nie... No cóż, przykro mi. Ale takie są fakty.
Czy ty na pewno wiesz o czym piszesz . Asbis planuje 20 mln USD zysku netto w tym roku a sądzę że po ostatnich wynikach tą prognozę przekroczy jak to bywało w latach poprzednich. Asbis wypłaca od lat coraz większą dywidendę uważam, że za 2020 rok może wynieść ok.80 gr na akcję. Przeczytaj ostatnie raporty Asbis a potem zabieraj głos merytorycznie
Dobre. Uśmiałem się. Główny właściciel chce sprzedawać akcje i pod to prognoza. Przez pół roku zarobili ile? 4 mln dolarów??? To nagle złoto wykopią spod siedziby, żeby doszusować do 20 mln dolarów??? Człowieku.. bądź poważny. To tylko ich prognozy na podbitkę kursu. Nie nauczyła Cię giełda, żeby na takie frazesy uważać? Będzie bolało... A zarząd AB co mówi to dowozi, mają wszędzie opinię pesymistów, którzy są niesamowicie prawdomówni i transparentni, są takim wzorem uczciwego biznesu. Można? Można!
dobre pytanie . osobiscie wole AB firma stabilna patrzaca w przyszlosc inwestycja dlugoterminowa.Od poczatku jej istnienia jestem jej uzialowcem ,bez wiekszego ryzyka.Problem jednak polega na plynosci jej sprzedarzy ,majac 5000 szt. trudno sprzedac w jednej transzy musisz rozkladac na kilka zlecen.druga sprawa to AB duza firma ogromne dochody ,wiarygodna a wyceniena tylko na 30- 40 pl jest pod stala kontrola rynku na obecna chwile to powina byc wyceniana na 400-500pl . moim zdaniem raczej tego nie doswiadczymy.dobra spolka dajaca zarobic cierpliwym [mam akcje] ale wole inwestowac w ACTION i ASBIS wieksza plynosc latwiejszy zysk .w perspektywie czasu ACTION bedzie najdroszy z tych trzech walorow potraebuje jeszcze troche czasu i mysle ze sie nie myle.
Aleś się kolego rozpłynął nad tym AB. Chyba zasiadasz w zarządzie i czerpiesz pełnymi garściami. Spółka co roku zarabia po 60 - kilka milionów zł a mniejszościowy co ma z tego? . Kurs taki jak w 2014r. Więc ani dywidendy ani wzrostu kursu ani skupu akcji. Jeżeli spółka nie wypłaca dywidendy to jej kurs powinien rosnąć. A co AB robi z tymi zyskami? W tamtym roku kurs dobijał do 16 zł . To wg Ciebie jest super spółka? Faktycznie "potęga"
No właśnie? Patrzę na dynamikę jajkichkolwiek wskaźników i wszędzie wygrywa Asbis. Tylko w gębie AB jest mocniejsze. Według ich oświadczeń we wszystkim są najlepsi, więc czemu nie rosną jak Asbis? Co widać po reakcji rynku na całkiem niezłe wyniki. A może głosują pieniędzmi wyłącznie idioci ?