• nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.60.*]
    ..po tych decyzjach dywidendowych i dziś oświadcz.zarządu,WYGLĄDA na to,że lecimy bez przystanku autostradą do 160 zł./w zależności, kto zdąży się jeszcze załapać na ten autobus/.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.60.*]
    Jakkolwiek te 11 zł ma być klepnięte na listopadowym ZWZ to biorąc pod uwagę realia tylko asteroida albo inny kataklizm może to zniweczyć.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~re [188.146.170.*]
    Szacun a czaiłem się jak glupi przy 50 ...
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~pietia [89.66.70.*]
    jutro wyrzucam 1000 akcji po 133. Dla mnie wystarczy
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~bogus [95.49.199.*]
    To gratka dla kolekcjonerów i koneserów.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~Mikus [94.254.226.*]
    Boguś to my doskonale tu pasujemy
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.56.*]
    Jako laurka -na pewno tak, ale czy faktycznie kupisz tych 1000 szt. do kolekcji?
    w ostatnim tygodniu poszło 10,5 k akcji . Mozna było sprzedać niejeden taki pakiet. W nastepnych dniach bedzie kilka okazji to zwiekszonych wolumenów.
    do środy akcje sa notowane z prawem do dywidendy . Potem bedą podane przychody za 3 kwartał ( rekordowe) obstawiam 60 mln . 5 października kazdy akcjonariusz Novity otrzyma środki na zakup nowych akcji . Największa gorączka bedzie jednak w grudniu i kursy znaczaco wyższe.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.55.*]
    Jutro dzień bez dywidendy w kursie i myślę sobie tak widząc te batony z prawej, że większa część z nich będzie chciała zrolować po odcięciu swoje akcje mając na uwadze horyzont Novity ale im większy napór podażowy dziś tym większy będzie napór popytowy jutro,stąd jestem ciekaw, oczywiście mogę się mylić, czy aby nie wyjdzie dla niektórych na to samo a wręcz gorzej. Po prostu ciekawe doświadczenie na Novicie. Obracałem tym papierem wiele razy, powiem szczerze ale tym razem odpuszczam Nie wiem jak koledzy?
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~MIKUS [81.15.241.*]
    Nie rolowałem i raczej ja nie będę tak "bawił" się akurat na tym papierze bo się można mocno zdziwić ... :) No Myślę że dziś 132 zł powinno pęknąć chodś na chwilę by na koniec dnia 130 zł będzie do odcięcia zobaczymy czy się pomylę na obecną chwilę żadna transakcja a już 9:38 :P
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.63.*]
    W arkuszu zleceń ciekawa sprawa ten co obstawiał 420 sztuk na 178 zł, podwyższył na 198 zł i właściwie trudno mu się dziwić, jeśli przyjąć następną dywidendę 11 zł w grudniu b.r..Kto dziś płaci dywidendę 16 zł poza kętami /35 zł przy cenie prawie 470 zł za sztukę przed odcięciem/ a na dodatek ma świetlicą drogę w roku następnym? Tak pisze według stanu wiedzy na dzień dzisiejszy a co w trawie piszczy nie wiem, może nic nie piszczy a może tak.Oby nie!
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.60.*]
    Zwróćcie uwagę jak lądują Kęty po dniu odcięciu dywidendy oraz po ogłoszeniu prognozy wyników trzecio kwartalnych. Tego samego oczekuję w przypadku Novity, chyba nie bezpodstawnie?
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~sin [77.254.207.*]
    Za szybko idzie do góry. Nie lubię spekulacji, niech to idzie powoli do ogłoszenia wyników i formalnego zatwierdzenia dywidendy nadzwyczajnej. Naprawdę boję się wyskoku spekulacyjnego do np. 200, bo wtedy nie będzie wiadomo co robić. Niech to idzie trendem, po górnym ograniczeniu Bollingera, powoli, systematycznie, spokojnie....
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.57.*]
    Dokładnie.Ale poza tym, masz kłopot,jak dojdzie "do 200 -kurs spekuły" to sprzedaż i zrolujesz na niższym poziomie, aby się załapać na bollingera.Rynku nie zmienisz,jest i spekuła i bollinger, nie ma zmiłuj... "Bez realizacji nie ma rynku akcji"..
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~bogus [95.49.164.*]
    zawsze sie znajdzie ktos kto sprzeda .Ci co sprzedawali do tej pory patrzą ze zdziwieniem na obecny kurs i liczą straty na kalkulatorze. Nie czytają komunikatów ze spółki a tam wyraźnie jest napisane ręką prezesa
    dobre wyniki operacyjne, brak zadłużenia, posiadane obecnie przez Spółkę własne środki finansowe, a także fakt, iż wnioskowany termin wypłaty dywidendy został ustalony na dzień 15 grudnia 2020 roku
    Kalendarz na ten rok jest zapełniony atrakcjami i bedzie sie działo.
    najblizsze to podanie przychodów za 3 kwartał , wypłata dywidendy i po dwóch dniach okres zamkniety.
    Widzę mozliwość pojawienia sie w akcjonariacie na poziomie 5% kolejnej osoby.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~poćciwizna [85.221.138.*]
    O jej o jejku,jaka krwista i bolesna.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~jack [159.205.18.*]
    jeśli się nie mylę 1.10. poznamy wstępne wyniki za 3Q.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.59.*]
    Tak jest, w ten czwartek, ciekawe tylko, czy rano, czy popołudniu, żeby piątek
    wyszpanować.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.59.*]
    A dokładniej, po sesji?
    Ciekawe kiedy znajdą się pierwsi niecierpliwi i zbiją kurs... Mam nadzieję, że jutrzejsze wstępne dane nie rozczarują.
    O wstępnych przychodach cisza, czyżby było słabiej i nie ma się czym chwalić...
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.62.*]
    Przejrzałem raporty na ten temat do tyłu i w jednym wypadku też dali 1 czy 2 dni po
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~bogus [95.49.60.*]
    Rok temu dali info 7 listopada a 8 był raport. Na pewno przychody wzrosły i to niemało i zyski też. Policzyli i dają dywidendę wynikającą wprost z wyników. 60 mln przychód powinno być.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~radek79 [134.191.220.*]
    Dnia 2020-10-02 o godz. 09:20 ~bogus napisał(a):
    > Rok temu dali info 7 listopada a 8 był raport. Na pewno przychody wzrosły i to niemało i zyski też. Policzyli i dają dywidendę wynikającą wprost z wyników. 60 mln przychód powinno być.

Propozycja wypłaty z zysku padła jak już znali szacunkowe przychody za 3 kwartał i zamówienia mieli już pewnie na 4, 1 i 2 kwartał 2021. Złotej kury się nie zajeżdża i Tebesa o tym doskonale wie.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~jack [159.205.16.*]
    Dzisiaj wypłata dywidendy, a ewidentnie kogoś " parzą " akcyjki i ciągle dokłada.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~bogus [95.49.132.*]
    Pojutrze zaczyna się okres zamkniety.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~jack [159.205.16.*]
    To raczej nic nie zmieni, przecież nie kupują akcji jedynie zarządzający... Czyli co od 8.10. marazm...
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~bogus [37.248.215.*]
    50 złotych kwartalnie wzrostu to marazm?
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~jack [83.28.169.*]
    Masz rację wzrost jest imponujący. Kupowałem przed dywidendą więc chciałbym " kilka" groszy zarobić. Muszę uzbroić się w cierpliwość... Pozdrawiam.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~Mikus [89.64.85.*]
    Niebawem otrzymasz drugą dywidendę.... A tak swoją drogą to za chwilę okres zamknięty a Janusz ani sztuki nie odkupił....
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~radek79 [134.191.221.*]
    Dnia 2020-10-07 o godz. 07:15 ~Mikus napisał(a):
    > Niebawem otrzymasz drugą dywidendę.... A tak swoją drogą to za chwilę okres zamknięty a Janusz ani sztuki nie odkupił....

Może ma inne plany to pierwsza sprawa, a druga jest taka, że Novity ma już wystarczająco dużo.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~ed [93.181.147.*]
    Odebrałem dywidendę - oczekuję na kolejną. Tymczasem dokupuję w miarę moich możliwości

:)
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.25.*]
    Jednak zwróć uwagę na to co mówi radek, bo jest w tym ziarno prawdy. JP ostatni raz chyba kupił za 94 zł a później już nie, dalej ,następna dywidenda razem z poprzednią teoretycznie umożliwia Tabazie i JP wykupienie naszych 200 000 akcji za darmo bo wspólnie mają akcji 92% / w jednym miejscu już to zaznaczył Boguś/.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~radek79 [134.191.221.*]
    Dnia 2020-10-07 o godz. 18:36 ~dami napisał(a):
    > Jednak zwróć uwagę na to co mówi radek, bo jest w tym ziarno prawdy. JP ostatni raz chyba kupił za 94 zł a później już nie, dalej ,następna dywidenda razem z poprzednią teoretycznie umożliwia Tabazie i JP wykupienie naszych 200 000 akcji za darmo bo wspólnie mają akcji 92% / w jednym miejscu już to zaznaczył Boguś/.

Kładą 160-200 zł na stół i mają wszystkie akcje.
    Pytanie jest tylko czy Pan Janusz wchodzi z Tebesą w taki układ czy chce swoje akcje Tebesie godziwie sprzedać.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~Eldi [46.134.65.*]
    Tylko kto zwróci 23 753 489,21 dofinansowania?
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.27.*]
    To jest jedna z mądrzejszych wypowiedzi ,to znaczy odpowiem tak: z uwagi na to, że inwestycja została zamknięta w stu procentach spółka de facto niczego nie musi zwracać. Dalej,poza jednym to jest podatkiem dochodowym od amortyzacji środków trwałych linii sfinansowanych tymi dwudziestoma trzema milionami z NCBiR,który jest liczony od tej amortyzacji. Dlaczego?-ponieważ powinna być ona okresowo odniesiona z rozliczeń międzyokresowych na inne dochody i podlegać opodatkowaniu na równi z innymi dochodami. A tutaj szok- w ewidencji owe 23 miliony przynajmniej do pewnego czasu nie były odnoszone na rozliczenia międzyokresowe ,aby się stało później tak jak wyżej opisałem tylko na zmniejszenie wartości linii!!!! Boguś to dalej śledzi ja już to zostawiłem/ bo nie ma po co się kopać z koniem/ i może powiedzieć,czy nadal tak było w następnych kwartałach. A zatem racja jest, że jakimiś księgowaniami dodatkowymi spółka musiałaby to zaewidencjonować,aby być aqurwan w stos.do fiskusa. Trzeba by było też zadać pytanie spółce, czy nie zrobiła ona tego księgowania jednorazowo w dotychczasowym zysku/ lub zrobi to przy okazji w podatku rocznym/ i tym samym po przelaniu tej sumy do urzędu skarbowego będzie WOLNA.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~bogus [83.31.183.*]
    Dofinansowanie może podlegać zwrotowi w razie rozwiązania umowy na skutek, między innymi: zawinionego niewykonania przez Spółkę postanowień umowy, nieosiągnięcia celu projektu lub zaprzestania prowadzenia działalności przez Spółkę.
    Reszta postanowień umowy została zrealizowana .
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.50.*]
    Lecz takie okoliczności nie zaszły, spółka w niczym nie zawiniła stąd o zwrocie mowy nie ma. Natomiast raczej nonsensem z mojej strony było pisać jak wyżej o jednorazowości rozliczenia tej części amortyzacji z linii bo najczęściej stawka amortyzacyjna podobnych urządzeń jest 12-13% czyli linia działa przez 7-8 lat a później jest zakup nowej. Tylko,że aktualnie się różne dziwne rzeczy dzieją i nie wiadomo co komu do łba przyjdzie. Nie wiem np.też , czy samoistny bubel po poprawkach w kodeksie spółek handlowych usuwający obowiązek wezwania przed delistingiem, o czym już wiele osób pisało, został naprawiony, jak to obiecywał pan Kosiński.
    Widze że ciagle nie daje ci to spokoju. Przeciez gdyby nie chcieli wysokiej wyceny na GPW to by jej nie było. Juz na pewno nie byłoby dywidendy tylko by sobie wzieli bokiem jak Giertych z Krauze. Pomyśl a jak ci ciąży to sprzedaj i będziesz miał spokój.
    Obroty są przeciez duże.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.27.*]
    Fakt..
    Co do działania linii to ta na której wykrecali po 5 PLN na akcję ma chyba 22 lata i działa.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.53.*]
    Technologicznie to zupełnie inna linia a nadto wraz z rozwojem "cywilizacji" wszystko co jest nowe to się szybciej dupczy, żeby interes się kręcił, wyjątkiem są tylko niektóre firmy
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.53.*]
    Poza tym sam zaobserwowałeś ,że daleko w tyle inwestycje były blokowane na rzecz wypłat i firma drenowana stąd naprawiali remontowali i łatali tę linię
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~bogus [83.31.201.*]
    łatali czy nie ale maja juz nowa linię a od 2009 roku było 9 dywidend + jeszcze jedna obiecana czyli 10 przez 12 lat.
    suma dywidend wyniesie 37,48 brutto na akcję i średnia na 12 lat 3,12 pln rocznie.
    ładny drenaż ale i kredytów nie ma a było w 2006 roku z 50 mln
    start był w 2006 roku z kapitałem własnym 36 mln a w 2019 jest 128 mln mimo wypłaty 93,7 mln .
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.28.*]
    Kurs w miarę wysoki ale trochę na kroplówce. Powiedz mi ile przewidujesz po ogłoszeniu raportu w punkcie Max.Ja obstawiam ~143. Do 160 niestety żeśmy nie doszli.
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~jack [46.134.164.*]
    Pytanie skierowane nie do mnie, ale powiem swoje... Moim zdaniem nie osiągniemy tej ceny po wynikach. Tak jak piszesz - obecnie kurs jest " ciągnięty za uszy ".
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~Mikus [5.173.138.*]
    Mi się wydaje że kurs trzyma 2 dywidenda.... A jest niemała.... po dywidendzie może się mocno obsunąć....
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~dami [37.47.16.*]
    Bo to Mikus trzyma kurs,pod dogrywkę zawsze wali jedynką tracąc całe 5 zł prowizji, aby portfel jakiś na dobranoc był.A jeśli nie on to bogus
  • Re: nie ma zmiłuj.. Autor: ~jack [159.205.203.*]
    Chyba dywidenda przestała trzymać kurs... Powrót na 100 ?
    otoczenie giełdowe nie POmaga.
[x]
NOVITA -2,70% 108,00 2025-11-07 13:26:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.