Wyniki rewelka. Gdyby to byl bmd, to by przez caly tydzien na widlach wisialo,. Taka ta nasza bananowa. Nie licza sie fundamenty, zyski, a jedynie spekulacje.
Dokładnie. Poza tym dość często niecierpliwość może być wrogiem inwestorem ale nie zawsze. Mogę się mylić ale kurs w granicach 115-120 jest osiągalny w najbliższym czasie wnioskując z wyników
Dnia 2020-09-11 o godz. 09:27 ~dami napisał(a): > Dokładnie. Poza tym dość często niecierpliwość może być wrogiem inwestorem ale nie zawsze. Mogę się mylić ale kurs w granicach 115-120 jest osiągalny w najbliższym czasie wnioskując z wyników
Przed odcięciem może być nawet wyżej, bo kto będzie chciał oddać jak zaraz będzie trzeba dokupować, ale drożej ?
Realna wycena Novity na dzisiaj to 160-170 zł za akcje. Przypominam, że pierwszy kwartał był słabszy niż drugi (nadal osiągają pełne wykorzystanie nowych maszyn), a jest być może szansa na to, że trzeci i czwarty kwartał będą jeszcze lepsze. Rentowność bardzo dobra, a przy rosnącej sprzedaży jest prawdopodobne, że jeszcze coś poprawią (mniejsza waga kosztów stałych). Warto tez pomyśleć, jaka może być dywidenda w przyszłym roku i jaką daje to stopę dywidendy z dzisiejszego kursu. Obecnie zdecydowanie jedna z najlepszych spółek na GPW
W nieco dłuższym horyzoncie, znając bezwładność rynku, to właściwie tak. Po pierwsze wychodząc z hipotezy prawa kursu granicznego mamy roczny zysk około 12 zł /po zannualizowaniu/ na akcję,dalej zgodnie z modelem gdzie wyliczamy depozyt dający przy 5 oproc.rocznym ten zysk czyli x 20 to jest 240 zł /tzw.wizja kursu/ dodajemy wartość księgową /tzw.substancja kursu/ około 60zł to jest łącznie 300zł i średnia arytmetyczna z tych dwóch wielkości to jest 150 zł.
Po drugie proporcjami dywidend: na przykład spółka o innym profilu co prawda ale też o nieskazitelnej kondycji Kęty płaci 35 zł, natomiast Novita potencjalnie około 12 za rok bieżący przyjąć co zysk j.w./ czyli trzykrotnie mniej.Kurs Kęt 480 czyli proporcjonalnie kurs novity podzielić przez 3 to jest 160 jakby nie wziął ,jak zwał tak zwał na jedno wychodzi. Jedynie że czasy trochę inne jak rok temu, każdy wie co mam na uwadze
Aha i muszę jeszcze zaznaczyć, że owa wyżej wymieniona hipoteza oficjalnie nie figuruje jako narzędzie kursowej estymacji na rynku akcji ,niemniej ja się tym posługuje. każdy może mieć inny zdanie w tej sprawie
Nie no, liczę z dzisiejszego bilansu dla statystycz.oceny roku 5,72×2=11,44 i dodaję bonus pozostałym dwóm q w zaokrągleniu.Spółka prognoz nie daje, o sprzedaży 3 q jeszcze nie pisali
zysk za I kwartał 1,87 na akcję zannualizowany x 4 = 7,48 zysk za II kwartał 3,85 na akcję ---------:---------- x 4 = 15,40 za 3 tygodnie podadzą przychody za III kwartał . 60 mln jest możliwe.
Musisz annualizować tak ,aby mimo wszystko to miało sens nie tyle liczbowy co merytoryczny,czyli jeśli weźmiesz kwotę zł 3,85 a w konsekwencji 15,40 na rok tzn.,że przewidujesz wf:2500tys.szt.x15,4zł=38500tys.zł a to nie jest prawda bo liczysz na 25000 tys.zł/por.wyżej swój post/.
Przecież jasno z raportu wynika ,ze na koniec roku bedzie wiecej niz 25 mln netto . w III kwartale wyniki sie jeszcze mocno poprawią na co wskazuje sięgnięcie przez Novitę do kredytu na bieżącą działalność i to że III kwartał od zawsze był w firmie najlepszy. Jeszcze sa rezerwy w Novicie. Jak sie skończą to bedzie informacja o zakupie nowej maszyny . Myślę że 1,5 roku i moce zostana wyczerpane. Juz teraz Novita wybiera najlepszych klientów.