The Great Perhaps Nintendo Switch, PS4, Xbox Don't Be Afraid (zobaczcie na doskonale przyjęty prolog i wzorcowe oceny) Nintendo Switch, PS4, Xbox (50-150 tyś sztuk) Super Cyborg (podróbka contry) Nintendo Switch, PS4, Xbox (200-500 tyś sztuk) Guards Nintendo Switch, PS4, Xbox (50-60 tyś ) Whateverland (doskonale przyjęty prolog) Nintendo Switch, PS4, Xbox (100-200 tyś) Race R/C (tytuł roboczy) Nintendo Switch, PS4, Xbox (100-200 tyś) Steampunk Tower 2 Nintendo Switch, PS4, Xbox (80-150 tyś) Grood Nintendo Switch, PS4, Xbox (50-70 tyś) GRY OD MD GAMES (40% UDZIAŁÓW W SPÓŁCE) Drug dealer simulator PS4, Xbox (potencjał na sprzedaż 200-500 tyś sztuk) POSTAL (seria gier) Nintendo Switch, PS4, Xbox (potencjał całościowy 200-500 tys sztuk) Traasure hunter PS4, Xbox (potencjał 30-60 tyś sztuk) Jeżeli ten scenariusz się sprawdzi spółka w ciągu 12 m-s powinna przynieść zwrot na poziomie 500-1000% wyceny na giełdzie. Obecna kapitalizacja to 12 mln
A co powiesz o zysku netto? Spólka Platige Imaga ma przychody roczne rzędu 100mln zł a jeszcze rok czy dwa temu zawsze udawało jej sie mieć ujemny zysk netto. Wolalbym przychody rzędu 500k i zysk netto 400k :) ale ty woliszz 1kkprzychodów i strate :D
Takim niechlubnym przykładem dziwnego braku zysku netto (przy dużych przychodach)z sprzedaży(nie z przeszacowań udziałów) w branży gaming jest Qubic games. Takich przykładów z branży gier które mają spore przychody więcej nie kojarzę. Drageus zakładam że od 3 kwartału 2020 zacznie pokazywać zysk netto. Moje estymacje zakładają już za 3 kwartał 50 tyś zysku netto, 4 kwartał 50-70 tyś.1 kw 2020 50-100 tyś, 2 kw 100-120 tyś, 3 kw 90-120 tyś, 4 kw 150-200 tyś. Gdyby zadebiutowało MD Games na małej giełdzie po debiutach udanych ich gier do portacji. W takiej sytuacji zysk z przeszacowania może sięgnąć 10-25 mln . Do tej sytuacji warto trzymać akcje, lub chociażby do podania terminu wydania gier POSTAL co powinno nastąpić niebawem (maks do pół roku) Postal mają już prawie rok w portacji ale zapewne chcą wydać switcha razem z dużymi konsolami albo konsolami nowej generacji
Takim dodatkowym bodźcem przy zwiększonej masie spółki za 2-3 lata jest wysoki free float który wynosi 54%. Co sugeruje e w przyszłości mogą pokazać się na spółce ciekawe obroty. Jest kilka gier które mogą być petardami np SUPER CYBORG na switcha. Kilka gier doskonale spisuje się w prologach na PC co może dać świetną sprzedaż na konsolach. https://store.steampowered.com/app/1299990/Whateverland_Prologue/ https://store.steampowered.com/app/1311250/Dont_Be_Afraid__The_First_Toy/ Według mnie ilość komentarzy prologu w stosunku do gry właściwej to 1 do 10. A wyżej wymienione gry bardziej pasują do konsol niż do PC. Termin tej ostatniej na PC to 1 października 2020 https://store.steampowered.com/app/760410/Dont_Be_Afraid/
Dnia 2020-09-11 o godz. 08:48 ~Dominik napisał(a): > Takim niechlubnym przykładem dziwnego braku zysku netto (przy dużych przychodach)z sprzedaży(nie z przeszacowań udziałów) w branży gaming jest Qubic games. Takich przykładów z branży gier które mają spore przychody więcej nie kojarzę. Drageus zakładam że od 3 kwartału 2020 zacznie pokazywać zysk netto. Moje estymacje zakładają już za 3 kwartał 50 tyś zysku netto, 4 kwartał 50-70 tyś.1 kw 2020 50-100 tyś, 2 kw 100-120 tyś, 3 kw 90-120 tyś, 4 kw 150-200 tyś. Gdyby zadebiutowało MD Games na małej giełdzie po debiutach udanych ich gier do portacji. W takiej sytuacji zysk z przeszacowania może sięgnąć 10-25 mln . Do tej sytuacji warto trzymać akcje, lub chociażby do podania terminu wydania gier POSTAL co powinno nastąpić niebawem (maks do pół roku) Postal mają już prawie rok w portacji ale zapewne chcą wydać switcha razem z dużymi konsolami albo konsolami nowej generacji
Obecna kapitalizacja i założenie C/Z=20 wymaga a by spółka zarabiała co najmniej 0.5 mln zl rocznie. Sam wyliczyłeś ze optymistycznie będą mieć w 2020 100k, a możne w 2021 będą miedz 400k. Tak więc, na razie nie ma co dyskontować. Nie mowie ze spółka zła ale zanim rozwinie skrzydła to trochę potrwa i wątpię aby każdy akcjonariusz miał tyle cierpliwości. Duze przeceny spowodują ucieczkę na inne walory, bo szybciej odrobi się na spółce która ma wkrótce dyzą premierę. Tutaj natomiast zawsze mozna wrócić i to pewnie po niższych cenach bo do 2022 się nie ma co zmienić. Hoffens i Tyrek juz uciekli :)
Założenia zysku Dominika są wg mnie śmieszne. Wprowadzają do sprzedaży całkiem fajne gry pod Switcha, więc wg mnie już 2020 zakończą z zyskiem 0,5-1mln. Dochodzi jeszcze perspektywa dochodów z MD Games (Drug Simulator na PS4/XO) i C/Z 20 to można przyjmować w spółkach o ugruntowanej pozycji, a to jest spółka rozwijająca się, gdzie wycenia się przede wszystkim perspektywy. Wg mnie kapitalizacja 50 mln byłaby jak najbardziej uczciwa i racjonalna.
Dnia 2020-09-11 o godz. 12:51 ~Dominik napisał(a): > Tylko spółka rok do roku zwieksza przychody z sprzedaży produktów o 200%. Taka spółka na tym etapie rozwoju możne wyceniania spokojnie C/Z 50
Ale C/Z jest w tej chwili ujemne! :) Mylicie przychody z zyskami netto których ta spółka nie ma! (jeszcze) Tak wiec nawet C/Z = 50 dyskwalifikuje tą spółkę. To będzie dobra inwestycja ale za rok półtora, szkoda teraz ryzykować
Dnia 2020-09-11 o godz. 14:43 ~Tyrek napisał(a): > Ziuta to znawca giełdy - cyt. poniżej 10% akcji nie trzeba podawać komunikatów - ot znafca
Kolego Tyrku doucz sie, bo informacje podaje sie po przekroczeniu progu 5%, 10% itd. Jesli massz 9.58% to mozesz sypać tak długo az nie zejdziesz poniżej 5% i dopiero wówczas należy podać komunikat. Sytuacja nie dotyczy jedynie osób bezpośrednio powiązanych z zarządem a w przypadku funduszy tak nie jest.
Jak masz godność to chociaż przeproś za tą arogancję i brak wiedzy podstawowej.
Na giełdzie kupuje się przyszłość. Gdy zysk już będzie kapitalizacja nie będzie wynosić 12 mln. Ta spółka w perspektywie roku ma sporo trampolin do możności wzrostu kursu jak żadna inna. Wcześniej pisałem o zysku przewidywanym a Ty (Zuta) twierdzisz jakieś banialuki ze mylę przychody z zyskiem. Mega konserwatywne założenia podałem które słusznie kolega wysmiał.
Tak oto wyglada wzrost przychodów i wzzrost strat netto! Deal with it! Społka zwieksza zarowno przychody jak i straty z kwartału na kwwartał złoto normalnie :D link
To kwestia skali, bardzo dobrze że zwiększają ilość gier a tym samym koszty. Studia deweloperskie zaczynające od zera muszą nabrać skali by zyski się pojawiły i szybko rosły. Patrz np na wyniki sprzedaży produktów za 2 kw 2020 i 2 kw 2019 ponad 200% wzrostu. Zobacz że ich tytuły są z wielu krajów na świecie i to są całkiem porządne IP nie takie jak w ultimate gdzie 90% to bardzo słabe symulatory
Dnia 2020-09-11 o godz. 15:17 ~Dominik napisał(a): > To kwestia skali, bardzo dobrze że zwiększają ilość gier a tym samym koszty. Studia deweloperskie zaczynające od zera muszą nabrać skali by zyski się pojawiły i szybko rosły. Patrz np na wyniki sprzedaży produktów za 2 kw 2020 i 2 kw 2019 ponad 200% wzrostu. Zobacz że ich tytuły są z wielu krajów na świecie i to są całkiem porządne IP nie takie jak w ultimate gdzie 90% to bardzo słabe symulatory
To słabe ultimate zarobiło w H1 2019 połowe kapitalizacji Drageusa :) wiec uważam że szanowny kolega sie zagalopował. Do tego tytuły jak Thief simulator czy ultimate fishing przerastaja najśmielsze marzenia deweloperskie Drageusa. Myślę ze porównanie z ULG to spora pomyłka. Drageus nei wydał żadnej znaczącej gry to raz a dwa na żadnej grze jeszcze nie zarobił. Analogicznie czym więcej bedzie miał przychodów tym więcej strat :)
Zobaczymy jakie ultimate będzie miał przepływy operacyjne. Mam wrażenie w zysku ultimate będzie sporo przeszacowań udziałów. Co do ich gier tak jak wspominałem pisząc 90%. Sam bardzo często jestem udziałowcem tej spółki i wiem jakie gry są szrotami a jakie nie. Znam ich całe portfolio i oni idą na ilość. Zobacz Drageusa te gry pozyskiwane to coraz lepsze IP. Zresztą jak mamy sie licytować to mamy POSTALA i DRUG DEALER to marki większe niż thief ale także mniejsze niż house flipper. Ale Drageus ma 15 razy mniejsza kapitalizację. Za rok dwa ta róznica znacznie sie mniejszy. Obie spólki są niedowartościowane ale Drageus to doskonały start-up z kótrym warto poczekać na plony
Dnia 2020-09-11 o godz. 15:31 ~Dominik napisał(a): > ... Obie spólki są niedowartościowane ale Drageus to doskonały start-up z kótrym warto poczekać na plony
tutaj się zgodzę. Myślę jednak że Drageus ma jeszcze troche pracy przed sobą i potrzebują co najmniej roku aby usprawiedliwić swoją wycenę. BTW ULT podpisało właśnie umowę na Builders of Egypt, a swoja droga ma też udziały w spółce zależnej która robi Drug simulatora na którąś z platform.