• Wstępne wyniki Autor: ~RE [212.244.3.*]
    http://biznes.pap.pl/pl/news/listings/info/2972356,newag-sa-(18-2020)-wstepne-jednostkowe-i-skonsolidowane-wyniki-finansowe-za-i-polrocze-2020-roku

• Re: Wstępne wyniki Autor: ~BardasEk [5.172.255.*]
    Fajne gdyby nie C/WK w okolicach 2. Dla porównania Efe ma ok. 0,2.
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~kot [185.34.77.*]
    wzrost zysku o 40% ślicznie :-)
    oczywiście 400% ; :-)
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Na chwilę obecną ta spółka powinna być warta 40 zł za akcję.
    Być może jest tak jak mówisz, tylko spółka z wynikami trafiła na korekte w Stanach
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~jutro [94.172.225.*]
    nie pamietam żeby ktoś ostatnio przywiązywał wagę w wycenie do wskaźnika C/Wk. Wystarczy, ze masz w miarę nowy, tanio i efektywnie zrobiony park maszynowy i będziesz miał wysoko ten wskaźnik, w odróżnieniu od starej nienowoczesnej fabryki, która tego nie przeszacowała w księgach, chodź ma nieużywane hale i mnóstwo marnującego się postindustrialnego terenu, pośrodku niczego
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    @jutro
    Zgoda, że mało kto przywiązuje do C/WK kluczową wagę.

Ale niestety dalej popłynąłeś, bo jest odwrotnie, niż napisałeś. Zdekapitalizowany zakład ma niską wartość, a nowoczesny - wysoką. Wynika to choćby ze sposobu wyceny majątku i jego amortyzacji w czasie. Natomiast wskaźnik to przecież iloraz aktualnej giełdowej ceny do tej wartości.

Tak czy owak, wynik jest zgodny z optymistycznym konsensusem. Nie było powodu do paniki. Kto sprzedał na SL - stracił.
    Świat wprawdzie nam psuje nastroje, ale gdyby nie to zawirowanie, to mielibyśmy już 3 z przodu.
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~jutro [94.172.225.*]
    Może trochę popłynąłem, ale nie do końca ,wystarczy spojrzeć na Rawlplug, Famur, Wielton duże przemysłowe firmy z dawno zbudowanymi parkami i C/WK cztery razy mniejszym niż w Newagu. Przecież te wartości są tam nadmuchane i to NWG ma dużo większe szanse dojechać do 40-50PLN niż one podwoić swoją wartość. Ale nie ma co prowadzić jałowych dyskusji, zgadzamy się że dziś to Newag jest niedoszacowany, a jego cwk nie ma znaczenia
    Nie marudź. CD Projekt ma C/WK powyżej 33...
    Wartość 2 nie jest niczym nadzwyczajnym na GPW i nic nie zmienia średnia sWIG80 około 1
    Ten wskaźnik niewiele mówi. Bo to oznacza, że z majątku o mniejszej wartości niż wycena spółki, NEWAG jest w stanie wytworzyć bardzo solidny zysk. Inni z sWIG80 mają wycenę na poziomie majątku, ale małe zyski, albo straty. Co lepsze dla inwestora giełdowego? To oczywiste. Zyski, bo dają dywidendę i perspektywę dalszych wzrostów wartości spółki i kapitał na jej modernizację.
    Jest bardzo dobrze
    Brawo NEWAG!
    CDProjekt to nie Newag w ich przypadku C/WK może być i 50 oni tworzą dobra niematerialne, w ich wypadku wartość księgowa spółki upraszczając to ludzie. Zupełnie inna sytuacja jest w firmach produkcyjnych. Nie oznacza to że Newag jest przewartościowany, zainwestowałem w niego z myślą o długoterminowym czasie i informacja o zyskach przekonuje mnie że słusznie zrobiłem. To czego mi tutaj brakuje to płynności a i dywidendy nie są za wysokie
    Moim zdaniem dywidenda podniesiona z 0,75 zł na 1 zł jest uczciwa. Podziękowałem akcjonariuszom, którzy tak zagłosowali.
    W przyszłym roku będzie zapewne większa, bo wyniki będą rekordowe. Już obecnie po 6 miesiącach są rekordowe.
    Jeżeli zyski się utrzymają a spółka nie wpakuje pieniędzy na kapitał zapsowy, z pewnością dywidenda będzie większa. Nie zmienia to jednak faktu, że dla inwestorów długoterminowych w tym roku dywidenda nie była wysoka. Być może w przyszłym roku WZA powinno zdecydować o przeznaczeniu części zysku na wykup akcji w celu umorzenia.
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~AS [80.54.46.*]

Jest 100razy lepiej, gdy jest dywidenda, niż gdy jej nie ma i to bez dyskusji.
    I to z różnych powodów.
    Ale zastanawiam się, ile co poniektórzy z was mają tych akcji, że aż tak osobiście emocjonują się tym tematem?
    Za 300 tys. nakupiliście, że aż takie znaczenie mają jakieś obrywy rzędu 3% ? :)))

• Re: Wstępne wyniki Autor: ~Moi [83.5.150.*]
    Ja mam 25 tysi sztuk. Od IPO.
    @AS, duuużo więcej.

Dnia 2020-09-09 o godz. 16:03 ~kot napisał(a):
    "Być może w przyszłym roku WZA powinno zdecydować o przeznaczeniu części zysku na wykup akcji w celu umorzenia".

Dlaczego? Przecież FF to tylko 16% a reszta jest u dużych. Akcje nie są rozwodnione ani rozdrobnione.  
    @kot, co miałeś na myśli?
    1. Aby zysk dzielił się na mniejsza ich liczbę? To słabe i niewiele da przy FF 16%...
    2. Aby taki wykup sprawił, że FF spadnie poniżej 10%? Mocne i wtedy strategiczne...
    3. .....?

• Re: Wstępne wyniki Autor: ~Moi [81.18.204.*]
    Ja po cichu liczę, że kurs spuchnie do jakiś 40 pln, przyjdzie inwestor branżowy , ogłosi wezwanie, skupi i spółkę zdejmie z giełdy.
    To by był idealny scenariusz dla Free Floatowców.
    @PPP ten sam właściciel podobny model zastosował w Mennicy, spadek FPP poniżej 10% niewiele da, ruch musiał by być poniżej 5%
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~ToMike [194.181.129.*]
    Wyniki super których oczywiście można było sie spodziewać. Chciałbym także podkreślić słowa chyba prezesa Konieczka o "wypłaszczeniu" wyników które padły w międzyczasie co można czytać miedzy wierszami że wyniki za IIIq tez beda super (IV q zawsze jest dobry). 2020 bedzie rekordowy dla newagu z zyskami które z dużym prawdopodobieństwem przekroczą 100 mln zł. O dywidendzie juz pisałem. Jest OK. W czasach gdy mniej niż 50% spółek ja wypłaciło a część spółek wręcz wykorzystało Covid aby uchylić sie od jej wypłacenia na prawde ciężko sie czepiać ( dla humoru kto zainteresowany niech sprawdzi jak t odbyło sie w ZPUE ;))))))))))). Pozdrawiam
  • Re: Wstępne wyniki Autor: ~kk [185.34.77.*]
    są już oficjalne wyniki, robi się bardzo atrakcyjnie patrząc na fundamenty
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/37195495,newag-sa-raport-okresowy-polroczny-za-2020-psr
[x]
NEWAG 0,50% 100,40 2025-11-28 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.