To całkiem możliwe liczby, choć po cichu liczę na troszkę więcej. Gdyby było 8 zysku to rakieta! Znowu wczoraj polała się krew na napompowanych spółkach covidowych. Może być poszukiwanie fundamentalnych.
wyniki 2kw rzeczywiście bardzo przeciętne inna sprawa, że kurs też nie wydaje się dyskontować fajerwerków bardzo ciekawy może być 3kw - raz, że odłożony popyt z 2kw, dwa fale upałów
Dnia 2020-09-10 o godz. 22:16 ~Berek napisał(a): > Taaa . Dalej liczysz, że za tyle kupisz?
Drogi Berku; widziałeś kolejne sesje po wynikach? najpierw przez dwa dni nie było żadnych transakcji, a dziś na porannym notowaniu ktoś nie wytrzymał ciśnienia i puścił trochę akcji zwalając kurs o 6%. o piętnastej jakiś nygus kupił JEDNĄ akcję wyciągając kurs na -2%. jeszcze tydzień takich jaj i nie wytrzymają tego nawet najwięksi twardziele. także naturalnie liczę na to, że za tyle kupię. trochę nie jednak boję, że spadnie bardziej i dalej będzie nie kisiło na niskim poziomie, przez kolejne dziesięć lat.
Berlinku, trudno Ci będzie kupić w takiej cenie. Raczej do wezwania może być nadal bujanie między 3,5 a 4, chyba że fundusz zdecyduje się poprawić swoją pozycję negocjacyjną i zacznie skupować.
Dnia 2020-09-11 o godz. 13:21 ~Berek napisał(a): > Berlinku, trudno Ci będzie kupić w takiej cenie. Raczej do wezwania może być nadal bujanie między 3,5 a 4, chyba że fundusz zdecyduje się poprawić swoją pozycję negocjacyjną i zacznie skupować.
niech Ci tam będzie Drogi Bereciku. Póki co, po wynikach, po których mial być mega wystrzał, wajcha w górę i 7,8, a może nawet dziewięć, pozostała długa, czarna tygodniowa świeca. chyba żaden fundusz jednak nie zaczął skupować. bo po co?? chyba nie dla dywidendy??? See you in hell. or at the 2.5pln.
na pewno żaden nie będzie skupował dla dywidendy bo to czysta głupota to raz i nie za taką cene jak będzie po 2 zeta to może parę nowych leszczy kupi tu nik nie patrzy na pare groszy dywidendów strzeże kupie jak bedzie 1.50 bo to utopa jakich mało przy3.70 cena wygórowana w pieruny
Zgadzam się z kolego jaki sens kupować po tak wysokiej cenie 3.70 by dostać dywidendę 15gr to nonses jak by były po 2 - 2.50 gura to może bym to kupił bo to jest wielkie duże gowno na te chwilę
Dnia 2020-09-14 o godz. 21:00 ~Berek napisał(a): > Tomku i franku, troszkę gramatyki, proszę.
chyba po raz pierwszy zgodzę się z Berkiem. więcej gramatyki, a nawet interpunkcji i ortografii. tak aby wszystko było zrozumiałe oraz z szacunku do oponenta i języka polskiego. pozdrawiam,
Przestańcie naganiać na spadki, ten temat to jakaś żenada.
Widzicie tu jakieś chore ceny typu 2.50 albo 1.50 za akcję w przyszłości? Na jakiej podstawie, ja się pytam? Obecna kapitalizacja to 64 miliony złotych, w kasie są 63 miliony gotówki, po spłaceniu wszystkich zobowiązań zostałoby 50 milionów. W dodatku spółka cały czas prowadzi działalność i co roku wypracowuje zyski.
Kto będzie to wam sprzedawał po 30 albo 40 milionów? Chyba tylko idiota.
Wszyscy wiedzą, dlaczego kurs nie rośnie i trudno będzie zmienić tę sytuację. Z jednej strony spółka wisi na 2 fixingach, z drugiej nie chce się podzielić zyskiem i ogromnymi zasobami gotówki w kasie, bo mają ochotę wyjść z giełdy po zaniżonej cenie.
Polskie fundusze to jakaś żenada, kładą uszy po sobie i grzecznie akceptują sytuację, w której główny akcjonariusz dyma ich bez mydła. Stelmet, Impel, Elemental Holding - oto świetne przykłady sprzedaży akcji po zaniżonej cenie przez fundy. Ci nieudacznicy powinni polecieć na bruk, a nie brać grubą kasę za zarządzanie cudzymi pieniędzmi. Oczywiście prawo uniemożliwiające dochodzenie swoich racji przez mniejszościowych akcjonariuszy też szkodzi.
Niemniej jednak 2 lata temu na Berling było już jedno wezwanie po cenie 3.90, a fundy odmówiły oddania akcji za bezcen, nawet dla tych nieudaczników oddanie akcji w tak niskiej cenie to byłoby przegięcie. Od tamtego czasu spółka urosła i chomikuje jeszcze więcej gotówki na kontach.
Sądzę, że ta historia zakończy się podobnie, jak historie innych mało popularnych spółek, które nabrały ochoty na wyjście z giełdy - fundy grzecznie oddadzą akcje w wezwaniu, ale w okolicach 5 złotych, czyli i tak poniżej wartości wewnętrznej i uczciwej ceny (która wynosi minimum 7-8 złotych). Obecna cena rynkowa to jednak w średnim i długim terminie okazja do kupna i tyle, jesteśmy poniżej ceny wezwania sprzed 2 lat.
Januszu, czy ja pisałem o tym, jaki będzie tu kurs?
Nie!
Ja pisałem, jaka jest minimalna wartość wewnętrzna tej spółki - minimalna wartość, przy której Berlingowie zaczęli by się zastanawiać nad jej sprzedażą, wartość firmy, a nie kurs na giełdzie!
Jeśli kierujesz się analizą techniczną i wykresem na spółce notowanej na dwóch fixingach i bez płynności, to ośmieszasz się.
Kursu przewidzieć się nie da, może iść do góry, może iść na dół.
Może poleci na 6 złotych, a może poleci na 2 złote, jak piszesz.
Nie zwróciłeś jednak uwagi na istotniejszy fragment dotyczący wartości majątku spółki. Przy 2 złotych kapitalizacja giełdowa wynosiłaby 36 milionów złotych. Gotówka w kasie spółki pomniejszona o wszystkie zobowiązania to 50 milionów.
Sprzedając akcje oddajesz 3,60 zł gotówki w kasie (2,80 zł gotówki w kasie po odjęciu zobowiązań). Ponawiam pytanie: kto to sprzeda po 2 złote? Tylko idiota.
Idiotów na giełdzie jednak nie brakuje, więc nie wykluczam, że uda ci się kupić po 2 złote, natomiast jest to bardzo mało prawdopodobne.
W tej cenie i ja chciałbym znacząco powiększyć swój pakiet, bo w tej chwili mam niewiele akcji tej spółki i nie mieści się ona w gronie 10 największych walorów w portfelu. Gdyby kurs spadł do 2 złotych, na pewno powiększyłbym pozycję i znalazłaby się w top 5.
Ano jeszcze jest taka opcja - co spolka niedawno sygnalizowala - za za gotówke zaczna robic jakies projekty deweloperskie czyli nie wiadomo co kupią za ile i od kogo - w kazdym razie za jakis czas nie bedzie juz cashu tylko jakies moze działki pieron wie ile warte...
jak bedzie 2.20 - 2.30 dajcie cynk to kupie jestem na biotku, ideabank, ifirma, lubawa ,pbg,redan i tauron jak coś dajcie cynk jak bym tu nie zajżał narazie tam jakieś kółka robie pozdrawiam
Pisałem że tu będzie zjazd do 2.20 a ktoś napisał tu są dewidenda odpisałem groszowe sprawy czekać by za rok grosze skasować nonsens to trza być nie poważnym , ja napisałem przy 2.20 zastanowię się czy kupić bo to jest na dzień dzisiejszy dno
tak jak pisałem leci i będzie 2.20 ta spółka więcej nie jest wart hihihihihi dajcie znać jak będzie 2.20 jestem allegro, ideabank, lubawie,redan i pbg pozdrawiam i uciekać kto nie stracił