Witam ! Kto mnie pamięta to pamięta, wracam z zestawieniem odnośnie liczby osób w społecznościach gier naszej najukochańszej spółki :)
ACS - 7434, 6 strona 3 miejsce steam global wishlist House Flipper City - 2275, 14 strona 16 miejsce Builders of Greece - 1948 - 2 miejsce 16 strona Time To Stop Time- 1670 , 24 miejsce 28 strona Wasteland Raiders - 1517, 13 miejsce 25 strona Phantom Doctrine 2: The Cabal - 938, 14 miejsce 30 strona
I saw the night - 318 Buried Alive: The Annihilation VR - 196 Dungeon Slayer - 112
Pozwoliłem sobie podzielić tytuły CFG na 3 grupy gdzie pierwsza to te najlepiej rokujące, druga to takie średniaki póki co a trzecia to tytuły które nie cieszą się wielkim zainteresowaniem co nie oznacza że nie mają szans miło zaskoczyć :) Chciałbym zaznaczyć że nie wiem czy będę wstanie publikować to zestawienie regularnie natomiast jeżeli znajdę czas to postaram się to zestawienie uaktualniać jak za starych czasów :) Jakby któraś gra była również na wishliscie to dajcie znać następnym razem umieszczę. Pozdro byczki, myślę że moje zestawienie przyćmi -5% na NASDAQu i humory rano będą dopisywać hehe :)
Z całym szacunkiem ale jak gra nie ma powyżej 5k w społeczności to potencjał sprzedażowy jest niewielki. Wiec na tę chwilę trzeba przyjąć że jakikolwiek znaczący potencjał komercyjny ma tylko ACS i przede wszystkim Builder of Egypt który dobija właśnie do 25k członków społeczności (co jest już bardzo dobrą wielkością) i znajduje się w Top40 popular wishlist.
Z całym szacunkiem, to mnie, i pewnie większość, interesuje stosunek przychodów do kosztów, a nie potencjał na podstawie wishlist. PD mialo potencjał a BA nie. Skutek był zupełnie odwrotny. Dobra robota johnzje, ale traktuję to bardziej jako dodatkowy smaczek emocjonalny i zalepianie trolli niż wyznaczanie potencjału dochodowego. A po to tu jesteśmy. Pozdro.
Through the Nightmares - 192 ( w ostatnim zestawieniu pominąłem albo jest to nowa produkcja ) I saw the night - 330 (+12) Buried Alive: The Annihilation VR - 202 (+6) Dungeon Slayer - 113 (+1)
Większość tytułów cieszy się zainteresowaniem i trafiła już na globalną wishliste steam. Mamy tam 9 tytułów a coś czuje że w przyszłym tygodniu może tam wskoczyć także Hooligan Simulator który moim zdaniem ma ogromny potencjał tyle że jakoś prezentacji na początku była taka sobie. Nie zmienia to faktu że są to tylko preprodukcje i wiele można zmienić i poprawić czego zespołowi od Hooligan Simulator szczerze życzę.
Witam, po ok. 1,5 miesiąca wrzucam aktualizacje liczby osób w społecznościach. Zdecydowałem się to zrobić ponieważ zauważyłem że nasze gry ostatnimi czasy naprawdę mocno zyskują pod tym względem. Jest to prawdopodobnie zasługa uruchomienia nowych metod marketingu które jak widać działają. Skąd twierdze że CFG odpaliło nowe kanały marketingowe ? ponieważ notorycznie na FB wyświetlają się mi reklamy z naszymi grami i to nie są posty od CFG czy Playwaya.
1.ACS - 8125 (+639) 2.House Flipper City - 2489 (+155) 3.Builders of Greece - 2435 (+398) 4.POSTAL Brain Damaged - 2010 (+419) 5.Raiders! Forsaken Earth - 1976 (+420) 6.Time To Stop Time- 1891 (+147) 7.Chernobyl 1986 - 1431 (+110) 8.Gladiators Manager -1265 (+584) 9.Phantom Doctrine 2- 1110 (+140) 10.Hooligan Simulator - 1107 (+25) 11.The PIT: Broken Bones - 986 (+18) 12.Grand Heist - 670 (+16) 13.Trapper Simulator - 606 (+26) 14.Monster Domain - 545 <--nowa gra od g-devs 15.Scrap Games - 501 <--nowa gra od g-devs 16.The Rebel: Prologue - 312 <--nowa gra od g-devs, umieściłem ją tutaj ponieważ bardzo szybko buduje grupę i zaraz wskoczy powyżej 500 osób bankowo.
Gry poniżej 500 osób w grupie :
Through the Nightmares Dungeon Slayer Everest Search and Rescue Furniture World I Saw The Night Far Fetched
Jak widać ostatnio pokazane tytuły sprawują się na prawdę świetnie pod względem budowania grupy patrząc chociażby na tytułu pokroju Grand Heis czy The PIT które wiszą na steamie już ponad rok. Zdecydowałem się także nie wrzucać miejsc na wishliscie tylko podać link w którym każdy będzie sobie mógł bardzo szybko sprawdzić interesujące go tytuły (jest nawet filtr umożlwiający sprawdzić tytuły CFG )