• KNF Autor: ~Janek [89.64.69.*]
    https://www.knf.gov.pl/komunikacja/komunikaty?articleId=70533&p_id=18
  • Re: KNF Autor: select [213.195.159.*]
    Jest to już w raporcie za 2Q, właściwie można było to wywnioskować jeśli ktoś dokładnie przeczytał raport.
    Problem opisany w raporcie jako zastrzeżenia do prowadzenia placówek.
    Jeśli ktoś był kiedyś w biurze stacjonarnym jakiegoś DM to wie jak to wygląda. Pewnie jakiś tajemniczy klient zapytał w co warto zainwestować i pracownik chcąc być dobrym i podzielić się swoimi typami wspomniał o pewnych walorach.
    W regulaminach jasno jest napisane że nie wolno. Ja po wizycie w DM pekao sa miałem na drugi dzień telefon z centrali i padło pytanie, czy pracownik sugerowal jakies inwestycje.

Ogólnie wyniki finansowe są średnie, ale mają zyski, obsadzone ponad 32 etaty a w grupie kapitalowej ponad 78 etatow. Obracaja duza gotowka, akcji malutko, kapitalizacja śmieszna.
    Ciężko coś zebrać z rynku ale powolutku do przodu.
    Ostatnie wybicie było ewidentną próba zebrania rozsądnej ilości akcji.

Pozostaje czekać
  • Re: KNF Autor: ~Janek [89.64.69.*]
    To jest juz raczej zabawa granatem bez zawleczki....
  • Re: KNF Autor: prawnuk [89.64.42.*]
    raczej jest to wierzchołek góry lodowej. wystarczy poszukać w necie jakie są jaja z obligacjami, których copernicus był albo animatorem albo znaczącym pośrednikiem. chyba pierwszy fundusz obligacyjny, który upadł....... itp itd
  • Re: KNF Autor: select [213.195.159.*]
    No ciekaw jestem dalszych losów TFI.
    W przeglądzie opcji strategicznych brali pod uwagę sprzedaż części udziałów TFI a nawet całości.
    Ostatnio było zainteresowanie ze strony Black Pearl Capital (oficjalnie za ich kryptowalute), ale na forum BPC ktoś pisał, że chodzą plotki o tym, że wykładali gotówkę ale Copernicus nie podjął rozmów.

Patrząc na tegoroczny zysk netto Copernicusa kapitalizacja spokojnie mogłaby się podwoić i wcale nie byłaby balonem.
    Prawnuk- jeśli jesteś na spółce już dlugo to chętnie poznam Twoja opinię, bo na forum niewiele wątków.
    Chyba że ktoś inny z obecnych akcjonariuszy chciałby się podzielić spostrzeżeniami to chętnie poczytam.
  • Re: KNF Autor: prawnuk [89.64.42.*]
    a widziałeś kapitalizację tych funduszy? najpierw im fundusze padały, potem je likwidowali, teraz jeśli dobrze kojarzę są 3, z kapitalizacją ok 15 mln ..... jaka może być tego wartość? popatrz na opłaty...
    do dziś mają nierozliczone tfi czy serie obligacji..... nie wiem jak idą teraz FIZy.....bo listy nie znalazłem - ale też pewnie 2/3 w likwidacji.
    Firma 10 lat temu była Rambo na rynku.... było kilka zgonów.... i teraz się to leniwie toczy.
    dziwią mnie wyniki za 2 kwartał. ale też rynek dla takich firm był chyba dobry....
    cóż nie mam akcji. Na NC mam tylko akcje firm, w których mam telefon do kogoś z zarządu czy rady i znam go osobiście.
    patrząc klientowsko - odszukaj raporty zamykanych funduszy.... gdy ktoś ma zainwestować milion lub więcej, to po prostu takie rzeczy czyta.....
    a wartość akcji.... cóż może być dowolna......
    ja od spółek małych bez dywidendy trzymam się z daleka.....
    mając obroty po 1000 sztuk.... każdy zakup podnosi cenę, a sprzedaż ją uwala.
    chyba, że liczysz na frajera
  • Re: KNF Autor: select [37.47.89.*]
    Dzięki za opinię. Fakt że wyniki nie powalają ale pierwsze półrocze nawet ok.
    Większość osób chyba samodzielnie próbuje inwestować pomijając pośredników typu TFI, jednak struktury firmy, zatrudnienie, migracja pieniądza w tym roku jak np w tym artykule
    https://forsal.pl/finanse/finanse-osobiste/artykuly/7810985,lokaty-bankowe-likwidacja-polacy-zlikwidowali-juz-niemal-co-5-lokate.html
    Może skłoni firmę do osiągnięcia lepszych wyników.
    Mając w grupie kapitałowej zatrudnione ponad 70 osób, samo nasuwa się na myśl, żeby zyski pociągnęły kapitalizację ponad obecną (niewiele ponad 6 mln w dniu dzisiejszym).
    Sama skorupa firmy na NC może być warta więcej- patrz Ciasteczka z krakowa z kapitalizacja 36 mln po sprzedaży ZCP.
  • Re: KNF Autor: prawnuk [89.64.43.*]
    ciasteczka? ma je bodaj Omega.... plus 2 inne spółki..... prześledz ich losy.....
  • Re: KNF Autor: select [37.47.91.*]
    Tak omega. Już wyszedłem z ciasteczek bo brałem nisko "na farta" i się opłaciło.
    Bardziej chodzi o to, że tutaj jest realny biznes i w związku z niskimi stopami procentowym i rosnąca inflacją, być może uda im się wykorzystać otoczenie rynkowe.
    Czas pokaże, zaryzykowalem niewielką kwotę i skubałem od jakiegoś czasu. Zdaje sobie sprawę, że bez konkretnych wyników i informacji ze spółki ciężko będzie stąd wyjść.
    Skusiła mnie niska kapitalizacja, ilość akcji oraz nienajgorsze wyniki w tym roku.
  • Re: KNF Autor: prawnuk [89.64.43.*]
    no czasem się trafi..... to klon spółek słynnej Zalewskiej..... w tej spółce co poległa wyprowadzili z niej centrum handlowe ;-) a akcjonariusze nawet do proroka nie napisali
[x]
COPERNIC -19,81% 1,03 2022-02-14 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.