Jest to już w raporcie za 2Q, właściwie można było to wywnioskować jeśli ktoś dokładnie przeczytał raport.
Problem opisany w raporcie jako zastrzeżenia do prowadzenia placówek.
Jeśli ktoś był kiedyś w biurze stacjonarnym jakiegoś DM to wie jak to wygląda. Pewnie jakiś tajemniczy klient zapytał w co warto zainwestować i pracownik chcąc być dobrym i podzielić się swoimi typami wspomniał o pewnych walorach.
W regulaminach jasno jest napisane że nie wolno. Ja po wizycie w DM pekao sa miałem na drugi dzień telefon z centrali i padło pytanie, czy pracownik sugerowal jakies inwestycje.
Ogólnie wyniki finansowe są średnie, ale mają zyski, obsadzone ponad 32 etaty a w grupie kapitalowej ponad 78 etatow. Obracaja duza gotowka, akcji malutko, kapitalizacja śmieszna.
Ciężko coś zebrać z rynku ale powolutku do przodu.
Ostatnie wybicie było ewidentną próba zebrania rozsądnej ilości akcji.
raczej jest to wierzchołek góry lodowej. wystarczy poszukać w necie jakie są jaja z obligacjami, których copernicus był albo animatorem albo znaczącym pośrednikiem. chyba pierwszy fundusz obligacyjny, który upadł....... itp itd
No ciekaw jestem dalszych losów TFI.
W przeglądzie opcji strategicznych brali pod uwagę sprzedaż części udziałów TFI a nawet całości.
Ostatnio było zainteresowanie ze strony Black Pearl Capital (oficjalnie za ich kryptowalute), ale na forum BPC ktoś pisał, że chodzą plotki o tym, że wykładali gotówkę ale Copernicus nie podjął rozmów.
Patrząc na tegoroczny zysk netto Copernicusa kapitalizacja spokojnie mogłaby się podwoić i wcale nie byłaby balonem.
Prawnuk- jeśli jesteś na spółce już dlugo to chętnie poznam Twoja opinię, bo na forum niewiele wątków.
Chyba że ktoś inny z obecnych akcjonariuszy chciałby się podzielić spostrzeżeniami to chętnie poczytam.
a widziałeś kapitalizację tych funduszy? najpierw im fundusze padały, potem je likwidowali, teraz jeśli dobrze kojarzę są 3, z kapitalizacją ok 15 mln ..... jaka może być tego wartość? popatrz na opłaty... do dziś mają nierozliczone tfi czy serie obligacji..... nie wiem jak idą teraz FIZy.....bo listy nie znalazłem - ale też pewnie 2/3 w likwidacji. Firma 10 lat temu była Rambo na rynku.... było kilka zgonów.... i teraz się to leniwie toczy. dziwią mnie wyniki za 2 kwartał. ale też rynek dla takich firm był chyba dobry.... cóż nie mam akcji. Na NC mam tylko akcje firm, w których mam telefon do kogoś z zarządu czy rady i znam go osobiście. patrząc klientowsko - odszukaj raporty zamykanych funduszy.... gdy ktoś ma zainwestować milion lub więcej, to po prostu takie rzeczy czyta..... a wartość akcji.... cóż może być dowolna...... ja od spółek małych bez dywidendy trzymam się z daleka..... mając obroty po 1000 sztuk.... każdy zakup podnosi cenę, a sprzedaż ją uwala. chyba, że liczysz na frajera
Dzięki za opinię. Fakt że wyniki nie powalają ale pierwsze półrocze nawet ok.
Większość osób chyba samodzielnie próbuje inwestować pomijając pośredników typu TFI, jednak struktury firmy, zatrudnienie, migracja pieniądza w tym roku jak np w tym artykule
https://forsal.pl/finanse/finanse-osobiste/artykuly/7810985,lokaty-bankowe-likwidacja-polacy-zlikwidowali-juz-niemal-co-5-lokate.html
Może skłoni firmę do osiągnięcia lepszych wyników.
Mając w grupie kapitałowej zatrudnione ponad 70 osób, samo nasuwa się na myśl, żeby zyski pociągnęły kapitalizację ponad obecną (niewiele ponad 6 mln w dniu dzisiejszym).
Sama skorupa firmy na NC może być warta więcej- patrz Ciasteczka z krakowa z kapitalizacja 36 mln po sprzedaży ZCP.
Tak omega. Już wyszedłem z ciasteczek bo brałem nisko "na farta" i się opłaciło.
Bardziej chodzi o to, że tutaj jest realny biznes i w związku z niskimi stopami procentowym i rosnąca inflacją, być może uda im się wykorzystać otoczenie rynkowe.
Czas pokaże, zaryzykowalem niewielką kwotę i skubałem od jakiegoś czasu. Zdaje sobie sprawę, że bez konkretnych wyników i informacji ze spółki ciężko będzie stąd wyjść.
Skusiła mnie niska kapitalizacja, ilość akcji oraz nienajgorsze wyniki w tym roku.
no czasem się trafi..... to klon spółek słynnej Zalewskiej..... w tej spółce co poległa wyprowadzili z niej centrum handlowe ;-) a akcjonariusze nawet do proroka nie napisali