• wycena Autor: ~xddd [130.255.155.*]
    Żałosna jest ta wycena, niższa niż przed covid,

Wycena równa wartości kwartalnych przychodów XD śmieszne
  • Re: wycena Autor: ~xddd [130.255.155.*]
    btw,
    za II kwartał spodziewam się przychodów 238 - 248 mln więc może coś ruszy, tym bardziej, że kurs euro już jest znacznie niższy co przełoży się na znacznie większy zysk netto
    Ciężko oszacować jak dużo zarabiają na sprzedaży pv
  • Re: wycena Autor: adam.1983 [31.60.21.*]
    Dnia 2020-08-25 o godz. 15:07 ~xddd napisał(a):
    > btw,
    > za II kwartał spodziewam się przychodów 238 - 248 mln więc może coś ruszy, tym bardziej, że kurs euro już jest znacznie niższy co przełoży się na znacznie większy zysk netto
    > Ciężko oszacować jak dużo zarabiają na sprzedaży pv

Ja nie jestem aż tak optymistycznie nastawiony, dla TIM bardzo dużym obciążeniem jest kurs euro bo w tej walucie rozliczają wynajem magazynów, za 1Q mieli bardzo marny zysk bo kurs euro obciążył go kwotą 4,7mln zł. A przecież skok notowań euro był dopiero w marcu czyli pod koniec kwartału, za styczeń średni kurs euro był najniższy od 2018 roku bo weszliśmy w rok 2020 z kursem 4,23 który prawie przez cały miesiąc się tak utrzymał więc średnio był około 4,25. Luty zaczęliśmy po 4,30 i prawie tak samo skończyliśmy z dołkiem na 4,25 więc można przyjąć że za cały miesięczna średnia była 4,28zł a dopiero marzec przyniósł wystrzał euro do poziomu 4,60 i do dopiero od połowy miesiąca w pierwszej połowie było do 4,40.
    Nawet jeśli rozliczają się kursem np. z przełomu miesiąca to by dało że styczeń 4,30 luty 4,31 marzec  4,59 - średnia  4,40 czyli 12 groszy więcej niż w 4Q i w kasie 4,7mln mniej ( adekwatnie w 4Q byłoby październik 4,38 listopad 4,25 grudzień 4,23 - średnia 4,28 ) słabo to wygląda w kontekście 2Q bo w 2Q kursy przedstawiają się następująco, kwiecień 4,55 maj 4,39 czerwiec  4,47 - średnio 4,47 czyli jeszcze więcej niż średnio w 1Q, proporcjonalnie skoro 12gr dało im 4,7mln więcej kosztu to daje 391tys zł za 1grosz różnicy w kursie względem 4Q, w 2Q według moich wyliczeń powinno być 19gr różnicy więc 7,4mln dodatkowego kosztu na kursie względem 4Q.
    Reasumując jak moje wyliczenia są poprawne to bez znaczącego wzrostu przychodów i zysków 2Q będzie na minusie, musieliby zarobić netto 2 razy tyle czyli 10mln żeby został zysk ledwie 2,5mln.
    Oczywiście do wyliczeń przyjąłem że rozliczają się za wynajem miesięcznie na przełomie miesiąca bo skoro tak mocno uderzył ich kurs euro w marcu to musieli mieć w tym miechu płatność, chyba że rozliczają się kwartalnie i mieli pecha że akurat w tym miechu był taki skok notowań.
  • Re: wycena Autor: ~Solo [188.146.17.*]
    Kolego, nie masz pojęcia jak działa IFRS16 leżący u źródła tego co pokazali za I kwartał. Zresztą TIM też do końca chyba dobrze tego nie zrobił - bo w zasadzie taki wpływ F/X jest niemożliwy, bowiem zarówno aktywo jak i zobowiązanie są "lustrzane" w EUR. Wygląda jakby przeszacowali zobowiązanie, a aktywa już nie. Tak czy inaczej kurs EUR spadł, więc ta korekta się będzie odwracała. I ma to niewiele wspólnego z bieżącym kosztem czynszu.
    zobaczymy, obym się mylił aczkolwiek taka wycena i brak zainteresowania papierem jest czegoś wynikiem
  • Re: wycena Autor: ~Solo [188.146.17.*]
    Są spółki niedowartościowane (TIM) i abstrakcyjnie przewartościowane z fundamentalnej perspektywy. Tak to już jest na giełdzie. Tak czy inaczej spodziewam się EBIT za I półrocze 18M, zysk netto 14M. Na koniec roku EBIT 42M i zysk netto 34M. Dywidenda 1,2 PLN/akcję
    Dnia 2020-08-27 o godz. 11:24 ~Solo napisał(a):
    > Są spółki niedowartościowane (TIM) i abstrakcyjnie przewartościowane z fundamentalnej perspektywy. Tak to już jest na giełdzie. Tak czy inaczej spodziewam się EBIT za I półrocze 18M, zysk netto 14M. Na koniec roku EBIT 42M i zysk netto 34M. Dywidenda 1,2 PLN/akcję

No to masz spore oczekiwania, w stosunku do ciebie jestem mega pesymistą bo nie spodziewam się w 2Q więcej zysku niż w pierwszym o ile będzie. Pożyjemy zobaczymy jak na razie poza wczorajszym ruchem wygenerowanym przez automat to na papierze handel jak w warzywniaku :/
  • Re: wycena Autor: ~Aro88 [89.79.193.*]
    Póki się kurs broni i utrzymuje w kanale wzrostowym to jest ok, ale jak zejdzie poniżej to będzie nieciekawie. Tak jak to widzę przynajmniej...

link
    Dnia 2020-08-27 o godz. 12:41 ~Aro88 napisał(a):
    > Póki się kurs broni i utrzymuje w kanale wzrostowym to jest ok, ale jak zejdzie poniżej to będzie nieciekawie. Tak jak to widzę przynajmniej...
    >
    >link

Z twojego wykresu wynika że się ocieramy o linie tego kanału ( nie jestem znawcą AT ) może ta wczorajsza akcja ze sztucznym ruchem na papierze to była zagrywka funda który nie chciałaby przypadkiem kurs się przebił dołem, w końcu Rock ma największy interes w tym żeby nie było wodospadu akcji
  • Re: wycena Autor: ~Aro88 [89.79.193.*]
    Nie dam sobie głowy uciąć za ten wykres, ale ewidentnie coś jest na rzeczy to co się wczoraj działo to nie jest normalne. W najbliższym czasie coś się wydarzy mam nadzieję że odbije do góry jak poprzednio... Śledzę Tim od kursu 10 zł nie sprzedam nawet jak miałoby wypaść z tego kanału.
[x]
TIM 0,00% 50,50 2024-03-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.