1. Liczba subskrybentów spada
2. Nie ma pewności, czy wyniki są do powtorzenia. Jeżeli nie będzie lock downu to nie.
3. Zobacz o ile procent wzrósł zysk, a o ile kurs.
4. Case XTB- bankietowo "experci" pisali tu o 6 milionach za q2, a jest 75% tego
Na naszej goełdzie rosną spółki bez kasy, bez przychodów, i bez pomysłu. Nie ma się co dziwić że jak spółka ma dobre wyniki, stabilny wzrost to leci w dół. Tu ludzie grająjak w kasynie a nie inwestują.
Nie, 8 jest skumulowany Q1+q2. Tu asiory pisały o 6,5 tyko za Q2. Szkoda. Wchodziłem w CDA na IPO w grudniu 2017. Przetrwałem ich sprawy sądowe i długie oczekiwanie na debiut. Na debiucie było 100%, ale nie sprzedawałem. Potem kurs przez kilka/ kilkanaście miesięcy się mieli, trochę wspinał do góry. Cały czas twardo trzymałem, bo wiedziałem, że firma się rozwija i paręnaście zł za akcję to mało. Zakładałem 50 zł w ciągu 2-3 lat. Ale jak na koronawirusie wybił do 50 to już byłem przekonany, że zdyskontowany został sukces firmy na kilka lat do przodu, a już nie bardzo jest pod co grać. Wtedy na szczycie była pompa pod całe pierwsze pół rocze. Udało się wyskoczyć trochę powyżej 40. Jako osoba znająca spółkę być może najlepiej ze wszystkich osób obecnych na bankierze uorzedzalem o tym, ale zostałem przegoniony jako trol spadkowy. Teraz przyszedłem zobaczyć, czy mój scenariusz się sprawdza.
Wtedy obstawiałem początek zjazdu po raporcie za Q2. (Kupuj plotki sprzedawaj fakty) i powolne opodanie do końca wakacji z zejściem w przedział 15-20 zł.
Milo - w kwietniu przy 20,00 pisałeś że będzie 10. A dzisiaj było 42. Przestań naganiać chłopie . Spokojnie, emocje opadną to papier ruszy na 50, a potem wyżej.
Pisałem o końcu wakacji. I pisalem, że za 10 był się ostro pakował, a kurs.ostatcznie obstawialem 15-20, faktycznie pierwsze półrocze firma dowiozła, ale co dalej? Liczba subskrybentów spadła. Brak jakiej strategii poza poszerzaniem bazy (to za mało, zeby uznać, że firma się rozwija). Pomysł co będzie w pierwszym pol roczu 2021? Jak firma będzie raportować przez pół roku wyniki wyraźnie słabsze rdr. W żadnym razie nie namawiam do sprzedaży. Przecież każdy sam podejmuje decyzje i za nie odpowiada. Po prostu największym minusem spółki jest brak strategii rozwoju, na giełdzie inwestujesz w przyszłość, a tu nie ma perspektyw. Ok, może się rynek VOD rozwijać, moooooze nawet będzie drugi lock down i może 4q będzie jakiś dobry, ale to nie zasługa firmy. Sama firma nie ma czym podtrzymać aż tak wysokiego poziomu.
Nooo, ale nie wiadomo, czy będzie 8 mln za ten rok. Niech mają, ale w samym raporcie pisali, że to półrocze byli wyjątkowo dobre że względu na Covid, a wyniki już spadają (patrz liczba subskrybentów). Ja nie mam przekonania, że w drugim półroczu powtórzą wynik.
Chociaż 15 mogą dowieźć, bo to po 3,5 mln na kwartał, ale biorąc pod uwagę wyniki za pierwsze półrocze i to, że w drugim są ich najlepsze miesiące to taki wynik nie będzie imponujący. To właśnie pokazuje brak rozwoju samej spółki i jednorazowość wyniku. W mojej ocenie, żeby spółka pokazała siłę to w drugim półroczu musieliby zarobić 10mln
Chłopie będzie 15 milionów zysku netto za 2020. I nie wiadomo czy nie ruszą z lepszą ofertą. Kina leżą, Netflix i HBO GO zabrały tylko część rynku. Będzie dobrze a nawet bardzo dobrze.
No czas pokaże. Akurat Netflix, czy HBO mają dość sporą przewagę nad CDA. Wiekszi, bogatsi, konkretniejsze ruchy robią. Napisałem też w drugim komentarzu, że te 15 mogą dowieźć co oznacza, że w II półroczu, które historycznie zawsze jest lepsze (jesień,zima) zrobią gorszy wynik, niż w pierwszym półroczu, które zawsze jest słabsze, a to z kolei pokazuje, że wynik za pierwsze półrocze jest jednorazowy, uzyskany na covidzie, a firma sama z siebie nie jest w stanie go utrzymać, co oznacza, że wycena jest zawyżona, bo najbliższa przyszłość rysuje się gorzej niz najbliższa przeszłość. Nie ma żadnych przesłanek, że wydarzy się tu coś dobrego przez najbliższe 4 kwartały. 3 i 4 będą słabsze może 1i 2, a z kolei pierwszy i drugi kwartał 2021 będą raportowe na minusie rok do roku. To już się dzieje bo liczba subskrybentów.na.koniec czerwca jest niższa niż na koniec maja.
...kurs spadał na dużym wolumenie, bo ktoś sypał akcjami - akcjonariusz większościowy chciał po wynikach sprzedać akcje, liczył że będzie wystrzał, ale nie było chętnych na zakup przy ceniech +40PLN. Większościowy założył sobie, że sprzeda większy pakiet, przez co zwalił kurs o dobre 25%! Sprawdziłęm, że przekręciło się około 30000 akcji, większościowy ma około 10 milionów - raptem ułamek procenta sprzedali, ale wolumeny najwyższe w tym roku. Ulica nia miałaby czym sypać - tu jest śladowy FF.
Bo obecna cena jest adekwatna do obecnych wynikow, a następne będę słabsze. Subskrypcję już spadają. Giełda wycenia przyszłość. To w zasadzie nie spadek, ale aktualizacja wycena do przyszłych wynikow.
Jasne i rynek koryguje wycenę. W pierwszym półroczu 2021 spółka też najprawdopodobniej będzie raportowała spadki rdr, bo nie ma armat, żeby wynik powtórzyć. Wyceniana jest przyszłość.
A na jakiej podstawie myślisz, że będzie coraz gorzej z przychodami i zyskiem? Bo nie widzę jak na razie zagrożeń, wręcz przeciwnie, kilka dobrych pomysłów przy takich zyskach i możliwościach wyniesie spółkę na zupełnie inny poziom.
1. Liczba subskrybentów już spadła i nikt nie ma wątpliwości, że 3 q będzie słabszy
2. W raporcie jasno było napisane, że ten wzrost jest efektem kwarantanny.
3. Od samego początku brak tych dobrych pomysłów i strategii. Poczytaj wcześniejsze raporty. W żadnym nie było nic, żeby można powiedzieć "na to warto czekać", " dzięki temu firma się rozwinie" itp.
Może po prostu nie chcesz widzieć, ale rynek widzi i odzwierciedliła to reakcja na kurs. Już ostatnia pompa zdyskontowała jednoczenie wyniki za pierwszy i drugi kwartał, a poza covidem nie ma nic na czym możnaby opierać wiarę w dalszy rozwój firmy.
Firma działa w przestrzeni internetowej i mówisz, że nie ma możliwości dalej się rozwijać. Chłopie o czym Ty piszesz :) Spójrz na wyniki przed pandemią, też rosły z roku na rok. Się okaże co będzie dalej. Sprzedałeś, fajnie i naganiasz, by znowu kupić taniej? Możesz już nie dać rady.
Chłopie, a Ty umiesz czytać? Napisałem, że od samego początku nie ma żadnej strategii, nie ma żadnych konkretnych pomysłów itp. Oczywiście, że możliwości są ogromne, ale mimo dużych zasobów gotówki w żaden sposób nie są wykorzystywane. Możesz miec firmę działająca w trudnej branży, ale rozwijająca się dzięki blyskotliwemu zarządowi, a tu mamy doczynienia z firmą działającą w branży o nieograniczonych możliwościach, ale bez żadnego pomysłu na siebie.
Tomek, odpowiadając tak bardziej ogólnie na Twoje pytanie "To czemu kupiłeś wcześniej". Inwestujesz na giełdzie i tak serio nie rozumiesz czemu spółka może być atrakcyjna przy cenie 5-10 zł za akcję będzie i tam sama spółka przy cenie 30 zł może być już przewartościowana?
Na początku roku CDA latało jakoś w przedziale 10-15 zł. W ciągu dwóch miesięcy potrafiło chodzić nawet po 50. Przez te kilka tygodni fundamentalnie się nic nie zmieniło. Zarobiła trochę gotowy typowo na covidzie co.sami piszą w raporcie, ale nie pojawiły się żadne nowe perspektywy na przyszłość. Według mnie nie ma po co, ani pod co płacić za spółkę więcej niż 20 zł za akcję.
Moje pytanie było skierowane po słowach: "Chłopie, a Ty umiesz czytać? Napisałem, że od samego początku nie ma żadnej strategii, nie ma żadnych konkretnych pomysłów itp." Myślałem, że to oczywiste.