• Kolejny dzien. Autor: ~Fach [31.0.65.*]
    Bez wzrostu. Zenua.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.60.113.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Kolejny dzien. Autor: ~Dawid [83.218.98.*]
    Ja piszę kolejną skargę na adres emitenci@gpw.pl.
    Może jak więcej osób napisze, to coś z tym zrobią.
  • Re: Kolejny dzien. Autor: ~Kesz [91.246.213.*]
    ewidentne odcięcie od taniego papieru info niebawem
  • Re: Kolejny dzien. Autor: ~lemo [5.173.17.*]
    Hej.
    No i co im napisałeś w tej skardze.Animator leci w bambuko i nic im nie zrobisz.
  • Re: Kolejny dzien. Autor: ~Dawid [5.172.255.*]
    Na szybko napisałem im taka wiadomość:

Witam. Ponownie proszę o sprawdzenie sytuacji na notowaniach spółki Modern Commerce SA(MCE). 16.07.20r. kurs wszedł na górne widełki i był zawieszony aż do dnia 24.07.202r. Gdy otworzono notowania, były dwie sesje handlowe, aż ponownie kurs doszedł do górnych widełek i kolejny raz jest zawieszony. Zdaję sobie sprawę z roli animatora rynku oraz jak funkcjonują widełki. Jednak tym razem równoważenie zleceń trwa zbyt długo. Zazwyczaj takie sytuacje są rozstrzygane następnego dnia i kurs akcji jest odwieszony. W dniu 28.07.2020r. była możliwość otworzenia notowań po 1.50zł(78%), jednak tego nie zrobiono. Przykładowo 27.07.202r. Kurs spółki Cambridge Chocolate Technologies(CAM) wzrósł w ciągu sesji o ponad 100%! Czy takie blokowanie spółki Modern Commerce SA będzie odbywało się co kilka dni i będzie zawieszona przez kilka dni sesyjnych? Nawet jeśli nie było żadnych istotnych informacji, uczestnicy kupują akcje ponieważ oczekują, że kurs wzrośnie w przyszłości i dzięki temu zarobią. Czyli jest popyt, przez to kurs idzie w górę. Na innych spółkach wszystko odbywa sie w miarę płynnie, tylko tutaj ciągle jest problem. Tego typu blokowanie narusza prawo, proszę zbadać całą sytuację.

Napisane poprawnie i rozsądnie.Pytanie brzmi teraz czy wogółe ktos się do tego odniesie i czy otrzymasz odpowiedz, nie mówiąc juz o jakiejkolwiek interwencji u animatora.Daj znać w razie otrzymania odpowiedzi.Też siedzę na tej spółce od piątku 17.07.2020 (po 0,30) i mam już dosyć tej sytuacji tym bardziej,że wszystko rośnie a tutaj kasa zamrożona.Pozdrawiam.
    @ Lemo Dzięki, pisałem na szybko. To moja druga skarga, ostatnią napisałem z tego co pamiętam 22.07. I następnego dnia dostałem takiego maila:

Szanowny Panie,

Spółka Modern Commerce SA (MCE)  notowana jest na rynku New Connect, gdzie ograniczenie wahań kursu jest równe 20% na otwarciu w relacji do kursu odniesienia, oraz taka sama zmiana w trakcie notowań ciągłych liczone od kursu otwarcia. W ciągu ostatniego miesiąca akcje spółki urosły z poziomu 0,15 PLN do obecnego TKO 0,88 PLN czyli prawie 600% pomimo że spółka nie publikowała istotnych informacji.

Priorytetem GPW jest zapewnienie bezpieczeństwa obrotu i zagwarantowanie inwestorom możliwości  zawierania transakcji. Giełda korzysta więc z odpowiednich narzędzi i procedur, aby dostępność usług przebiegała bez zakłóceń i w sposób ciągły. Zarówno Regulamin Giełdy (par. 132 p. 6), jak również par. 59 SZOG (Szczegółowych Zasad Obrotu Giełdowego) określają ogólne uprawnienie przewodniczącego sesji do zmiany ograniczeń wahań kursu bez wskazywania konkretnych poziomów tych zmian. Wewnętrzne regulacje GPW zawierają także dodatkowe wytyczne, jakimi kieruje się przewodniczący sesji w procesie podejmowania decyzji o ewentualnym rozszerzeniu ograniczeń wahań kursu.

Decyzja o ewentualnej zmianie ograniczeń podejmowana jest na podstawie analizy wielu czynników i jest dokonywana indywidulanie dla każdego przypadku. Długość równoważenia wynika między innymi z parametrów zleceń, ich liczby i wartości, historii notowań danego instrumentu. Decyzja podejmowana jest również na podstawie raportów bieżących emitenta oraz sytuacji ekonomicznej spółki.

GPW na bieżąco monitoruje poziom kursów notowanych spółek w zakresie ww. kompetencji. Giełda przypomina również, że każdy przypadek gwałtownego wzrostu kursu może być przedmiotem analizy UKNF pod kątem sztucznego kształtowania kursu poprzez składane zlecenia lub próby manipulacji.

Z poważaniem
    Dział Notowań
    Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

Mail był napisany na adres emitenci@gpw.pl. Na forum 4mass widziałem, że ktoś napisał pod ten adres, więc zrobiłem to samo. Wolałem nie pisać np. do KNF, bo to mógłby być strzał w kolano.

Super.Dzięki za informację.
    Na przyszłość ten adres zapewne może być zastąpiony też adresami bezpośrednio do animatora rynku.
    Masz tutaj stronę, na którą można wpisać spółkę lub animatora i pokaże który DM w danej spółce pełni te funkcje:
    https://newconnect.pl/czlonkowie-animatorzy-rynku

W tym przypadku DM BOŚ.
  • Re: Kolejny dzien. Autor: ~Fach [31.0.65.*]
    Jak widać cos tu nie gra jest 49% a i tak nie chce otworzyć :/
    Dzięki lemo. Mam nadzieję, że już nie będę musiał pisać żadnych skarg :). Jak są jakieś problemy, też piszcie gdzie się da, może razem coś zmienimy. Pozdro
  • Re: Kolejny dzien. Autor: ~andrzej [78.10.180.*]
    tak pewnie jak już napisałem, górne widły to 1zł i wyżej nie puszczą
    tralalala, powiedzmy bras dzisiaj 56% up na otwarciu
    @andrzej. Spokojnie, może otworzą później. Wczoraj Coal energy też długo trzymali.
    jestem spokojny, tylko trochę zniesmaczony, mam papier kupiony i czekam
    Jak my wszyscy. Wczoraj widziałem, że widły były poszerzone do 1.20zł. dziś z powrotem 1zł, ehh
    No wg tego systemu i tych ich systematyk to nie puszczą na +48% na otwarciu , skoro limit jest 20% (odniesienie do otwarcia) i drugie 20% (od otwaracia).Razem max 40% na sesję.
    Dawid.
    Napisz im wg jakich zasad są puszczane kursy:
    - 4 mass (1.07.2020 kurs zamkniecie 0,189, a dziś 29.07.2020 max 4,24, czyli wzrost o ponad 1700%)
    - Letus (1.07.2020 kurs zamkniecie 0,37 a max 27.07.2020 kurs 18,70, czyli wzrost o ponad 4000%)
    I niech nie pitolą,że widełki i kursy są zależne od sytuacji w spółce.
    Jak kurs spada z 11 zł to nie ma problemu, a jak kurs chce urosnąć z samego dna to jest problem?
    Dokładnie, kurs bo ktoś kupuje, na tym polega cała gra. Mam gdzieś sztuczne ograniczenia.
    Modern jest i tak w lepszej sytuacji niż elq, który już trzeci tydzień wisi na widłach. Od wczoraj trzymają też 06magna.
    @lemo. Poczekam jeszcze i zobaczę rozwój sytuacji. Trochę uspokoiłem się jak widzę w dość rozsądny TKO. Liczę, że dziś jednak otworzą.
    Cytując fragment odpowiedzi , którą otrzymałeś:
    "Decyzja o ewentualnej zmianie ograniczeń podejmowana jest na podstawie analizy wielu czynników i jest dokonywana indywidulanie dla każdego przypadku. Długość równoważenia wynika między innymi z parametrów zleceń, ich liczby i wartości, historii notowań danego instrumentu. Decyzja podejmowana jest również na podstawie raportów bieżących emitenta oraz sytuacji ekonomicznej spółki."
    To pytanie brzmi, kto tu kogo chroni w imię ochrony inwestorów? Czy DM chroni inwestrów przed mega spadkami ograniczając ich spadek? Nie.
    Kurs chce rosnąć z dołka.Na samym dnie pojawił się niewidziany historycznie obrót, który w takich sytuacjach oznacza odwrócenie trendu.Chcą Nas chronić przed wzrostami???????
    Żenada, paranoja w jednym.
    A tak wogóle o ile mogę zapytać to na jakich ilosciach i poziomach wskoczyliśmy w tą spolkę? Bo tu też zależy kto jak się zaanagażował.Jeśli mała ilość i niska cena to można sobie czekać.Gorzej jak duzo akcji i takie czekanie to mrożenie potencjalnych zysków , które można było osiągnąć przez te niecałe 2 tygodnie od 17.07.2020.
    Osobiście brałem nad zamknięciem z dnia 15.07 od 29gr . Nie będę wchodził w szczegóły co do ilości. Myślałem, że szybko wejdę potrzymam do 1.50zł i wyjdę. Jednak jak zobaczyłem ten wolumen i zamknięcie, to zmieniłem zdanie póki co i obserwuję. Zrozumiałbym jakby każdego dnia trochę kurs się wspinał, ale nie takie blokowanie sztuczne.
    Miał być szybki dil, a wyszło jak zwykle.Hehe.Ja też wchodziłem 17.07 z rana.Ten obrót z tego dnia (690.000szt) to najwyższy dzienny obrót na tej spółce:
    http://prntscr.com/tqia65
    Takie obroty na samym dnie przeważnie sugerują odwrócenie sytuacji na kursie.Szkoda,że tak animator podchodzi do sprawy, bo byc może już do tej pory mielibyśy 2-3 zł..
    Cały czas człowiek zapomina, że mamy do czynienia z GPW:). Ja wchodziłem przez ogólną sytuację na wykresie. A duży wolumen był bonusem. Przekonamy się co z tego wszystkiego wyjdzie.
    Siedzę na rynku naprawdę długo.Taki volumen w większości przypadków sugeruje wzrost, ktory nie musi realizowany od razu (może być przedłuzony w czasie).Dużemu nie zawsze zależy na szybkim dilu.Mialem tak wiele razy, jak na CAM, który był brany po 0,16 (tam tez pojawiły się duże obroty)..ale prawdziwy wzrost przyszedł za kilka m-cy.
    No zobaczymy.Powodzenia w inwestycji.Ważne,żeby nie dać się wyautować zbyt wczesnie;)
[x]
MOLIERA2 0,00% 0,10 2025-12-05 11:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.