@ Lemo Dzięki, pisałem na szybko. To moja druga skarga, ostatnią napisałem z tego co pamiętam 22.07. I następnego dnia dostałem takiego maila:
Szanowny Panie,
Spółka Modern Commerce SA (MCE) notowana jest na rynku New Connect, gdzie ograniczenie wahań kursu jest równe 20% na otwarciu w relacji do kursu odniesienia, oraz taka sama zmiana w trakcie notowań ciągłych liczone od kursu otwarcia. W ciągu ostatniego miesiąca akcje spółki urosły z poziomu 0,15 PLN do obecnego TKO 0,88 PLN czyli prawie 600% pomimo że spółka nie publikowała istotnych informacji.
Priorytetem GPW jest zapewnienie bezpieczeństwa obrotu i zagwarantowanie inwestorom możliwości zawierania transakcji. Giełda korzysta więc z odpowiednich narzędzi i procedur, aby dostępność usług przebiegała bez zakłóceń i w sposób ciągły. Zarówno Regulamin Giełdy (par. 132 p. 6), jak również par. 59 SZOG (Szczegółowych Zasad Obrotu Giełdowego) określają ogólne uprawnienie przewodniczącego sesji do zmiany ograniczeń wahań kursu bez wskazywania konkretnych poziomów tych zmian. Wewnętrzne regulacje GPW zawierają także dodatkowe wytyczne, jakimi kieruje się przewodniczący sesji w procesie podejmowania decyzji o ewentualnym rozszerzeniu ograniczeń wahań kursu.
Decyzja o ewentualnej zmianie ograniczeń podejmowana jest na podstawie analizy wielu czynników i jest dokonywana indywidulanie dla każdego przypadku. Długość równoważenia wynika między innymi z parametrów zleceń, ich liczby i wartości, historii notowań danego instrumentu. Decyzja podejmowana jest również na podstawie raportów bieżących emitenta oraz sytuacji ekonomicznej spółki.
GPW na bieżąco monitoruje poziom kursów notowanych spółek w zakresie ww. kompetencji. Giełda przypomina również, że każdy przypadek gwałtownego wzrostu kursu może być przedmiotem analizy UKNF pod kątem sztucznego kształtowania kursu poprzez składane zlecenia lub próby manipulacji.
Z poważaniem
Dział Notowań
Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.