Mając 800 zatrudnionych pracowników ZUE nie zobaczy nawet 1 euro z tych miliardów. Wygrali inne przetargi oferując minimalne marże i sami się WYDYMALI.
I tu się z kolegą nie zgodzę. 750 mld EUR będziemy wydawać ok. 10-15 lat. ZUE ma kontrakty na najbliższe 2 lata. Dwa. Firm pokroju ZUE można policzyć na palcach jednej ręki. To wysoce specjalistyczna firma z unikatową technologią i maszynami. Trzy. Bardzo dobre zarządzanie Nowaka przyłoży się na dynamiczny rozwój firmy. Myślę, że w dwa lata firma zwiększy zatrudnienie o 100 %. O wzroście przychodów i poprawie marży na kontraktach powyżej 10 % nie wspomnę. Cztery. Zwyczajnie wierzę w potencjał oparty o zdrowe fundamenty tej firmy.
Kolega ma racje. Jednak te 750mld zl jest na wydanie do konca 2027 (ramy czasowe budzetu UE). Duza czesc z tej kasy pojdzie do firm zajmujacych sie koleja, a z tej duzej czesci kolejna duza czesc przypadnie dla ZUE.
Nie rozmiem poprzedniuego kolegi, ktory narzeka , ze ZUE wygrywa przetargi. To chyba dobrze....
@Qwerty, naprawdę uważasz, że to dobrze, gdy firma wygrywa przetargi w taki sposób?
Olsztyn: "Najtańszą ofertę złożyło ZUE – 382,25 mln zł. Swoje oferty złożyli także: Budimex – 444,45 mln zł, Konsorcjum firm Polimex i Trakcja – 403,16 mln zł, Roverpol – 467,23 mln zł, Gulermark – 467,35 mln zł, Konsorcjum firm Mirbud oraz Kobylarnia – 437,87 mln zł, Torpol – 453,68 mln zł. Na realizację inwestycji Olsztyn przeznaczył 479,7 mln zł."
ZUE wygrało przetarg składając ofertę 54mln poniżej średniej. Blisko 21 mln poniżej drugiej i tak bardzo wyżyłowanej oferty. Na czym oni mają niby zarabiać? Mają dostęp do tańszego sprzętu? Sami produkują materiały budowlane? Jedyne na czym mogą realnie oszczędzić to pracownicy i to wychodzi im idealnie - poświęć kilka minut i sprawdź jakim pracodawcą jest ZUE. Trzeba mieć poważne braki w intelekcie, żeby pracować u nich za 13 zł/h przy robotach drogowych w innym mieście.
Taka sama historia. Na dobrą sprawę mogli złożyć oferty nawet o 20-30 mln wyższe (w sumie) i też by pewnie wygrali, ale może nie lubią pieniędzy. A teraz w zamian będą przez 2 lata zaangażowani w projekty, gdzie sami zgodzili się robić za bezcen. Fantastyczny pomysł na biznes.
@Mirek, te pieniądze muszą zostać wydane znacznie szybciej. W 2023 w Polsce będą podwójne wybory i do tego czasu wszystko co będzie możliwe do wydania zostanie wydane. O 10-15 latach możesz JUŻ w tym momencie zapomnieć.
Ile masz palców w jednej ręcę? W Olsztynie było 7 chętnych do przetargu, już licząc konsorcja jako jedno. W Szczecinie doszła kolejna firma, której nie było w Olsztynie. Myślisz, że nie ma więcej firm w Polsce, które potrafią położyć tory i zbudować przystanki? Przejrzyj kilkanaście przetargów z ostatnich lat i zobacz ile realnie firm się tym zajmuje. Jakby tego było Ci mało to Polsce jest kilkunastu dużych deweloperów i uwierz mi, że każda firma, która potrafi zbudować blok mieszkalny ma środki do tego, żeby położyć 6 km torów i postawić 13 przystanków. Zwłaszcza kiedy same mają zastój w interesie. O firmach z zagranicy nie wspominam.
O bardzo dobrym zarządzaniu pisałem wyżej. Zaniżone oferty, gdzie sami okroili swój zysk o dobre 20 mln. Szanse na zwiększenie zatrudnienia ma podobne jak wszystkie inne firmy, tzn. mieliby gdyby nie to, że są FATALNYM pracodawcą.
Jedna zła wiadomość i cena może drastycznie polecieć. Trzymajcie rękę na pulsie, żeby w dobrym momencie wysiąść, bo ich fundamenty nie są zbyt dobre.
Jak nie trzeba podnajmować wszystkiego do prac tylko robić swoim sprzętem i załogą to można być tańszym i mieć powyżej 10 % na kontrakcie. Wypisz, wymaluj ZUE
ZUE i w 2019 i w pierwszym kwartale 2020 zaliczyło stratę. Nie ma żadnych 10% na kontrakcie, są za to straty i kredyty. Nie ma własnego sprzętu, za to są leasingi:
Stan na 31.03.2020:
Długoterminowe i krótkoterminowe pożyczki i kredyty bankowe: 27 774 000 zł
Długoterminowe i krótkoterminowe zobowiązania z tytułu leasingu: 19 101 000 zł Długoterminowe i krótkoterminowe pozostałe zobowiązania finansowe: 36 000 zł
Razem zobowiązania finansowe: 46 911 000 zł
Środki pieniężne i ich ekwiwalenty: 2 357 000 zł
Stosunek zadłużenia netto do kapitału własnego 29,77%.
@ZnanyAnalityk, ja za to mam alergię na naganiaczy. Pisałem Ci już w innym miejscu, że ta spółka to wydmuszka i nie mam zamiaru zmieniać zdania. Za to widzę, że znalazłeś już całe grono pożytecznych idiotów. Pasujecie do siebie i myślę, że wiele razem osiągniecie.
Gdyby jednak ktoś miał jakieś wątpliwości co do tej spółki to polecam zerknąć w ostatni raport: https://www.grupazue.pl/resources/dokumenty/raporty/Okresowe/Kwartalne/2020/Skonsolidowany_i_jednostkowy_raport_kwartalny_ZUE_S.A._za_I_kwartal_2020_r..pdf
Cashflow jak u bankruta. 1/3 spółki to kredyt. Niecałe dwa miliony w kasie i 800 pracowników. Za to wystawionych gwarancji na blisko miliard złotych. Naciągaj dalej naiwniaków, jak kupują taki syf to sami są sobie winni.
@Mirek, zdajesz sobie sprawę z tego, że wszystko napisałem w poprzednim poście znajduje się w raporcie spółki w którą się wpakowałeś? Może przestań na jakiś czas interesować się świadectwami innych ludzi i zacznij się interesować spółkami w które inwestujesz pieniądze? Uwierz mi, że się nie zawiedziesz.
Zdarzyło Ci się przed pierwszym mieć 20 zł w portfelu? Tak? Czy to znaczy, że jesteś nieudacznikiem i bankrutem. Do tego oszustem? Czy oszukujesz samego siebie? Często to robisz? Czy żona wie?
Dobra wiesz, jak wygląda ustawa o zamówieniach publicznych? Wiesz, kto je wygrywa ? Te z najlepszą ofertą. Skoro byli blisko "najniższej ceny" czytaj zbliżonej do środków przeznaczonych na taki cel to się wygrywa. Skąd wiesz, być może podzielili się trakcja, torpol, ZUE , że ZUE bierze torowiska tramwajowe itd, a pozostałe kolejowe zostają dla Torpolu i Trakcji. Domyślam się, że przypomina sie Tobie case hydrobudowy, ale teraz jest kasa na takie przedsięwzięcia i moment na inwestycje