• Krka-podatek od dywidendy Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Słowenia nie pobiera podatków od zysków kapitałowych.Czy pobiera podatek od dywidend?Jeśli pobiera to ile?
    A może wypłaca całość dywidendy i dopiero w Polsce każdy sobie w kwietniu płaci podatek(tak wypłacało Asseco Słowacja)
    Prosze mnie oświecić w tej kwestii(ktoś kto pobierał dywidendę z Krkry np. za 2018r)
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: ~axaa [188.146.39.*]
    podatek 27,5%-gratulacje Słowenio!
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: piotrpoznan [217.9.123.*]
    W US informowalem sie w tej kwestii. Jezeli jestes w stanie udowodnic, ze podatek zostal pobrany w Slowenii to odliczasz go w Polsce. Poniewaz jest wyzszy w Slowenii w Polsce to go nie placisz. Musisz wypelnic PIT od dochodow kapitalowych za granica. Jak udowodnic? Uchwala RN - wydrukuj z internetu i wyciag przelewu z rachunku maklerskiego. W moim US sie z tym godza.Moga jednak kwestionowac, ze roznica zawiera oplaty manipulacyjne, bankowe etc., ktore nie sa zaplaconym podatkiem w Slowenii. Ale slyszalem od tych co maja CEZ, ze moga wymagac jakiegos zaswiadczenia z biura maklerskiego. A nie wszystkie chca tego typu dokument wystawiac. A moze ktos ma inne doswiadczenia w tekj kwestii? Chetnie bym wysluchal.
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Dnia 2020-07-22 o godz. 16:28 piotrpoznan napisał(a):
    > W US informowalem sie w tej kwestii. Jezeli jestes w stanie udowodnic, ze podatek zostal pobrany w Slowenii to odliczasz go w Polsce. Poniewaz jest wyzszy w Slowenii w Polsce to go nie placisz. Musisz wypelnic PIT od dochodow kapitalowych za granica. Jak udowodnic? Uchwala RN - wydrukuj z internetu i wyciag przelewu z rachunku maklerskiego. W moim US sie z tym godza.Moga jednak kwestionowac, ze roznica zawiera oplaty manipulacyjne, bankowe etc., ktore nie sa zaplaconym podatkiem w Slowenii. Ale slyszalem od tych co maja CEZ, ze moga wymagac jakiegos zaswiadczenia z biura maklerskiego. A nie wszystkie chca tego typu dokument wystawiac. A moze ktos ma inne doswiadczenia w tekj kwestii? Chetnie bym wysluchal.

Ale rozumiem tylko 8,5% /TAK?
    Odliczasz w picie giełdowym od przychodu?Dochodu?
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: ~aa [89.64.0.*]
    czyli co na dziendobry podwojny podatek, najpierw slowenski pozniej polski i walcz by polski odzyskac?
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: piotrpoznan [217.9.123.*]
    Rozliczam PItem od dochodow zagranicznych. Podatek slowenski zgodnie z umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania moze odliczyc. link
    ska-a.html 
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: ~axaa [188.146.39.*]
    Dnia 2020-07-23 o godz. 12:30 piotrpoznan napisał(a):
    > Rozliczam PItem od dochodow zagranicznych. Podatek slowenski zgodnie z umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania moze odliczyc. link
    > ska-a.html

Pytam-możesz odliczyć różnicę pomiędzy 27,5-19=8,5%
    Pitem jakim?Giełdowym?

• Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Do piotrpoznan/Mądrzysz się ,tylko z tej twojej mądrości nic nie ma:)))
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: piotrpoznan [212.202.113.*]
    Dawno tu nie zagladalem. W rozliczeniu od biura maklerskiego dostajesz wplacona Ci dywidende. Od uchwaly zarzadu, jest na stronie KRKI, rozliczasz kwote dywidendy w kursie PLN z dnia poprzedniego do wyplaty i kwote netto jaka masz w wyciagu z biura. W PIT 8C jezeli roznica jest ujemna , czyli zaplaciles wiekszy podatek w Slowenii niz 19% to wykazujesz 0 i podatek jest zaplacony. Jezeli podatek zagraniczny jest ponizej 19% roznice placisz w PL. Nie wiem jak Ci wyplaca biuro maklerskie. Ja otrzymalem kwote pomniejszona o podatek w Slowenii. Tak rozliczylem za rok 2019 i US to przyjal. Tyle w tym temacie.Problemem moze byc interpetacja US , ze w pomniejszonej kwocie mogly byc prowizje banku albo inny kurs rozliczenia. W moim US na to nie zwracaja uwagi ale od innych slyszalem , ze potrafia sie do tego przyczepic.
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: ~axaa [188.146.177.*]
    Dnia 2020-08-24 o godz. 21:45 piotrpoznan napisał(a):
    > Dawno tu nie zagladalem. W rozliczeniu od biura maklerskiego dostajesz wplacona Ci dywidende. Od uchwaly zarzadu, jest na stronie KRKI, rozliczasz kwote dywidendy w kursie PLN z dnia poprzedniego do wyplaty i kwote netto jaka masz w wyciagu z biura. W PIT 8C jezeli roznica jest ujemna , czyli zaplaciles wiekszy podatek w Slowenii niz 19% to wykazujesz 0 i podatek jest zaplacony. Jezeli podatek zagraniczny jest ponizej 19% roznice placisz w PL. Nie wiem jak Ci wyplaca biuro maklerskie. Ja otrzymalem kwote pomniejszona o podatek w Slowenii. Tak rozliczylem za rok 2019 i US to przyjal. Tyle w tym temacie.Problemem moze byc interpetacja US , ze w pomniejszonej kwocie mogly byc prowizje banku albo inny kurs rozliczenia. W moim US na to nie zwracaja uwagi ale od innych slyszalem , ze potrafia sie do tego przyczepic.

Tyle to ja wiem.Pytałem jak odzyskać kwotę podatku 27,5-19=8,5%???
    A jest na to sposób.Pobierasz w swoim US papier o rezydencji podatkowej -certyfikat CFR-1
    Wysyłasz do KRKRY przetłumaczony na angielski.Na przyszły rok KRKA powinna to uwzględnić i nie pobrać ci podatku 27,5%
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: michal70 [37.47.236.*]
    axaa - wydaje mi się że wysłanie dokumentów do KRKA nic nie da. Na mój gust musisz mieć decyzję Słoweńskiej administracji skarbowej.
    Tu jest strona z odpowiednim formularzem. Wniosek można złożyć elektronicznie. Piszą, że "no fees".:
    link
    Ale zastrzegam, że jeszcze tego nie ćwiczyłem, więc nie wiem czy to zadziała. Teoretycznie powinno.
  • Re: Krka-podatek od dywidendy Autor: michal70 [37.47.236.*]
    Tu jest sporo wyjaśnione:
    link 
[x]
KRKA 0,92% 878,00 2025-12-23 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.