Cześć, mam kilka pytań odnośnie gry na spadki na akcjach i bardzo proszę o pomoc :) 1. Czy w jakimś polskim domu maklerskim da się grać na spadki na zasadzie pożyczenia akcji i odkupienia ich niżej ? Coś na zasadzie zwykłego inwestowania tylko, że najpierw sprzedaje i odkupuje kiedy chcę. Jeśli tak to czy akcje te muszę oddać w konkretnym terminie i czy za każdy dzień otwartej pozycji jest naliczana prowizja jak w kontraktach CFD ? 2. Czy otwierając pozycję na kontraktach terminowych futures mogę ją zamknąć kiedy chcę (np. FPKO) czy tylko w określonym terminie kiedy rozliczane są kontrakty ( co 3 miesiące (?) ) 3. Mam rachunek w DM Alior Banku i tam można grać na spadki korzystając z certyfikatów Raiffeisen, co o tej metodzie sądzicie ? Czy za trzymanie pozycji dłużej niż jedeń dzien naliczana jest prowizja ? Trochę na pewno zagmatwałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie mniej więcej o co mi chodzi Generalnie chodzi mi o to jak grać na spadki nie korzystając z CFD, które naliczają prowizję za każdy kolejny dzień otwartej pozycji Dzieki za pomoc, pozdrawiam !
Dnia 2020-07-16 o godz. 16:28 ~Md napisał(a): > Cześć, mam kilka pytań odnośnie gry na spadki na akcjach i bardzo proszę o pomoc :) > 1. Czy w jakimś polskim domu maklerskim da się grać na spadki na zasadzie pożyczenia akcji i odkupienia ich niżej ? Coś na zasadzie zwykłego inwestowania tylko, że najpierw sprzedaje i odkupuje kiedy chcę. Jeśli tak to czy akcje te muszę oddać w konkretnym terminie i czy za każdy dzień otwartej pozycji jest naliczana prowizja jak w kontraktach CFD ? > 2. Czy otwierając pozycję na kontraktach terminowych futures mogę ją zamknąć kiedy chcę (np. FPKO) czy tylko w określonym terminie kiedy rozliczane są kontrakty ( co 3 miesiące (?) ) > 3. Mam rachunek w DM Alior Banku i tam można grać na spadki korzystając z certyfikatów Raiffeisen, co o tej metodzie sądzicie ? Czy za trzymanie pozycji dłużej niż jedeń dzien naliczana jest prowizja ? > Trochę na pewno zagmatwałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie mniej więcej o co mi chodzi > Generalnie chodzi mi o to jak grać na spadki nie korzystając z CFD, które naliczają prowizję za każdy kolejny dzień otwartej pozycji > Dzieki za pomoc, pozdrawiam !
1. Nie jestem pewien, ale z tego co wiem to nie możesz jako indywidualny inwestor używać krótkiej sprzedaży. 2. Oczywiście możesz kontrakt zamknąć (lub odwrócić) w dowolnym momencie jego "życia". Dodatkowo na GPW nie ma żadnej opłaty za rolowanie pozycji co sesję jak w kontraktach CFD. 3. Nie wiem, ale z prawdopodobieństwem bliskim pewności zakładam, że nie.