• Moto
  • Alert
  • Notowania
  • Kursy walut
  • Centrum Finansowe
  • Bankier.TV
  • Newsletter
  • Zaloguj się
Bankier.pl - Polski Portal Finansowy
  • Rynki
    • Depesze PAP
    • Komentarze rynkowe
    • Kryptowaluty
    • Giełda
    • Kryptowaluty
    • Waluty
    • Gospodarka
    • Surowce
    • Fundusze
    • Narzędzia
    • Wiadomości z rynków
    • Wywiady ze spółek
    • PPK
    • Binance (serwis partnera)
  • Twoje finanse
    Jak zarządzać Twoimi finansami?
    • Tanie konto
    • Oszczędzanie
    • Jak wziąć kredyt?
    • Mieszkanie na kredyt
    • Pożyczki pozabankowe
    • Nieruchomości
    • Moto
    • Ubezpieczenia
    • Emerytury
    • Domowe finanse
    • Narzędzia i kalkulatory
  • Biznes
    • Prowadzenie firmy
    • Podatki i ZUS
    • Płaca i kariera
    • Finansowanie
    • Windykacja
    • Technologia
    • Narzędzia
    • Konta firmowe
    • MamBiznes.pl
  • Porównywarki
    Porównaj produkty finansowe Logotyp Smart.Bankier.pl
    • Kredyty gotówkowe
    • Konta osobiste
    • Kredyty hipoteczne
    • Pożyczki na raty
    • Konta oszczędnościowe
    • Lokaty
    • Karty kredytowe
    • Konta firmowe
    • Promocje bankowe
    • Kredyty firmowe
    • Kantory internetowe
    • Kalkulator OC i AC
    • Ubezpieczenia turystyczne
    • Chwilówki
    • Kredyty konsolidacyjne
    • IKE i IKZE
  • Forum
    • Giełda
    • Jak grać na giełdzie?
    • Dzienniki giełdowe
    • Forex
    • Złoto
    • Gospodarka i polityka
    • Jak zacząć inwestować?
    • Banki
    • Chwilówki
    • Kryptowaluty
    • IKE/IKZE
    • ETF
  • Forum
    • Giełda
    • Jak grać na giełdzie?
    • Dzienniki giełdowe
    • Forex
    • Złoto
    • Gospodarka i polityka
    • Jak zacząć inwestować?
    • Banki
    • Chwilówki
    • Kryptowaluty
    • IKE/IKZE
    • ETF
  • Złoto
    • Dodaj wątek
    • Moje posty
    • Obserwowane
PROMOCJA
  • Konto idealne do podróżowania. UniCredit zwalnia z opłat za bankomaty

Forum

• Giełda
  • Jak grać na giełdzie?
  • Dzienniki giełdowe
  • Forex
  • Złoto
  • Gospodarka i polityka
  • Jak zacząć inwestować?
  • Banki
  • Chwilówki
  • Kryptowaluty
  • IKE/IKZE
  • ETF

Warto wiedzieć

• Regulamin Forum Bankier.pl
  • Zgłoś naruszenie
  • Zgłoś skargę
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Podatek giełdowy

Twoje Forum

• Obserwowane wątki
  • Twoje posty

Archiwum

• Podatki
  • Prowadzenie firmy
  • Ubezpieczenia i emerytury
  • Po godzinach
  • Nieruchomości
Forum Złoto powrót do głównego postu
  • A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: goldstar [185.109.168.*] 2020-07-14 00:32
    jak w temacie czy warto zbierać świecidełka?
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 1
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Marian [77.45.27.*] 2020-07-15 21:28
    Jak masz dobrą cenę to czemu nie zawsze w ciężkich czasach będziesz mógł to spieniężyć napewno nie opłaca się kupować nowej biżuteri u jubilera pod inwestycję bo tam narzut na wyrobach jest ogromny.Ja osobiście kupuje złote monety ale biżu też trochę mam z dawny dobrych czasów,pozdrawiam.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 4
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: goldstar [185.109.168.*] 2020-07-16 14:28
    Myślę tak,
    tylko biżuteria używana i wysokiej próby
    chciałbym unikać bez drobnicy w stylu pierścionki i łańcuszki,
    chyba że łańcuchy ;-)
    chodzi mi o sam kruszec a na ocenie wartości wykonania to sie trzeba znac
    oo sygnety tak!
    :D
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~rk [83.24.144.*] 2020-07-21 01:13
    musisz wiedzieć, że biżuterie możesz sprzedac u jubilera jako złom... dowiedz się za jaką cenę jubilerzy od Ciebie odkupią to stwierdzisz że monety 1 uncjowe mają największy sens :-)
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 6
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Tadek [212.180.180.*] 2020-12-21 18:48
    Najlepszy combi pack 50x 1g
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 0
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Edek [83.21.116.*] 2020-07-24 13:12
    Dnia 2020-07-16 o godz. 14:28 goldstar napisał(a):
    > Myślę tak,
    > tylko biżuteria używana i wysokiej próby
    > chciałbym unikać bez drobnicy w stylu pierścionki i łańcuszki,
    > chyba że łańcuchy ;-)
    > chodzi mi o sam kruszec a na ocenie wartości wykonania to sie trzeba znac
    > oo sygnety tak!
    > :D

Łańcuszki, łańcuchy, bransolety to biżuteria o sporej komplikacji czyli droga.
    W razie problemów i tak sprzedasz na złom więc prosta biżuteria najwyższej próby i bez kamieni, bo przy odsprzedaży są g. warte. Chyba, że brylant powyżej 0,5Ct
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: onlyv8engine [83.6.13.*] 2020-07-22 22:04
    nie, byle jaka próba
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 1
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: goldstar [185.109.168.*] 2020-07-24 21:25
    A czy biżuteria z nabitą próbą też pójdzie jako złom?
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 0
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: onlyv8engine [83.6.139.*] 2020-08-15 17:15
    tak , pójdzie jako złom. Biżuterie masz zwyczajową 3 czyli próba 583, zatem do 825 ,900 jest daleka droga nie mówiąc już o 999,9.
    wg mnie blacha/sztabki i bulionowe monety też nie żądne świnki , czy inne . Pamiętaj też o tym że monety sprzed 1800 roku podlegają innym zasadom prawnym i handel nimi nie jest tak prosty
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: goldstar [185.109.168.*] 2020-08-15 21:05
    A czy >22ct tez jest traktowane przez jubilera jako zlom?
    (chyba cos nie tak?)

• Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: onlyv8engine [83.6.12.*] 2020-08-17 15:36
    22ct racej nie jako złom ale nie nawet za cenę giełdową. nie wiem o jakim walorze mówisz/oiszesz. wisiorek, kolia sygnet ,sztaba czy masz próbę bitą do potwierdzenia. same karaty nie świadczą o niczym choć każą sądzić ze to nie byle jaki złom. swoje w cenia robi LBMA
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: goldstar [185.109.168.*] 2020-08-17 19:06
    Mnie interesuje ciężkie złoto mam tutaj na myśli grube łańcuchy i to najlepiej
    kiedy próba jest wybita na każdym z oczek. Mam taki 9ct ale teraz celuje na
    lepszą próbę. Tylko nie wiem właśnie jak to porównywać wartością z bulionem
    inwestycyjnym.
    No takie coś w cenie złomu to bym się obraził.
    Dzięki za sugestie zamówienia przetopu.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: onlyv8engine [83.6.12.*] 2020-08-18 07:51
    z bulionem masz sprawe prostą. albo jest LBMA albo nie , lista jest aktualizowana co rok. LBMA ma wartość kruszcu zawsze , nie LBMA może być kolekcjonerskie i ma wartość nominału (britania 100funtów, krug 50USD itd)
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 2
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Marek [85.221.150.*] 2020-11-22 13:24
    Trzeba uważać z tą próbą czy to jest 333 czy 585 , mogą być pozłacane . Musi być wybity urząd probierczy w przypadku 333 nr 9 a 585 nr 3 Jest jeszcze 375 nr 10
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Nowy [176.98.119.*] 2020-08-17 12:36
    Warto. Z własnego doświadczenia. Nigdy nowej biżuterii. Tylko od próby 585 wzwyż. Nigdy z kamieniami. Nigdy obraczek.W lombardach można kupić biżuterię tzw leżaki tj biżuteria nie modna, mało chodliwa itd. Zalety to takie, że można kupować za małe kwoty w ramach posiadanych wolnych środków. No i można tego używać jak bizuterii. Uczciwa marża to przy próbie 585 jakieś 8 zł powyżej ceny złomu na gramie. Lombard i tak w końcu odda to na złom. Przy zakupach hurtowych marża to 6 zł. Są duże lombardy które czasami idą na takie układy. Nie kupuję sztabek dlatego, że są drogie i mają wysoką marże. Czasami długo trzeba czekać na zysk z uwagi na marże. No i na szyję jej nie założysz. Odsprzedaż sztabki czasami jest kłopotliwy. Swoją biżuterię możesz używać, schować, oddać na złom lub wstawić do innego lombardu np w małym mieście zgodnie z zasadą że każdy towar ma swojego klienta i tu już może pojawić się nawet jakiś niewielki zysk. Generalnie długoterminowo to dobry pomysł.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: onlyv8engine [83.6.12.*] 2020-08-17 15:39
    masz rację ale trzeba kupić dużo dać w przetop ale nadwyżką kruszcu bez dopłacania i zapłacić 50PLN za przetop 1oz. generalne z 70g 583 za 50 zrobią Ci 1oz 999. oczywiście nie przy 1oz bo to nie ma sensu, ale 1-2kg już tak. Są firmy które topią usługowo a potem wystawiają kwit /certyfikat probierczy
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: goldstar [185.109.168.*] 2020-08-17 19:08
    Grube łańcuchy i sygnety też mnie interesują jako lokata.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Nowy [176.98.119.*] 2020-08-17 20:46
    Poszukaj w necie i wpisz np. złoto Wrocław olx. Ogłasza się tam fajny Lombard GAJ i można kupić hurtowo po dobrej cenie. Poznasz bo jest na zdjęciach tego bardzo dużo. Biżuteria kupiona w dobrej cenie to nie tylko złoto lecz uniwersalny środek płatniczy. Jadąc za granicę zawsze mam na szyi łańcuszek, sygnet itd. W razie niespotykanych wydatków sprzedajesz złoto w lombardzie po cenie złomu i po kłopocie.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: onlyv8engine [83.6.12.*] 2020-08-18 07:57
    to wszystko prawda ale z biżuterią trzeba bardzo uważać żeby mosiądzu nie nakupić. sygnetów jest mnóstwo , maja nabite próby , masa jest podobna a zdarza się że to lipa. identycznie jest z monetami szczególnie tymi o łatwym do wybicia sposobie. np dlatego filharmonicy mają ok 40mm średnicy a grubość pon 2mm i bardzo głęboki stempel. nie piszę tego aby was zrazić ale trzeba w tej kwestii bardzo uważać. w przypadku bizuterii woda królewska wykryje wam co złoto a co tylko świecidełko
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 2
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Golden_Live [83.238.145.*] 2020-08-26 16:52
    bo lombard za granicą ma obowiązek skupowania złota od obcokrajowców po cenie złomu, hehhehheheheh
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Karol [178.235.177.*] 2020-09-22 21:14
    A ma ktoś dane jak się zmieniała cena skupu złota 585 w ostatnich 5-7 latach ? Mówię oczywiście o cenie skupu złomu w lombardach ?
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Erix [91.123.213.*] 2020-10-14 07:17
    Chyba tylko dla własnej przyjemności. Ogólnie złoto jest opłacalne, ale na pewno mniej niż BTC.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Erix [109.196.57.*] 2020-10-21 07:09
    Tylko dla własnej przyjemności, zysku ci to raczej nie przyniesie.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~damian [71.19.252.*] 2021-09-28 09:30
    Osobiście to ja zamawiam najczęściej sztabki złota jak i biżuterię, ale w Mennicy Skarbowej. Mają całkiem dobrą ofertę i zamówienie dostarczane jest bardzo szybko
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 3 0
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Antok [89.161.77.*] 2021-10-27 13:45
    Na pewno lepiej w to niż zostawić przy tej inflacji gotówkę, natomiast jednak najlepszą z opcji są monety bulionowe i sztabki złote oraz srebrne
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~kamil [161.129.70.*] 2021-11-16 15:01
    Jak najbardziej warto, szczególnie korzystną ofertę posiada Mennica Skarbowa. Oferuje wysokiej jakości wyroby w całkiem dobrej cenie
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 4 0
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Mariola [68.235.33.*] 2021-12-13 12:38
    Moim zdaniem jest to bardzo opłacalna inwestycja. Sama zdecydowałam się na zakup złota w Mennicy Skarbowej i powiem ci, że dosyć szybko otrzymałam zamówienie, dodatkowo wybór jest tutaj dosyć duży.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Ta [93.174.30.*] 2021-12-13 22:07
    Naganiasz a mennica skarbowa ma złodziejskie marże i trzeba być dawcą kapitału żeby zamiast w tavexie czy mennicy kapitałowej tam coś kupić
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 2 2
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~zofia [155.94.218.*] 2021-12-28 09:00
    Inwestycja w złoto to świetna sprawa. Właśnie sama niedawno zrobiłam zamówienie w Mennicy Skarbowej. Byłam mile zaskoczona, ponieważ bardzo szybko otrzymałam swoje zamówienie, a znajomy zamawiając u konkurencji czekał aż kilka tygodni, więc bardzo długo
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~enzio [188.33.242.*] 2022-01-03 11:05
    Wydaje mi się że lepiej normalnie w sztabki, lub monety. Mennica Skarbowa ma szeroką ofertę jeśli chodzi o złoto, sama biżuteria też jest dobrą opcją, ale lepiej chyba inwestować w typowo 'inwestycyjne' rzeczy.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 2 0
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: cyk09 [185.148.64.*] 2023-07-29 21:10
    Oczywiście że warto, zawsze biżuteria damska będzie w cenie. Wystarczy spojrzeć na dzisiejsze ceny biżuterii i przypomnieć sobie jakie były powiedzmy 10 lat temu. To zawsze dobra inwestycja
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~daga [198.55.126.*] 2023-08-13 10:22
    Szczerze mówiąc mnie spodobała się oferta jaką posiada Mennica Skarbowa. Tutaj można bardzo sprawnie i szybko kupić metale szlachetne, więc może jednak to będzie udany zakup
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~joanna [185.13.187.*] 2023-09-13 11:46
    Właśnie ja na dniach planuję kupić złoto w Mennicy Skarbowej. Z tego co słyszałam to wybór jest tutaj faktycznie duży i co ważne zamówienia są szybko realizowane
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~koniek [5.173.138.*] 2023-09-18 15:22
    Lepiej kupić złoto w Mennicy Skarbowej, zamiast biżuterii.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~agata [161.129.70.*] 2023-10-16 15:08
    Ogólnie też wiele osób zachwalało sobie Mennicę Skarbową. Zakupy tutaj przebiegają bardzo szybko i sprawnie i dodatkowo też obsługa z wielkim zaangażowaniem podchodzi do klientów
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~marsia [5.173.139.*] 2023-10-24 09:59
    Lepiej chyba po prostu kupować sztabki. Na przykład na mennicy skarbowej są takie w różnym rozmiarze ;)
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Koriz [138.199.21.*] 2023-11-02 10:22
    Ja wolę jednak złote monety i sztabki w różnej gramaturze, ale najczęściej w monety bulionowe uncjowe na przykład sprawdź mennice skarbową
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~ada [104.129.18.*] 2023-11-18 14:20
    Widziałam właśnie, że całkiem dobrą ofertę posiada Mennica Skarbową. Dużo osób zachwalało sobie takie rozwiązanie, tym bardziej, że zakup złota przebiega tutaj bardzo sprawnie
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Breś [45.14.71.*] 2023-11-21 10:36
    Wiele zależy za ile uda się kupić złoto w formie biżuterii, ja jednak wolę pójść w stronę złotych monet bulionowych uncjowych. Warto sprawdzic co się bardziej opłaca :)
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Madzia [77.65.117.*] 2023-11-29 13:41
    Wole zdecydowanie inwestować w złoto ale w sztabki takie sztabki kupisz w dobrej cenie w Mennicy skarbowej
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~ada [185.13.187.*] 2023-12-15 12:33
    Moim zdaniem jednak realizacja zamówień w Mennicy Skarbowej odznacza się znaczną prędkością, co sprawia, że jest to godna uwagi opcja dla tych, którzy potrzebują szybkiego dostępu do szerokiego asortymentu.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Magda [89.230.53.*] 2023-12-30 15:38
    Moim zdaniem lepiej zainwestować w sztabki złota, które możesz kupić Mennicy Skarbowej. Nie dość że mają dobre ceny to mają te sztabki na stanie
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~ada [185.13.187.*] 2024-01-18 14:55
    Jeśli chodzi o zakup złota to jednak świetną ofertę posiada Mennica Skarbowa. Ogólnie obsługa ma świetne podejście do klientów i co ważne dostawa jest też praktycznie od ręki
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~daria [185.13.185.*] 2024-01-23 11:46
    A co powiesz na Mennice Skarbową? Właśnie z tego co widziałam to dużo osób zachwalało sobie tą ofertę, dodatkowo też jeśli chodzi o realizację zamówień to jest ona bardzo szybka
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~monika [77.111.245.*] 2024-02-16 15:06
    Ogólnie dobrą opcją jest inwestycja w złoto. Ja planuje je właśnie kupić w Mennicy Skarbowej, ponieważ słyszałam, że mają tutaj bardzo rozbudowaną ofertę i co ważne zamówienia są szybko dostarczane
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Anna [77.65.117.*] 2024-02-29 10:59
    Zdecydowanie bardziej polecam sztabki złota które możesz kupić w Mennicy Skarbowej
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~maja [185.13.184.*] 2024-03-15 17:46
    Moim zdaniem to świetna opcja ;) Można też sprawdzić Mennice Skarbową, ponieważ z tego co słyszałam to wiele osób zachwalało sobie ich ofertę
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~Oskar [77.65.117.*] 2024-03-28 15:57
    Zdecydowanie wolę zainwestować w złoto ale w sztabki złota nie w biżuterię. Sztabki złota lub złote monety kupisz w Mennicy Skarbowej
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~zyniek [5.173.186.*] 2024-04-03 16:24
    A nie lepiej po prostu jakieś monety, sztabki? Na mennicy skarbowej są dostępne w dobrych cenach, różnej wielkości.
  • Re: A czy warto inwestować w złotą biżuterię? Autor: ~sara [185.13.187.*] 2024-04-13 17:39
    Może warto wybrać Mennice Skarbową? Co do zakupu złota to tutaj cały ten proces przebiega sprawnie, dostawa jest praktycznie od ręki
1 2
Następna
  • Kurs Euro
  • Kurs dolar
  • Kurs frank
  • Kurs funt
  • Wiron
  • Przelicznik walut
  • Kantor internetowy
  • Kalkulator wynagrodzeń
  • Umowa zlecenie
  • Kredyt na mieszkanie
  • Kredyt na samochód
  • Kalkulator kredytowy
  • Revolut
  • Winiety
  • Jak grać na giełdzie?
  • Jak wziąć kredyt hipoteczny?
  • Rejestracja samochodu
  • Jak rozwiązać umowę z Orange
  • Program pit
  • Rozliczenie pit
  • pit 37
  • Pit 36
  • Pit 36L
  • Pit 28
  • Pit 11
  • Ulgi i odliczenia podatkowe
  • Koszty uzyskania przychodów
  • Sesje elixir
  • PB weekend
  • RRSO co to jest?
  • Blogbank.pl
  • Promocje bankowe
  • Stopa procentowa
  • SMART Bankier
  • Pieniądze na dowolny cel
  • Wygodne oszczędzanie
  • Prawo i pieniądze
  • Porady w finansach
  • Średnia krajowa 2023
  • Kalkulator zdolności kredytowej
  • Pożyczki na raty
  • Sklep Bankier.pl
  • ePIT
  • O nas
  • Reklama
  • Redakcja Bankier.pl
  • Patronat Bankier.pl
  • RSS
  • Centrum Prasowe
  • Produkty Finansowe
  • Kontakt
  • Zgłoś błąd
  • Mapa serwisu
  • Zarządzanie zgodami
Bonnier Business Polska Bankier.pl – Portal Finansowy – Rynki, Twoje finanse, Biznes Puls Biznesu pb.pl - rynek, akcje, spółka, przedsiębiorca, budżet Pulsmedycyny.pl - Portal lekarzy i pracowników służby zdrowia Smart Bankier.pl - Porównaj oferty pożyczek i kredytów Spotdata - Wizualizacja i analiza danych ekonomicznych Arslege - Platforma do nauki prawa przez Internet

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu. Polityka cookies | Polityka prywatności |