Jak masz dobrą cenę to czemu nie zawsze w ciężkich czasach będziesz mógł to spieniężyć napewno nie opłaca się kupować nowej biżuteri u jubilera pod inwestycję bo tam narzut na wyrobach jest ogromny.Ja osobiście kupuje złote monety ale biżu też trochę mam z dawny dobrych czasów,pozdrawiam.
Myślę tak, tylko biżuteria używana i wysokiej próby chciałbym unikać bez drobnicy w stylu pierścionki i łańcuszki, chyba że łańcuchy ;-) chodzi mi o sam kruszec a na ocenie wartości wykonania to sie trzeba znac oo sygnety tak! :D
musisz wiedzieć, że biżuterie możesz sprzedac u jubilera jako złom... dowiedz się za jaką cenę jubilerzy od Ciebie odkupią to stwierdzisz że monety 1 uncjowe mają największy sens :-)
Dnia 2020-07-16 o godz. 14:28 goldstar napisał(a): > Myślę tak, > tylko biżuteria używana i wysokiej próby > chciałbym unikać bez drobnicy w stylu pierścionki i łańcuszki, > chyba że łańcuchy ;-) > chodzi mi o sam kruszec a na ocenie wartości wykonania to sie trzeba znac > oo sygnety tak! > :D
Łańcuszki, łańcuchy, bransolety to biżuteria o sporej komplikacji czyli droga. W razie problemów i tak sprzedasz na złom więc prosta biżuteria najwyższej próby i bez kamieni, bo przy odsprzedaży są g. warte. Chyba, że brylant powyżej 0,5Ct
tak , pójdzie jako złom. Biżuterie masz zwyczajową 3 czyli próba 583, zatem do 825 ,900 jest daleka droga nie mówiąc już o 999,9. wg mnie blacha/sztabki i bulionowe monety też nie żądne świnki , czy inne . Pamiętaj też o tym że monety sprzed 1800 roku podlegają innym zasadom prawnym i handel nimi nie jest tak prosty
22ct racej nie jako złom ale nie nawet za cenę giełdową. nie wiem o jakim walorze mówisz/oiszesz. wisiorek, kolia sygnet ,sztaba czy masz próbę bitą do potwierdzenia. same karaty nie świadczą o niczym choć każą sądzić ze to nie byle jaki złom. swoje w cenia robi LBMA
Mnie interesuje ciężkie złoto mam tutaj na myśli grube łańcuchy i to najlepiej kiedy próba jest wybita na każdym z oczek. Mam taki 9ct ale teraz celuje na lepszą próbę. Tylko nie wiem właśnie jak to porównywać wartością z bulionem inwestycyjnym. No takie coś w cenie złomu to bym się obraził. Dzięki za sugestie zamówienia przetopu.
z bulionem masz sprawe prostą. albo jest LBMA albo nie , lista jest aktualizowana co rok. LBMA ma wartość kruszcu zawsze , nie LBMA może być kolekcjonerskie i ma wartość nominału (britania 100funtów, krug 50USD itd)
Trzeba uważać z tą próbą czy to jest 333 czy 585 , mogą być pozłacane . Musi być wybity urząd probierczy w przypadku 333 nr 9 a 585 nr 3 Jest jeszcze 375 nr 10
Warto. Z własnego doświadczenia. Nigdy nowej biżuterii. Tylko od próby 585 wzwyż. Nigdy z kamieniami. Nigdy obraczek.W lombardach można kupić biżuterię tzw leżaki tj biżuteria nie modna, mało chodliwa itd. Zalety to takie, że można kupować za małe kwoty w ramach posiadanych wolnych środków. No i można tego używać jak bizuterii. Uczciwa marża to przy próbie 585 jakieś 8 zł powyżej ceny złomu na gramie. Lombard i tak w końcu odda to na złom. Przy zakupach hurtowych marża to 6 zł. Są duże lombardy które czasami idą na takie układy. Nie kupuję sztabek dlatego, że są drogie i mają wysoką marże. Czasami długo trzeba czekać na zysk z uwagi na marże. No i na szyję jej nie założysz. Odsprzedaż sztabki czasami jest kłopotliwy. Swoją biżuterię możesz używać, schować, oddać na złom lub wstawić do innego lombardu np w małym mieście zgodnie z zasadą że każdy towar ma swojego klienta i tu już może pojawić się nawet jakiś niewielki zysk. Generalnie długoterminowo to dobry pomysł.
masz rację ale trzeba kupić dużo dać w przetop ale nadwyżką kruszcu bez dopłacania i zapłacić 50PLN za przetop 1oz. generalne z 70g 583 za 50 zrobią Ci 1oz 999. oczywiście nie przy 1oz bo to nie ma sensu, ale 1-2kg już tak. Są firmy które topią usługowo a potem wystawiają kwit /certyfikat probierczy
Poszukaj w necie i wpisz np. złoto Wrocław olx. Ogłasza się tam fajny Lombard GAJ i można kupić hurtowo po dobrej cenie. Poznasz bo jest na zdjęciach tego bardzo dużo. Biżuteria kupiona w dobrej cenie to nie tylko złoto lecz uniwersalny środek płatniczy. Jadąc za granicę zawsze mam na szyi łańcuszek, sygnet itd. W razie niespotykanych wydatków sprzedajesz złoto w lombardzie po cenie złomu i po kłopocie.
to wszystko prawda ale z biżuterią trzeba bardzo uważać żeby mosiądzu nie nakupić. sygnetów jest mnóstwo , maja nabite próby , masa jest podobna a zdarza się że to lipa. identycznie jest z monetami szczególnie tymi o łatwym do wybicia sposobie. np dlatego filharmonicy mają ok 40mm średnicy a grubość pon 2mm i bardzo głęboki stempel. nie piszę tego aby was zrazić ale trzeba w tej kwestii bardzo uważać. w przypadku bizuterii woda królewska wykryje wam co złoto a co tylko świecidełko
Osobiście to ja zamawiam najczęściej sztabki złota jak i biżuterię, ale w Mennicy Skarbowej. Mają całkiem dobrą ofertę i zamówienie dostarczane jest bardzo szybko
Moim zdaniem jest to bardzo opłacalna inwestycja. Sama zdecydowałam się na zakup złota w Mennicy Skarbowej i powiem ci, że dosyć szybko otrzymałam zamówienie, dodatkowo wybór jest tutaj dosyć duży.
Inwestycja w złoto to świetna sprawa. Właśnie sama niedawno zrobiłam zamówienie w Mennicy Skarbowej. Byłam mile zaskoczona, ponieważ bardzo szybko otrzymałam swoje zamówienie, a znajomy zamawiając u konkurencji czekał aż kilka tygodni, więc bardzo długo
Wydaje mi się że lepiej normalnie w sztabki, lub monety. Mennica Skarbowa ma szeroką ofertę jeśli chodzi o złoto, sama biżuteria też jest dobrą opcją, ale lepiej chyba inwestować w typowo 'inwestycyjne' rzeczy.
Oczywiście że warto, zawsze biżuteria damska będzie w cenie. Wystarczy spojrzeć na dzisiejsze ceny biżuterii i przypomnieć sobie jakie były powiedzmy 10 lat temu. To zawsze dobra inwestycja
Szczerze mówiąc mnie spodobała się oferta jaką posiada Mennica Skarbowa. Tutaj można bardzo sprawnie i szybko kupić metale szlachetne, więc może jednak to będzie udany zakup
Właśnie ja na dniach planuję kupić złoto w Mennicy Skarbowej. Z tego co słyszałam to wybór jest tutaj faktycznie duży i co ważne zamówienia są szybko realizowane
Ogólnie też wiele osób zachwalało sobie Mennicę Skarbową. Zakupy tutaj przebiegają bardzo szybko i sprawnie i dodatkowo też obsługa z wielkim zaangażowaniem podchodzi do klientów
Widziałam właśnie, że całkiem dobrą ofertę posiada Mennica Skarbową. Dużo osób zachwalało sobie takie rozwiązanie, tym bardziej, że zakup złota przebiega tutaj bardzo sprawnie
Wiele zależy za ile uda się kupić złoto w formie biżuterii, ja jednak wolę pójść w stronę złotych monet bulionowych uncjowych. Warto sprawdzic co się bardziej opłaca :)
Moim zdaniem jednak realizacja zamówień w Mennicy Skarbowej odznacza się znaczną prędkością, co sprawia, że jest to godna uwagi opcja dla tych, którzy potrzebują szybkiego dostępu do szerokiego asortymentu.
Jeśli chodzi o zakup złota to jednak świetną ofertę posiada Mennica Skarbowa. Ogólnie obsługa ma świetne podejście do klientów i co ważne dostawa jest też praktycznie od ręki
A co powiesz na Mennice Skarbową? Właśnie z tego co widziałam to dużo osób zachwalało sobie tą ofertę, dodatkowo też jeśli chodzi o realizację zamówień to jest ona bardzo szybka
Ogólnie dobrą opcją jest inwestycja w złoto. Ja planuje je właśnie kupić w Mennicy Skarbowej, ponieważ słyszałam, że mają tutaj bardzo rozbudowaną ofertę i co ważne zamówienia są szybko dostarczane