Dokupilem - 06N to juz nie mala, a normalna czesc mojego portfela.
Kupujac pare dni temu pierwszy pakiet na swoje potrzeby i ostroznie na podstawie aktualnych wynikow wycenilem 06N na 2.00pln +- 50gr. To jest z duzym dyskontem do wycen wg StockWatch, tam srednia z wycen na podstawie
Ceny do zysku operacyjnego Ceny do przychodów Wskaźnika EV/EBITDA Wskaźnika EV/EBIT Wskaźnika EV/Przychody Wartość renty wieczystej Wartość zysków dodatkowych Wartość metodą berlińską Wartość metodą szwajcarską
wynosila 2.81, a najmniejsza z tych wycen dawala cene 2.11 za akcje.
Nie uwzglednilem pozwow sadowych (wszytko w rap skons 1q), a one daja po prostu kosmiczne szanse wzrostu wartosci akcji. Na swoje potrzeby wartosc akcji wyliczylem tak jak opisuje ponizej. Wartosc wyszla mi ponad 8pln - wiec stosunek ryzyka do szansy zarobku jest niesamowicie korzystny - dlatego dotankowalem 06N. Nic nikomu nie rekomenduje, nizej opisze dokladnie co i jak wyliczylem na swoje potrzeby.
Najwiekszy pozew jest przeciwko Emitel Sp. z o.o. na 185mln pln + odsetki od roku 2013 (na dzis okolo 100mln pln) co daje 285mln pln. W raporcie mozna znalezc informacje ze robia rezerwe na wygrana w procesie (pewnie trzeba wtedy zaplacic podatek) i o finalizowaniu sie sprawy:
Spólka dominująca uważa, że tworzenie aktywa z tytułu strat podatkowych jest uzasadnione. Spółka wskazuje bowiem na wysokie prawdopodobieństwo otrzymania odszkodowania od Emitel Sp. z o.o. z tytułu popełnienia przez tę spółkę czynu nieuczciwejkonkurencji, które to odszkodowanie - szacowane przez Emitenta na kwotę 185 mln PLN - jest obecnie przedmiotem procesu sądowegoprzed Sądem Okręgowym w Warszawie, opisanego w nocie 25 sprawozdania finansowego.
W sprawie zamknięto etap przeprowadzania dowodów osobowych (przesłuchania świadków i przedstawicieli Stron) i przeprowadzonodowód z opinii biegłego do spraw wyceny przedsiębiorstw m.in. na okoliczność wysokości szkody poniesionej przez Magna Polonia. Naobecnym etapie postępowania Strony oczekują wyznaczenia przez Sąd terminu rozprawy końcowej.
Jakby to odszkodowanie dostali w pelnej wnioskowanej wysokosci z odsetkami to wartosc kazdej akcji 06N trzebaby zwiekszyc o przypadajaca na nie czesc odszkodowania. 06N to mala spolka, jest 13922tys akcji (wszystkich, nie tylko FF). Na 1 akcje wychodzi 20.47pln!!!
Ale trzeba byc ostroznym! Pisza ze spodziewaja sie dostac 185mln - nie pisza czy z odsetkami, czy bez. To ostroznie przyjalem ze jezeli wygraja to dostana polowe kwoty z odsetkami czyli 142.5mln pln. Ale czy wygraja? Spolka pisze o wysokim prawdopodobienstwie, ostroznie zalozmy ze jest takie samo prawdopodobienstwo zwyciestwa i przegranej w procesie, czyli 50% szansy na wygrana. Czyli na 50% dostana 142.5 mln. Taka szansa jest warta 50% * 142.5 mln = 71.25mln pln. To jest 5.11pln na akcje!!!
Razem z wartoscia fundamentalna na podstawie obecnych wynikow pozew daje 7.11pln na akcje.
To nie jedyny pozew, maja jeszcze kilka mniejszych spraw, oszacowalem sobie tak:
- kontrpozew Emitel przeciw 06N na 2.1mln pln (+680tys odsetek), Emitel przegral w I instancji i sie odwoluje, poniewaz juz raz przegral przyjmuje ze uda mu sie na 25% (i ze sad wtedy przyzna mu 50% wnioskowanych 2.1mln), czyli ten pozew jest warty -347.5tys pln (wartosc ujemna dla 06N), na akcje -2.5gr
- pozew 06N przeciwko Sputnik na 782.9tys + okolo 101 tys odsetki + 17 tys= okolo 901tys, wygrali i maja nakaz zaplaty od ktorego sie Sputnik odwoluje, zalozmy ze na 25% mu sie uda (w sadzie juz przegral), zatem na 75% 06N dostanie kase, czyli pozew warty 675.75tys, czyli na akcje 4.8gr
- pozew Sputnik przeciw 06N (73tys+odsetki, jest nakaz) i pozew wzajemny 06N przeciw Sputnik (199tys+odsetki, wczesniejszy etap) - jest wieksza szansa na zaplate mniejszej kwoty przez 06N i mniejsza na zaplate wiekszej kwoty przez Sputnik. Poki cos sie nie wyjasni przyjmuje ze wartosc ich oby razem to 0pln.
Jest jeszcze sprawa z urzedem skarbowym na 278tys na ktory 06N utworzyla rezerwe - nie licze tego
Spolka portfelowa Imagis wygrala pozew na 362tys + 244tys odsetki+ 27tys=633tys, pozwana sie odwolala, 14 kwietnia miala byc rozprawa, przyjmuje ze na 75% kase dostanie 06N, czyli wartosc pozwu 474.75, czyli 3.4gr na akcje
Pozew Imagis o odszkodowanie 47.02 mln pln od Allianz - przyjmuje jak z Emitel - na 50% dostana 50% wnioskowanej kwoty, czyli wartosc pozwu 11.75mln pln, na akcje 84.4gr
Pozew Imagis przeciwko Telematics na 1.38mln pln - przyjmuje jak z Emitel - na 50% dostana 50% wnioskowanej kwoty, czyli wartosc pozwu 345 tys pln, na akcje 2.5gr
Razem wartosc na dzis fundamentalna + procesowa, do wyjasnienia sie jakiegos procesu to 8.04pln.
Przy obecnym kursie 57gr to jest potencjal wzrostu 1410% Grunwald!!!!
Bede wdzieczny za opinie - zwlaszcza do przyjetych prawdopodobienstw zwyciestw w sadzie i stosunku wielkosci wygranej w sadzie do kwoty wnioskowanej.
Najwieksza sprawa jest na finiszu. Roznie moze byc, przegrany w sadzie moze sie odwolac albo moga sie dogadac i sprawa skonczy sie szybko. To bylby numer kupic akcje za groszowki i tego samego roku dostac kilka pln dywidendy!
Dopiero dzisiaj zauwazylem, ze 06N zaliczyl wczoraj najwiekszy wzrost ze wszystkich spolek glownego parkietu GPW, i to na spadkowym rynku! A jego portfelowy IMAGIS z NC mial 10-ty najwiekszy wzrost na NC. Chcialoby sie juz widziec wycene powyzej 1pln ale nie emocjonuje sie - po ostatnim wzroscie bylo pare sesji konsolidacji.
Nikt nie odniesie sie do moich wyliczeń? Tzn .czy szanse procesowe w 2ch najwiekszych sprawach sa dobrze oszacowane? Byc moze jezeli wygraja to wygraja wiecej niz polowe wnioskowanej kwoty (np cale ubezpieczenie od Allianz a nie czesc)?
Imagis pomaga we wzrostach, w tej chwili kapitalizacja Imagis 24mln a kapitalizacja 06N 14.5mln - 06N konsoliduje Imagis metoda pelna ale nawet sam pakiet akcji Imagis w reku 06N (68.75%) jest wart wiecej niz kapitalizacja 06N.
To do mnie? Bo jest napisane jako odpowiedz do pierwszego postu w tym watku - mojego.
Ja pisze co mysle, na odzew liczac, ale inny ...
I nie przeceniam reakcji innych uczestnikow forum na pisanie tutaj. Np. PUE mi podpadlo i zdecyodwalem wywalic (zrezygnowali z dywidendy i wzieli jacht w leasing za 37mln) najpierw napisalem co mysle a potem wywalilem. Po to jest forum zeby wymieniac pogladay. O spolkach, gieldzie, a nie po wycieczki osobiste.
Choc moja odpwiedz do KapitanJak byla wlasnie taka ... wychodzi se trzeba bylo milczec??? Logika czasem prowadzi do zaskakujacych wnioskow!
Dnia 2020-07-24 o godz. 09:55 ~Korben napisał(a): > To do mnie? Bo jest napisane jako odpowiedz do pierwszego postu w tym watku - mojego. > > Ja pisze co mysle, na odzew liczac, ale inny ... > Olej troli, koleś pewnie kupił wczoraj po 1.08 myśląc że zaraz drugie widły a tu spadło na 1 zł :)
Pisz co myślisz, dzięki za mega analizę. Pozdrawiam
Policzylem sobie jak nieefektywny jest rynek (wg literatury jest nieefektywny w krotkim terminie, w dluzszym to sie wyrownuje).
Jest 13921tys akcji 06N i 66458tys akcji Imagis, 06N posiada 68.75% akcji Imagis (a kontrole nad 100% Imagis). Na 1 akcje 06N przypada wlasnosc 3.28 akcji Imagis, po kursie z wczorajszego zamkniecia (0.33pln) wartymi 1.08pln i kontrola nad akcjami Imagis wartymi 1.57pln. 06N nadal jest tanszy niz bezposrednio posiadane przez niego akcjie Imagis, o akcjach Imagis kontrolowanych ani jakichkolwiek innych aktywach (pozwy! - najwyrazniej rynek caly czas je ignoruje) nie wspominajac.
Zastanawiam sie dlaczego 06N nie kosztuje wiecej, moze po wzroscie musi nastapic konsolidacja? Jednak jak oglosza termin rozprawy w najwiekszym procesie o ponad 1/4mld pln to wzrostow nic nie powstrzyma (choc widlowy bedzie ciezko pracowal;)
Dlatego 0 zainteresowania ma spółka tutaj coś kroją i tyle , ktoś skupił już akcje, jak na pkc wywalisz 200 k to kurs skacze do 2 zł . Akcji jest mało ktoś coś wiedział..... Dla mnie to pewnie KNF zaraz tu będzie siedział...
U mnie to samo ,mam 10k kupione w okolicach ~0,50 i traktuje to jako inwestycje długoterminową. Nie chce zostac na peronie jak ruszy na 2 i kurs bedzie wisiał 2 dni na widłach
Glowne cenne aktywa 06N to moim zdaniem w kolejnosci waznosci 1: pozew z Emitelem, 2: Imagis z jego szansami biznesowymi i procesowymi oraz 3: w dluzszej perspektywie pozostale skladowe portfela inwestycyjnego 06N (vide wczorajsze info).
Podejrzwam, ze aktualna cena jest zanizona wzgledem kazdego z tych aktywow rozpatrywanych osobno (a jestem prawie pewien ze wzgledem 1 i 2).
Co prawda uparcie pisza ze 06N jest z NC a nie z glownego parkietu, ale wazne ze zauwazyli ten walor: Firma Emapa, podmiot zależny notowanej na NewConnect spółki Imagis podpisała umowę na dostarczanie usług dla Apple’a. Popyt na akcje Imagis, oraz notowanej na małej giełdzie Magny Polonia (większościowy udziałowiec Imagis) jest tak duży, że handel został wstrzymany.
Jakby jeszcze zauwazyli ze kurs 06N przed widelkami podskoczyl do niecalych 2pln a niedlugo sie powinien rozstrzygnac proces, z ktorego 06N moze dostac ok. 20.50pln ...
Nadal jest bardzo taniutko — to zaledwie początek wielkiego i mocnego trendu wzrostowego. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że siła i moc Magny Polonii to głównie zasługa jej prezesa. Samą obecność Mirosława Janisiewicza na pokładzie naszej perełki oceniam na 2 zeta na akcję, co daje 28 milionów złotych kapitalizacji i dopiero wszystko ponad dwa złote to fundamenty, pozwy, nowe inwestycje i nowe perspektywy... Spółkę moją widzę ogromną... Czy ja nie przesadzam?
Witam wszytkich z akcji 100zł kto dokupił wystawiać do 12 marca po 100zł by szorciarze nie mogli obracać waszym walorem a 12 marca po sesji robimy modyfikację zlecenia i wystawiamy dalej do 9 kwietnia po 100 zł by szorciarze i szulernia nie mogła obracać naszym papierem szorciarze muszą odkupić by oddać bankom razem zrobimyz nimi porządek tak jak było w stanach nas nic nie kosztuje by zrobić zlecenie a oni juz kwiczą
Dnia 2021-07-08 o godz. 11:27 korben napisał(a): > Mysle, ze po wyroku mozna ostroznie przyjac, ze na 90% (bo wyrok nieprawomocny) 06N dostanie 263.4mln (czyli na akcję 19.95pln). > > Niestety mam bardzo maly pakiet. Wyglada ze trzeba bylo calosc trzymac i nie kombinowac gdzie indziej.
Korben gratulacje, pewnie i tak zarobisz ładną sumkę. Ja też sprzedałem znaczna część pakietu. Po prostu potrzebowałem gotówki i musiałem coś sprzedać, a wyrok myślałem że będzie po wakacjach. Zostało mi za to sporo akcji Imagisu. Tam też pewnie jeszcze trochę szarpną, ale póki co to Magna rządzi.
Odpowiem chetnie (uprzedzajac krytyke - o 06N tez zawsze chetnie pisalem gdy ktos pytal, i gdy nie pytal to czasami tez;)
Obecnie najwieksza czesc portfela mam w spolkach spozywczych - ukrainskich (AGROLIGA KERNEL IMCOMPANY) i krajowych (HORTICO TARCZYNSKI). Licze ze w srednim terminie to bedzie sektor ktory sobie poradzi swietnie niezaleznie od przebiegu pandemii, w dlugim poradzi sopbie przynajmniej dobrze (bo supercykl, inflacja, itd.), a te Spolki obecnie sa nisko lub bardzo nisko wyceniane.
Ale najwiekszy pakiet w jednym walorze mam w POZBUDZIE (formalnie budownictwo, realnie budownictwo+OZE+kolejnictwo - bardzo przyszlosciowy miks, Spolka ma duze kontrakty podpisane i zagwarantowane duze wplywy przez wiele kwartalow, wiec wyglada bezpiecznie).
Jezeli chodzi o POZBUD to raczej nie podrozeje w rok o 500% czy wiecej jak 06N (licze, ze podrozeje 2-3 razy), ale najmniejsze Spolki spozywcze maja taka szanse. AGROLIGA ma C/Z=2.36 i przenosi sie pod koniec roku z NC na GPW. HORTICO ma wyzsze C/Z ale to Spolka krajowa, ktora rozwija sie modelowo, od lat regularne placi dywidendy, spodziewa sie duzego wplywu gotowki w przyszlym roku (cos jak pozew MAGNY rok temu, ale mniejszy i pewniejszy - umowa przedwstepna na sprzedaz dzialki) i tez ma plany przejscia z NC na GPW. Co wiecej wakacyjny marazm na malych i nie ma co ukrywac zapomnianych spolkach powoduje korekte zwiekszajac ich atrakcyjnosc inwestycyjna.
Pozbud znam. Nie mogę rozgryźć gdzie tam jest haczyk ? Dlaczego jeśli chodzi o podział zysku to pod głosowanie poddawane są zysku jednostki dominującej. To są jakieś stosunkowo małe kwoty. Co dokładnie kupujemy nabywając akcje Pozbudu ? Zyski na jedną akcje ogromne , a do podziału stosunkowo malutki zysk poddawany pod głosowanie ?
Co do POZBUDU to w tym roku nie mialo byc i nie ma dywidendy, wiec prawde mowiac nawet nie zauwazylem czy WZA przeglosowalo 0% z jednostkowego czy ze skonsolidowanego - bez zanczenia. Ale oglosili rowniez polityke dywidendowa na kolejne lata. Beda przeznaczac 66% zysku netto na dywidende pod warunkiem, ze sytuacja grupy kapitalowej (zdefiniowana imho sensownie i precyzyjnie) na to pozwoli. Optymistyczne jest, ze Spolka jest po wzroscie kursu, ale nie nastapila korekta, a wiceprezes juz po wzrostach dokupil pokazny pakiet (za ponad 1mln pln - byc moze spodziewa sie wygranych przetargow/umow albo po prostu mial doplyw gotowki), a NN PTE zaraportowalo przekroczenie progu 15%.
Co do wygranego procesu 06N - na spokojnie po weekendzie mysle ze szacowanie szansy zaplaty przez EMITEL na 90%, zwlaszcza jezeli to ma byc ostrozne szacowanie, jest zbyt optymistyczne a rowniez kwota odszkodowania moze zostac zmieniona. Jednak na pewno szanse wzrosly znacznie ponad wczesniejsze 50%, jak rowniez spodziewana kwota odszkodowania znacznie wzrosla ponad 50% kwoty wnioskowanej. Na swoje potrzeby przyjmuje ze mamy 75% szansy na ostateczne otrzymanie z sadu lub na drodze ugody 75% wnioskowanej kwoty z odsetkami. Czyli ten pozew jest ostroznie szacujac na dzis warty 167.5mln pln, czyli ponad 12pln na 1 akcje.