• Jak to jest z tym MLP Autor: ~Gość9661 [88.156.128.*]
    że ludzie inwestują w balony na gaimngu albo w biotechnologii (biomed Lublin, mercator) a tutaj nikt nie chce wejść kiedy spółka ma solidne fundamenty. Tam c/z jest na kosmicznych poziomach, a tutaj książkowo spółka niedowartościowana. Obrót też słaby od kilku dni wisi jedno i to samo zlecenie po 75 zl na K i 84 na S. Dziennie przewija się mniej niż 20 akcji.

Ciekawi mnie też sprawa dywidendy bo w zeszłym roku była wypłacona zaliczka, a aktualnie spółka nic nie podaje o dywidendzie.

Pozostaje tez sprawa upoważnienia zarządu do zwiększenia kapitału poprzez emisję akcji, czy to dobra decyzja skoro spolka przynosi zyski i możnaby zysk przeznaczyć na kapitał zapasowy ? Czy jest sens emitować kolejne akcje skoro spółka finansuje się obligacji, a zysk jest na dobrym poziomie ?
    Zapraszam do dyskusji i wyrażenia swojego zdania. Chętnie poczytam rady mądrzejszych i bardziej doświadczonych inwestorów.
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: ~Piotrek [37.47.249.*]
    Dla testu powiesiłem parę akcji po 83.50 na S i kapały pojedyncze sztuki, bodajże dwie sprzedaże po kilka sztuk, że nawet do połowy mikropakietu nie doszło... Z podobnych bardzo dobrych spółek, gdzie mało co się dzieje, a których mam akcje to Newag, Kogeneracja, Mobruk.

Mobruk przynajmniej fajnie urósł ostatnio.

Nie rozumiem tego. To zniechęca do inwestowania w takie solidne spółki. TIM mnie już np. zirytował i wyszedłem z całości. Celowa blokada wzrostu? Zasypywanie arkusza przy próbie wyjścia?

MLP to jedna z perełek na giełdzie.. I co z tego..
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: ~Gość9661 [88.156.128.*]
    Mobruk obserwowałem i żałuję, że nie wszedłem bo przed dywidenda która była sowita to było po 180 zł, a jakoś tydzień później ktos tam kupował po 250. Wiem, że Mobruk ma dobre podstawy i dobrą perspektywę na rozwój ale przestałem śledzić jak tam wyglądają wskaźniki i czy jeszcze opłaca się wejść na tym poziomie. W między czasie znalazłem własnie MLP i uważam i tutaj już okazji nie zmarnowałem
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: kubson77 [89.171.166.*]
    Tutaj podaż akcji jest tak mała, że wystarczy jeden mocniejszy strzał by wyczyścić arkusz sprzedaży. Po wynikach II kw będzie się działo :)
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: ~lep [109.173.213.*]
    nic się nie będzie działo, dopóki spółka będzie płaciła takie marne dywidendy
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: ~Gość9661 [88.156.128.*]
    Zgadzam się z Lep. Dopóki spółka nie wypłaci poważnej dywidendy jak np. MoBruk to inwestorzy tutaj nie przyjdą. Spółka musi się jakoś przebić i dotrzeć do inwestorów, żeby ci chcieli kupić akcje. Dobre wyniki to podstawa i cieszę się, że nie jest to spółka balon jak większość spółek na GPW. Niestety według mnie teraz głownie gra spekuła i ludzie kupują przewartościowane akcje spółek myśląc, że zarobią kokosy nie patrząc na to czy spółka ma podstawy ku temu. Trzeba być cierpliwym. Kiedy bańki w końcu popękają ludzie przypomną sobie, że trzeba patrzeć na podstawy i na takich spółkach jak MLP czy MoBruk znowu pojawi się popyt :).
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: ~Piotrek [37.47.239.*]
    Mobruk kupowałem po 171 i od razu kurs wystrzelił w kosmos. Teraz jest ochłodzenie.

Ale ruch znikomy. Płynność akcji bardzo mała..

Dywidenda mocno trzyma jednak inwestorów i to była przyczyna dlaczego nie wyszedłem na poziomie 250.

Wszystko przed MLP...
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: kubson77 [37.248.163.*]
    Też tak uważam. Bardzo mało akcji na sprzedaż. Był niedawno taki dzień, że sesja zakończyła się ofertami 100/128. Tylko widełki nie pozwoliły na osiągnięcie nowego maksimum. Trzeba spokojnie czekać i zbierać.
  • Re: Jak to jest z tym MLP Autor: ~inwestor [5.174.25.*]
    spółka jest ok ale premium do NAV jest zbyt duża na takiego malucha w m. z.

• Re: Jak to jest z tym MLP Autor: kubson77 [87.248.76.*]
    Dziś papier pokazał siłę - tutaj brak słabych rąk. Korekta nikogo nie wystraszyła. Pewne jak inwestycja w nieruchomości ;)
[x]
MLPGROUP -9,76% 68,40 2025-09-19 17:04:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.