• raport Autor: ~snafik [31.0.0.*]
    Raport bedzie chyba mega dobry skoro skupuja akcje jak na meractorze ale oczywiscie porownywanie spolek przez niekotrych tudziez mylenie ich zakrawa na absurd. anyway mysle ze sie tu bedzie dzialo jeszcze i uda sie zarobic szczesliwcom.
  • Re: raport Autor: ~Goldenant [94.254.232.*]
    Tu da się zarobić bez nadmiernego szczęścia, poprostu kupić poniżej 15pln I czekać
  • Re: raport Autor: luka07 [82.1.76.*]
    jakies 5 czy 6 lat temu tez mial byc skup i zrezygnowali. zobacz komunikaty lub google. Ja nakupilem ile moglem i mam nadzieje ze szczescie dopasi.
  • Re: raport Autor: ~Wilkzłolstrit [37.47.254.*]
    Raport będzie znakomity.
  • Re: raport Autor: ~obserwer [89.64.91.*]
    Ale który, ten historyczny z lipca, czy w miarę bieżący z sierpnia (bo ten będzie miarodajny). ??? Na razie to nawet trick ze skupem słabo działa.
  • Re: raport Autor: ~Wilkzłolstrit [37.47.254.*]
    Po pierwsze nie wiem, skąd wziąłeś jakieś "robienie tricków". Spółce nie zależy na kursie giełdowym, szczególnie przy tak marnym free float. Idąc za danymi głównych udziałowców jest poza zarządem i kolegami dwóch albo trzech i przy ewentualnej sprzedaży spółki lub jej części nikt nie będzie patrzył na patologiczną GPW. To jest biznes a nie miejsce na sugerowanie się GPW, gdzie 90% grających to leszcze bez wiedzy.
    Raport za czerwiec może być nieco słabszy, natomiast spodziewam się wzrostu zysków od raportu za lipiec. Nie słychać nic o jakimś spadku zamówień, a zwolnienie bardzo wielu pracowników spowoduje wzrost kwartalnych zysków przy jednoczesnym spadku przychodów. Reasumując, nikt normalny nie sprzeda akcji poniżej 9-9,50zl.a potencjal jest spokojnie do 12 zeta. Juz wzrost akcji przewidziałem tu, bo spodziewałem się wypłaty dywidendy. MCR zadecydowal jednak (jeśli przyklepia to dziś na WZA) skup akcji, który często jest lepszy niż wyplata dywidend, szczególnie dla kogoś kto kupił akcje za bezcen, tak jak ja to zrobiłem.
    Problem polega na tym, że ich free float to inwestorzy (i to w większości), którzy kupowali grubo powyżej 30 i te 15 to możecie sobie w d.... wsadzić. Za 40 to może by się skusili. W tej sytuacji unik z dywidendami się nie powiedzie, a i tak nie skupią. Skąd wiadomo jaki będzie raport za lipiec ??? Bo ten sierpniowy będzie zamykał się na czerwcu. Pozostała część, zgadzam się, to porażka polityki zarządzania firmą, model sklepikarski się nie sprawdził. Czas na zmiany :) No i inwestorów tak bym nie obrażał. Twoje dywidendy się nie sprawdziły to dlaczego skup miałby się sprawdzić ??? Zejście z GPW będzie trudne w tej sytuacji.
  • Re: raport Autor: ~Wilkzłolstrit [89.77.161.*]
    Dlatego miałby się sprawdzić, że wykup akcji stosuje się zamiennie z wypłatą dywidendy. Skup akcji jak jest zrobiony lepiej niż np. w JSW., jest dobry do windowania ceny za akcję. Po prostu zyski i kapitał rezerwowy chcą przeznaczyć na wykup. Mi to odpowiada. Co do akcji za 30 zł i tej "większości". Wystarczy spojrzeć na 5 letnią historię. Cena max. niecałe 15 zł, wolumen obrotu ponad 9mln, więc 3-krotnie większy niż free float. Więc na jakiej podstawie zakładasz że WIĘKSZOŚĆ ma akcje po 30 zł? Bo Ty masz? To żadna większość. Przy poziomie ceny ok 12-13 zł WIĘKSZOŚĆ się stąd wyewakuuje. Pamiętaj, że akcje miały wartość 25-30 zł przed kryzysem i kiedy Mercor miał swój największy dział drzwi, które przecież sprzedał do Assy gdzieś w 2013 czy 2014r. Po drodze było kilka dywidend, w tym jedna po sprzedaży assy rzędu 10 zł za akcję. Więc ten kto kupił na początku akcje po 30 zł, to jak sprzeda po 15 teraz to srogo wyjdzie na plus. Choć podejrzewam, że większość akcjonariuszy z początku wyewakuowało się po ostatniej wypłacie dywidendy.
    Zarząd MERCOR to Ty szanuj, bo akurat masz blade pojęcie o sposobie zarządzania w tej Spółce. Owszem, zdarzają się błędne decyzje jak wszędzie, ale jednak dość dobrze ta firma prosperuje.
    Teraz szykuje się dużo zmian w strategii spółki, ptaszki ćwierkają, że opuszczają zakład produkcyjny w Gdańsku, były zwolnienia, reorganizacje itd. Myślę, że spółka czyni bardzo dobre przygotowania na nadchodzące chudsze lata i szacuję, że te wszystkie zmiany przyniosą oszczędności ok 5-6mln zł rocznie przy jednoczesnym utrzymaniu mocy produkcyjnych na dotychczasowym wolumenie.

Inwestorów szanuję, nie szanuję dostarczycieli kapitału, którzy tylko zaniżają kursy akcji. Ciebie uważam za inwestora poważnego, bo masz merytoryczne argumenty. Nie zgadzam się z nimi w większości, ale inwestowanie to są zawsze domysły i interpretacje. Ja się spodziewam bardzo przyzwoitych raportów. No chyba że pojawią się skądś jakieś dziwne odpisy czy coś o czym nie wiem. Jesłi chodzi o samą sprzedaż to podchodzę bardzo optymistycznie. PEACE :)
    Słabo będzie z ustawką pod 12. Raport z lipca pewnie jeszcze rozsądny z sierpnia już słabo. Kalkulacja z przepływami we free floucie mocno naciągana. A zarząd jest po prostu słaby, wyprzedali wszystko (łącznie z zakładami, które potem wyleasingowali) i tak sobie żyli. Co ciekawe na walnym nie było wszystkich, którzy posiadają > 5%. No i wakacje .... a potem się zobaczy.
  • Re: raport Autor: ~snafik [5.173.57.*]
    Wlasnie dostalem info ze po zebraniu. Zapinamy pasy
[x]
MCR 0,49% 20,70 2025-12-23 16:43:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.