Tak, na pewno. Firma przez lata rozwija się dopracowuje technologię, nawiazuje współpracę z dużymi firmami, robi emisje po coraz wyższych cenach (max 130) i na ostatniej prostej przed podpisaniem umowy komercyjnej, czyli najważniejszym wydarzeniem w firmie, muszą robić emisję po 74 pln. Gdyby miała być duża umowa, czytaj wdrożenie przemysłowe, ta emisja byłaby po 150
NE jest niewielka, można rzec techniczna (5% obecnej ilości akcji, wpływ z emisji to poniżej 10 mln PLN) i służy wyłącznie do zaspokojenia potrzeb finansowych spółki do czasu realizacji komercjalizacji umów, a tym samym pozyskiwania kapitału ze sprzedaży technologii.
Kolejnych tego rodzaju emisji nie będzie, co już powinno dać do myślenia. Ceny takiej emisji nie ustala się z kapelusza... Jest ona najczęściej wypadkową poziomu kursu z ostatnich miesięcy, w ten sposób unika się zastrzeżeń prawnych ze strony obecnych akcjonariuszy lub podmiotów zewnętrznych zainteresowanych w spowolnieniu rozwoju spółki.
Emisja z pozbawieniem pp jest znacznie szybsza oraz nie niesie za sobą kosztów. Nie oznacza to, że nie wzięli w niej udziału obecni akcjonariusze, a nawet byli to niemal wyłącznie obecni akcjonariusze, którzy w ten sposób otrzymali niewielki handicap za cierpliwość i lojalność.
"Kolejnych tego rodzaju emisji nie będzie..." Znaczy takich hybrydowych akcji + obligacji? Spółka ma osiągnąć BEP po skomercjalizowaniu 2 pól. A tutaj nie zanosie się nawet na pojedyńczą umowę z jednego pola. Więc albo idą na sprzedaż albo po wyczerpaniu środków z tego dodruku, będą kolejne emisje
Nie chce mi się wieść jałowego sporu z człowiekiem z peronu.
Dodam jedynie, że jak ktoś nie widział jeszcze świetnie zorganizowanej i funkcjonującej spółki technologicznej, powinien wybrać się do XTPL. Zobaczy tam także pasję do pracy i przeświadczenie brania udziału w czymś wyjątkowym.
Po to samo można się wybrać do SCP. Efekt gwarantowany..
Ty oldboy masz widzę problem z osobami o odmiennym punkcie widzenia od Twojego. Gdzies tam na forum równiez mi się przewinąłeś. Gdyby za tak stanowczą postawą szła wiedza, mógłbym to ewentualnie zrozumieć. Ale nie raz pisałeś tu takie ... Co do samej spółki pełna zgoda. Czysty profesjonalizm. Obawiam się tylko, że skończą ze swoią technologią na poziomie małej skali w prototypowaniu i działach R&D
W kontekście taniej emisji i ostatnich informacji ze spółki nie kupuje tych wzrostów pod kątem fundamentalnym. Czysto giełdowym mnie nie dziwią. Dodatkowo jest tu na forum jeden kolega którego pojawienie się i wpisy prawie zawsze zmieniają krótkoterminowy trend na przeciwstawny do jego pozycji. Jak napisze, że kupił dam wam znać żebyście sprzedawali ;)
no fakt, nasz stary dobry znajomy bzyk jest ostatnio cicho, chwalił się tu na forum, że przyjmuje różne dziwne substancje psychoaktywne, być może już zrobił sobie - dosłownie i w przenośni - złoty strzał ;-)
Dużo poniżej dzisiejszego kursu. W swoim scenariuszu nie zakładałem wyjścia ponad górna linię kanału spadkowego - 99, a w średnim terminie prognozowałem 60 - czyli dolną linię. Na podstawie doniesień z firmy i własnego ustawienia sie co do nich :)
Siema hormon tez obstawiałem po cichu zejście poniżej 70 zł, a dzisiejszy wyskok jako retest ostatniego podejścia pod 100 zł, powyżej 100 ustawiłem się pod ewentualny górny cień i poszły papiery .... po czym zaraz już na małym wolumenie dołożyli kolejne złotówki.... zastanawiam się co teraz... wskakiwać po 120 by sprzedać za 200-250 przy dobrych wiatrach? Za duże ryzyko do zysku, jest wiele innych, mniej podatnych na wpływ wolumenu spółek... po 70-60 wchodziłbym, teraz raczej poczekam, a Ty jaka strategia? Ps nie przejmuj się oldboyem, za dużo mu się wydaje... za dużo niby wie, taki mądry, oblatany, a Widać ze z technologiami to raczej na bakier... nie będę wchodził w szczegóły by go nie obrażać, dobrze mu życzę :)
Vixen, 200 I więcej, w najbliższym roku jest możliwe przy sprzedaży spółki. A skoro zrobili emisję, się nie zanosi. Z ostatnio podawanych informacji nie widzę nic co mogło by spowodować takie wzrosty. Czekamy zatem na 60
Wszedłbym po 60 za dwa razy więcej niż wchodziłem wiosną. Na razie przysłowiowy peron, w międzyczasie zrobię obrót gdzie indziej monitorując co tu się odjaniepawla :)
Widocznie w niewielu technologicznych spółkach byłeś oldboy skoro stawiasz xtpl jako wyjątek :)... uwierz na słowo, zapał, organizacja itp itd nie jest niczym wyjątkowym, to standard obecny w wielu nowych spółkach technologicznych.
Dnia 2020-06-19 o godz. 16:04 ~Vixen napisał(a): > Widocznie w niewielu technologicznych spółkach byłeś oldboy skoro stawiasz xtpl jako wyjątek :)... uwierz na słowo, zapał, organizacja itp itd nie jest niczym wyjątkowym, to standard obecny w wielu nowych spółkach technologicznych.
Mam w swoim portfelu trzy spółki technologiczne: XTPL, SCP i MLS. To duże pakiety. Wszystkie wizytowałem. Żadna nie działa od wczoraj. Wszystkie trzy są na ostatnim etapie wejścia na globalny rynek z - nie waham się użyć tego słowa - rewolucyjnymi technologiami.
Funkcjonuję w biznesie od blisko trzech dekad. Potrafię odróżnić przedstawienie od rzeczywistości synu...
Zawodowo związany jestem z nowymi technologiami. Oprócz XTPL również siedzę na MLS i trochę na SLV/Ryvu i ostatnio BML. Zgadzam się z oldboyem, jeśli XTP i MLS skomercjalizują swoje rozwiązania to może tu być niezły zarobek. Trzeba cierpliwie czekać.
Mamy hossę. Podczas hossy najmocniej rosną spółki technologiczne. Z dwóch powodów: inwestorzy są skłonni zaakceptować wyższe ryzyko w zamian za perspektywę skokowego zwiększenia wartości biznesu.
Taki skok, a później powtarzalność skali może wystąpić tylko w przypadku spółek technologicznych. (KGHM nie zwiększy swojego biznesu o 500% w skali roku). Albo growych, ale tutaj trudnej z powtarzalnością.
Oldboy po pierwsze nie jestem twoim synem, to tak na przyszłość, po drugie nie zwyklem wdawać się w pyskówki na forum, wiec możemy kulturalnie wymienić spostrzeżenia bez obrażania drugiej strony (jeżeli nie potrafisz tego robić gdy ktoś ma odmienne zdanie, gra w drugim kierunku daj znać i damy sobie spokój) po trzecie nie watpie ze wizytowałes spółki które masz w portfelu i to doceniam, jednak widzisz ja od 20 lat siedzę w branży i w wielu takich spółkach byłem zaangażowany I to nie jako posiadacz akcji. W wielu technologicznych startupach z tej branży byłem zaangażowany i napisałem moje spostrzeżenie, ze wysoki poziom profesjonalizmu w tego typu spółkach nie jest czymś wyjątkowym co pociągnie spółkę i zrobi z niej unicorn. Doceniam technologie, z jetprintingiem byłem związany w pewien sposób zanim chłopaki z xtpl wpadli na pomysł założenia spółki, więcej nie mogę napisać :) Bo szanuje swoją prywatność a rynek jest mały i hermetyczny. Reasumując oldboy albo chcesz rzeczowo bez emocji gadać o potencjale (bo taki jest, inaczej nie wchodziłbym na grubo przy 60-70) albo obrażać mnie za to ze dziś wyskoczyłem bo z kolei nastoletnie doswiadczenie na rynkach finansowych podpowiedziało mi ze coś tu nie gra i przestałem czuć się komfortowo z tym papierem (co nie oznacza ze wskoczę, ale na poziomach niższych niż 120 zł), no wiec jak będzie?
o, ciekawe Towarzystwo w akcjonariacie 20 lat doświadczenia, 30 lat doświadczenia chylę czoła Panowie gratuluje zarobku bo o to chodzi, niemniej dziwnym mi się wydaje wychodzenie z akcji podczas gdy generują się sygnały kupna :) gratuluję też doboru spółek nowych technologii, tam również wykresy są pro wzrostowe, z ładnym trendem
Kolega o którym pisałem gdzieś tam wyżej jest juz najprawdopodobniej z akcjami. Ciekawe czy po raz kolejny się sprawdzi. Jeżeli tak, to koniec wzrostów